Αναδημοσίευση         

Ο Βασίλης Δάρας από το γειτονικό μας χωριό Σέρβου, ήταν δάσκαλος. Αλλά και συγγραφέας ενός άξιου λόγου βιβλίου για την γενέτειρά του με τον τίτλο: Ιστορικά του Σέρβου Γορτυνίας.
Το βιβλίο του Βασίλη Δάρα, ίσως να αποτελεί πρότυπο γραφής της ιστορίας ενός χωριού. Με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συνθέτουν την διαδρομή του Σέρβου στον χρόνο.
Δίνει στο βιβλίο του με σαφήνεια στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, τα γενεαλογικά δένδρα των Σερβαίων, πληροφορίες χρήσιμες για τα δύσκολα πισινά χρόνια. Μένει πιστός στις πηγές (γραπτές κυρίως αλλά αναφέρεται και στην μυθοπλασία της παράδοσης), δεν ωραιοποιεί τα πράγματα μα τα δίνει όπως ακριβώς έχουν. Έχει δύναμη το βιβλίο του, λογοτεχνική, λαογραφική, ιστορική.
Ίσως θα πρέπει να πάρουμε σαν παράδειγμα το βιβλίο του, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τοπική ιστορία των χωριών μας. Και να μην ξεφεύγουμε αναζητώντας παλιά μεγαλεία αλλά να καταγράφουμε με σαφήνεια την ιστορία όπως ακριβώς έχει.
Αναζητώντας ο συγγραφέας και την προέλευση του ονόματος του χωριού του, ανατρέχει στις πηγές, και συναντά τον Ανδρέα Σέρβο. Δηλαδή αναφέρεται σε ανθρωπωνύμιο. Τί πιο λογικό;  
Δεν μας έχουν συνηθίσει οι συγγραφείς ανάλογων βιβλίων σε λόγο δωρικό και επιστημονικό, Πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.
Για παράδειγμα, προ χρόνων γράφτηκε το βιβλίο «Αναζήρι» με έξοδα του πρώην Δήμου Ηραίας. Ήσαν τόσες οι ιστορικές ανακρίβειες του βιβλίου που έβγαζαν μάτι! Τόλμησε μάλιστα ο αθεόφοβος ο συγγραφέας να ετυμολογήσει την λέξη «Αναζήρι», και έφτασε μέχρι τους αρχαίους Κέλτες καταλήγοντας ότι η λέξη ήταν κέλτικη! Και γιατί αγαπητέ φίλε, ρώτησα τότε τον συγγραφέα δεν πήγες πιο κοντά χρονικά να δείς την σημασία της λέξης Αναζήρι; Ότι είναι τούρκικης προέλευσης και σημαίνει τον επιστάτη χοίρων; (στις γραπτές πηγές, αναφέρεται και όνομα Αναζίρης, αλλά δεν είναι της παρούσης το θέμα αυτό), Θα μου πείτε, άλλο επιστάτης χοίρων και άλλο κέλτης πολεμιστής! Θα συμφωνήσω μαζί σας!
Ευτυχώς, ο Βασίλης Δάρας δεν έπασχε από αρχαιοπληξία όταν έγραψε το καταπληκτικό βιβλίο του. Και φυσικά δεν παρέλειψε να καταθέσει σοβαρή βιβλιογραφία που έδωσε εγκυρότητα στο έργο του.
Αν θέλετε, αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και όχι τα παραμύθια, αν αναζητάτε την ιστορική αλήθεια και όχι την σύνδεση σας με τον Πελασγό και την Διοτίμα, διαβάστε το βιβλίο του Βασίλη Δάρα, ειδικά τον πρώτο τόμο (ο δεύτερος αναφέρεται στα γενεαλογικά δένδρα των Σερβαίων). 
 
 
ΧΔ
 
 
Σημείωση : Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού Σέρβου, υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις από καταξιωμένους
συγχωριανούς μας, και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να τις διαβάσουν στο άρθρο "Το χωριό Σέρβου Αρκαδίας"  
 
 
 
 
 
 
 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.