Ήλθε το νέο έτος. Ένα ακόμα έτος προστέθηκε στη ζωή μας. Κάποτε ήταν αίσιο και ευτυχές ή έτσι το θέλαμε. Τώρα δεν είναι. Δεν είμαστε βέβαια σε εμπόλεμη κατάσταση, ούτε σε κατοχή. Όμως ένα σφίξιμο, μια αναδοσιά, μια σκοτούρα και πίεση μας γυροφέρνουν συνέχεια. Η διαρκής οικονομική κρίση διέλυσε την υπομονή μας. Δεν προφθάνεις να πεις δόξα τω Θεώ και αμέσως αναφωνείς
“Παναγία μου βόηθα”!
.
Κουραστήκαμε να απογοητευόμαστε και να οργιζόμαστε από την πολιτική, τη διαφθορά, την απανθρωπιά, τη γενική παρακμή. Αναζητούμε άνθρωπο να του πούμε τον πόνο μας, αλλά βλέπουμε ότι ο δικός του πόνος είναι μεγαλύτερος!
Ποια συνταγή πρέπει άραγε να ακολουθήσουμε στο νέο έτος για να μη τρελαθούμε;
Κανείς δεν μπορεί να μας βρει το κατάλληλο φάρμακο. Δυστυχώς μόνοι μας πρέπει να πορευθούμε. Συνταγές για να περάσουμε καλύτερα το νέο έτος 2016 θα ακούσετε πολλές. Νομίζω ότι μία πρακτική συμβουλή, την οποία αν εφαρμόσουμε δεν θα χάσουμε, είναι και αυτή που προτείνει λιγότερο φαγητό, περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια. Με την έννοια ότι σωματικά και ψυχικά θα νοιώσουμε καλύτερα.
.
Λιγότερο φαγητό.
Σωστή διατροφή σημαίνει να σηκώνεσαι από το τραπέζι και να πεινάς ακόμη. “Κοιλίας κράτει”, είπε ο σοφός. Όμως το σύνδρομο της κατοχής δεν μας αφήνει να κρίνουμε πότε πρέπει να σταματούμε το φαγητό. Καλοπέραση εννοούμε το “φάγωμεν και πίωμεν” συνήθως πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Άλλοι είπαν ότι με τα δόντια του ο άνθρωπος σκάβει τον λάκκο του. Οι γιατροί τονίζουν:
.
“να τρώτε με μέτρο”, από λίγο κάθε φορά και πολλές φορές την ημέρα. Το βράδυ, σαν ζητιάνοι. Η διατροφή σας να είναι υγιεινή και Μεσογειακή.
.
Εμείς αναγάγαμε το φαγητό σε ...επιστήμη και πρωταρχικό μας μέλημα. Τα κανάλια στα ΜΜΕ ασχολούνται συνέχεια με συνταγές φαγητών, λιχουδιές, γλυκά και διάφορα άλλα γαργαλιστικά… χοληστερινούχα, …ζαχαρούχα και… υπερτασηκούχα! Δεν μας λένε όμως ότι αυτά όλα είναι μεν καλά αλλά θα πρέπει να τα… καίμε κιόλας, κοπιάζοντας σε αγροτικές εργασίες ή φέρνοντας πολλές “φούρλες” στην πλατεία ή τρέχοντας στο άλσος γύρω-γύρω επί μία ώρα! Αν σου πουν ότι ναι, μπορείς να τα καταναλώσεις όλα αυτά, αλλά θα πρέπει όμως στη συνέχεια και να πάρεις τους δρόμους τρέχοντας επί μία ώρα για την υγεία σου ή να σκάβεις τον κήπο σου, σίγουρα θα προτιμήσεις το καθισιό στο καναπέ ή ακόμα χειρότερα, θα προτιμήσεις την ξάπλα στο κρεβάτι!. Διότι σαν Ελληνάρας - καλοπερασάκιας που είσαι εύκολα κρίνεις ότι μετά το φαγητό η ξάπλα στο κρεβάτι είναι ασυγκρίτως καλύτερο πράγμα από το καθισιό στο καναπέ!. Δηλαδή μιλάμε για σκέτη αυτοκτονία!! Εύγε μας!
.
Περισσότερη δουλειά
Η αργία ήταν πάντα μήτηρ πάσης κακίας. Αντίθετα η εργασία ήταν πάντα το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Κακώς συνδυάσαμε την εργασία μόνο με το χρήμα. Οι αρχαίου σοφοί έλεγαν: “Αργός μη μένε, μηδ΄αν πλουτείς” (Πιττακός). Εμείς αν δεν υπήρχε απόλυτη ανάγκη δεν θα δουλεύαμε. Στις παλιότερες ένδοξες εποχές των παχιών αγελάδων, σαν εξυπνάκηδες που είμαστε, κοροϊδεύαμε κιόλας τους άλλους εργαζόμενους λέγοντας ότι στην Ελλάδα μόνο τα ρολόγια και τα κορόιδα δουλεύουνε !
.
Σε κάποιο Ψυχολογικό Ινστιτούτο οι εργαζόμενοιέγραψαν στον πίνακα τα εξής σοφά για την εργασιοθεραπεία:
“Αν είσαι φτωχός να εργάζεσαι.
Αν είσαι πλούσιος να εργάζεσαι.
Αν αισθάνεσαι φορτωμένος με ευθύνες, να εργάζεσαι.
Αν είσαι ευτυχισμένος να εργάζεσαι.
