Όπως είναι γνωστό από προφορική παράδοση Γενάρχης των Σερβαίων Σχιζαίων θεωρείται ο Αθανάσιος (Θανασάς), ο οποίος υπολογίζεται ότι εγεννήθη μεταξύ των ετών 1760 και 1770.

Είναι γνωστά 4 άρρενα τέκνα του: Ο Νικόλας, οι αγωνιστές του ‘21 Ηλίας και Γεώργιος και ο Παπαδημήτρης,ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στον αγώνα του ‘21.

Οι απόγονοι του Νικολάου (Θανάσης, Πέτρος, Κωσταντάρας, Δημήτριος) και του Ηλία (Θανασάς, Δημήτρης-Πετρούλιας, Κωνσταντής και Αναστάσιος)παρέμειναν στο χωριό και απ’αυτούς κατάγονται οι σημερινοί Σχιζαίοι.

Οι απόγονοι του Γεωργίου (Αθανάσιος και Κωνσταντής μετοίκησαν πριν από το 1900 στο Καστράκι (Ρένεσι) και από αυτούς κατάγονται οι σημερινές οικογένειες Σχιζαίων του Ρένεσι.

Ο Παπαδημήτρης είχε ένα γιό τον Γεώργιο, δικηγόρο στην Πάτρα (δικολάβο;) και πέθανε πιθανότατα το 1860. Ο τάφος του μαζί με τον Φώτη Δάρα βρισκόταν μπροστά από το ιερό της Παληάς κάτω εκκλησίας “Η Κοίμηση της Θεοτόκου” πριν κατεδαφιστεί για να κτιστεί η νέα Εκκλησία. Ο Γεώργιος είχε δύο γιούς, τον Δημήτρη (Μίμη) και τον Παναγιώτη (Πονονό) και μία κόρη σύζυγο Βαρουχά. Ο Πονονός παντρεύτηκε την Πανωραία κόρη ιατρού και αδελφή του ιδιόρρυθμου λόγιου Περικλή Γιαννόπουλου, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1910 αυτοπυροβολημένος, έφιππος και στεφανωμένος στη θάλασσα του Σκαραμαγκά. Ο Μίμης παντρεύτηκε την Ονορίνα αδελφή του Διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας Αρλιώτη και διετέλεσε διευθυντής του υπ/ματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αλεξάνδρεια και Πρόξενος της Ελλάδος.

SchisasGeorgiow1874Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Πανωραία την δεκαετία του ‘60 όταν λίγο πριν πεθάνει ζούσε στην Πάτρα. Με είχεSchiza1874Syzigow εντυπωσιάσει η ευγένεια, η μόρφωση και η αρχοντιά που εξέπεμπε.

Φαίνεται και από άλλες πληροφορίες που έχουμε, ότι τα αδέλφια Μίμης και Πονονóς διέθεταν οικονομική άνεση και εκινούντο σε κοσμικούς κύκλους της εποχής. Χαρακτηριστικά μου έλεγε η γιαγιά μου, όταν γύρω στο 1900 επισκεύθησαν με τον παππού μου το κτήμα του Μίμη στο Κατάκωλο εντυπωσιάσθησαν από το μέγεθός του, την άμαξα και το προσωπικό που διέθετε.

Οι φωτογραφίες των προσωπογραφιών που δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος εικονίζουν τον Γεώργιο Σχίζα και την σύζυγό του και τις ανακάλυψα σε σπίτι απογόνου των Βαρουχαίων. Έχουν φιλοτεχνηθεί το έτος 1874 από τον γνωστό ζωγράφο (ειδικευμένο στις Προσωπογραφίες) Γ.Δ.Κορίζη καταγόμενο από τη Λάστα Γορτυνίας.

Δυστυχώς ούτε ο Μίμης ούτε ο Πονονός άφησαν απογόνους και έτσι αυτός ο κλάδος των Σχιζαίων εξέλιπε.

Οκτώβριος 2016

Θάνος Δ. Σχίζας


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.