ΝΑ ΦΥΛΑΞΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ;
Ναι. Σε δημόσια τράπεζα αίματος.
Επειδή στις μέρες μας γίνεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχει δίλημμα στο θέμα φύλαξης αίματος πλακούντα (σε δημόσια ή ιδιωτική τράπεζα), μετά τη γέννηση του μωρού, καλό είναι να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Ο αναπληρωτής καθηγητής της παιδιατρικής στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" Δημήτρης Αναγνωστάκης, ειδικός νεογνολόγος, δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2009 ένα σχετικό άρθρο, στο περιοδικό "Παιδί-Υγεία-Ανατροφή". Μεταξύ άλλων αναφέρει.
*Η παγκόσμια πρακτική αλλά και η ελληνική έχουν δείξει ότι 60-70% των μονάδων αίματος πλακούντα που συλλέγονται, δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκύτταρα), επομένως είναι ακατάλληλες και δεν οδηγούνται στο επόμενο στάδιο, την κρυοσυντήρηση.
*Η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί τα δικά του αποθηκευμένα κύτταρα για μελλοντική μεταμόσχευση εκτιμάται ότι είναι 1:100.000 έως 1:200.000.
*Το πρόβλημα (φύλαξης του αίματος) βρίσκεται στην ύπαρξη των ιδιωτικών τραπεζών βλαστοκυττάρων. Η ιδιωτική φύλαξη αποτελεί απόφαση αρκετών γονέων, οι οποίοι κατακλύζονται από όμορφα πολύχρωμα φυλλάδια στους χώρους αναμονής των μαιευτηρίων και θεωρούν ότι προσφέρουν μια "βιολογική" ασφάλεια στο παιδί τους.
*Μέχρι σήμερα έχει χρειαστεί να γίνουν διεθνώς ελάχιστες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων από "ιδιωτική" φύλαξη.
*Η ιδιωτική φύλαξη είναι αποδεκτή μόνο για οικογένειες με σπάνια νοσήματα ή για οικογένειες με ανάγκη άμεσα διαθέσιμου αίματος πλακούντα σε κάποιο μέλος της οικογένειας.
*Το κόστος λειτουργίας των τραπεζών συντήρησης βλαστοκυττάρων είναι πολύ υψηλό και έτσι δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον οι ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες ασφαλώς λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, είναι σε θέση να συλλέξουν, να κατεργαστούν και να συντηρήσουν σωστά το αίμα, ώστε να είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί όταν και εφόσον χρειαστεί.
*Η επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδότησε για το θέμα αυτό το 2004:
"Οι ιδιωτικές τράπεζες υπόσχονται περισσότερα απ΄ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν. Οι δραστηριότητες τέτοιου είδους τραπεζών εγείρουν σοβαρές ηθικές επικρίσεις".
*Από το 2004 στη χώρα μας λειτουργεί δημόσια τράπεζα που αποτελεί επιστημονική και ανθρωπιστική προσφορά του ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η τράπεζα αυτή συνεργάζεται στενά με το μαιευτήριο Μ. Ηλιάδη και το μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου "Αττικό" και δέχεται αίμα από οποιοδήποτε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, αφού προηγηθεί συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6597341,2 και 6945320205)
*Εάν το αίμα του πλακούντα συντηρηθεί σωστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 20 χρόνια.
*Στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" έχουν γίνει σε 15 χρόνια 430 μεταμοσχεύσεις με βλαστοκύτταρα, από τις οποίες μόνο 23 έγιναν από αίμα πλακούντα. Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων ήταν από πολύ καλά (σε περιπτώσεις μεσογειακής αναιμίας) μέχρι ικανοποιητικά (σε περιπτώσεις λευχαιμίας).
Ο κύριος Αναγνωστάκης καταλήγει. Η σημερινή θέση των αρμόδιων επιστημονικών φορέων είναι:
*Ναι στη φύλαξη του αίματος στις δημόσιες τράπεζες
*ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ στη φύλαξη αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες.
Dr Χ. Μαραγκός, παιδίατρος.