Αν έρχεται συντροφιά σου ο πόνος, εργάζου.
Αν κλονίζεται η πίστη σου και σε απογοητεύει η λογική σου, εργάζου.
Αν διαλύονται τα όνειρά σου και φαίνεται χαμένη η ελπίδα σου, εργάζου.
Να εργάζεσαι σαν να βρίσκεται η ζωή σου σε κίνδυνο.
Ο,τι και αν σε βασανίζει, εργάζου.
Η Εργασία είναι η καλύτερη γήινη ιατρική που διαθέτουμε.
Η Εργασία θεραπεύει τους σωματικούς και ψυχικούς πόνους.
.
Οι αρχαίοι έλεγαν:
*Δει τους βροτούς, μέχρις ου αν ζώσι, πονείν (Ησίοδος).
*Tων πόνων ημίν πωλούσιν πάντα τα αγαθά οι Θεοί. (Επίχαρμος).
*Το μεν εργάζεσθαι αγαθόν, το δε αργείν κακόν (Ξενοφών).
*Ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω (Αγία Γραφή).
.
Λιγότερα λόγια.
Η γενική φτώχεια φέρνει και γκρίνια. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λέει ο λαός μας. Συνήθως τα πολλά λόγια είναι κουτσομπολιό.
Γλώσσας κράτει είπε ο σοφός Διογένης.
Ο λαός μας είπε:
πριν μιλάς να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό. Τα καλά λόγια σπανίζουν πλέον.
.
Σε δημόσιες ή ιδιωτικές κουβέντες σαρώνει η αρνητική εικόνα για τον τάδε, τον απλό συνάδελφο, τον γείτονα, τον πατριώτη ή ακόμα και τον φίλο. Είμαστε έτοιμοι, σε πρώτη ευκαιρία, να αποκαθηλώσουμε, να απαξιώσουμε, να υποτιμήσουμε και να υποβαθμίσουμε κάποιον. Σπανίως θα τον επαινέσουμε ή θα του πούμε μπράβο για αυτό που έκανες. Η ανθρωποφαγία καιροφυλακτεί ως άμεση αντίδραση στην όποια διάκριση προσώπου , η δε ζήλια ορθώνει τείχη στην επιτυχία του άλλου και στη δική μας μη αναγνώριση. Εύκολα σήμερα γίνεται κάποιος καχύποπτος και λασπολογεί όχι πια μόνο για τον πολιτικό του αλλά και για τον διπλανό του. Το παλιό κατινίστικο κουτσομπολιό “επήγες και είπες και έλεγες πως πήγα και είπα και έλεγα” έγινε ενδημικό πλέον φαινόμενο. Έχει πάρει άλλη μορφή που φύτρωσε σαν μανιτάρι, δηλητηριάζει σκέψεις και σπιλώνει υπολήψεις. Βοήθησαν σ΄αυτό οι ειδήσεις των ΜΜΕ, όπου συνεχώς αποκαλύπτονται σκάνδαλα, κλοπές δημοσίου χρήματος, παρανομίες, μίζες, φακελάκια κλπ. Με μεγάλη ευκολία σήμερα ισοπεδώνουμε τα πάντα και κατηγορούμε κάποιον για διαφθορά, χωρίς να έχουμε αποδείξεις. Η καχυποψία περισσεύει.
(Παρένθεση: πρόσφατα σε ποινικό Δικαστήριο των Αθηνών, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, ο κατηγορούμενος διέδωσε ότι “Ο μπατζανάκης μου, μού είπε ότι η εξαδέλφη του, του είπε ότι η αδελφή του πατέρα της, της είπε ότι ο Ταδόπουλος είναι λαμόγιο. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος τελικά τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 ευρώ γιατί απλώς διέδωσε χωρίς να μπορεί να το αποδείξει ότι ο Ταδόπουλος είναι λαμόγιο).
.
Σημεία παρακμής και κατάπτωσης. Γι αυτό σας λέω, λιγότερα λόγια. Μην κουτσομπολεύουμε. Γλώσσα κακή, οξυτέρα ακμής ξίφους (Πυθαγόρας). Ας κουβεντιάστε μεταξύ μας ήρεμα και απλά, ας πούμε παλιές ιστορίες, ας διηγηθούμε ανέκδοτα, ας τραγουδήσουμε, ας θυμηθούμε τους παλιούς και ας τους περιγράψουμε, ας πούμε καμιά καλή ιδέα για το χωριό μας, ας χορέψουμε, ας διαβάσουμε.
Μην μας τρώει η ξένη έννοια, όπως τον φτωχό και τον χωριάτη.
Η συνταγή της καλής ζωής είναι γνωστή πια σε όλους:
Υγιεινή διατροφή, άσκηση, όχι στρες, όχι κάπνισμα, όχι καταχρήσεις.
Παν μέτρον άριστον!
.
Με βάση την παραπάνω συνταγή ή και όποια άλλη σεις κρίνετε κατάλληλη ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε καλύτερα το νέο χρόνο 2016!.
Καλή χρονιά και υγείαν να έχωμεν!
.
(Ο Δ. Κουκουζής είναι κοντοχωριανός από το Λευκοχώρι, το οποίο επισκέπτεται πολύ συχνά. Είναι δικηγόρος και συνταξιούχος τραπεζικός. Συμμαθητής στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων και στενός φίλος με πολλά σερβιωτόπουλα, με αρκετά από τα οποία κρατάει ακόμη φιλικές σχέσεις).
.
(ΧΙΜ)