Συντάκτης:

Newsville

ΜΑΡΑΓΚΟΣ Β.Ο Ευρωπαϊκός Δήμος διοργανώνει και παρουσιάζει τον Βασίλη Μαραγκό και το βιβλίο του.


«Μόνον επί τούτω καυχώμαι: ότι την πατρίδα ηγάπησα».

Ρομαντική φιλοπατρία και μεταμορφώσεις της «πατρίδας» στον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ (1830-1893)
την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Eξωτερικών και Raymond Detrez, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης.  

Εστιάζοντας στην περίπτωση του Αχριδηνού ποιητή Γ. Σταυρίδη ή Παρλίτσεφ που όταν βραβεύθηκε στην Αθήνα το 1860 στον ετήσιο ποιητικό διαγωνισμό με το ποίημά του Ο Αρματωλός χαρακτηρίστηκε « δεύτερος Όμηρος » ενώ η φιλοπατρία του ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην Αχρίδα, την Ελλάδα και την Αλβανία προτού προσανατολιστεί προς τη βουλγαρική εθνική ταυτότητα.

Το βιβλίο αναλύει την περίπλοκη σχέση της Ελλάδας του 19ου αιώνα με τους «αλύτρωτους», συχνά αλλόγλωσσους, Ορθοδόξους της βαλκανικής ενδοχώρας, παρέχοντας συμπληρωματικό ιστορικό υπόβαθρο σε σημερινές προκλήσεις και διλήμματα.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας ήταν υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (Ιούνιος 2012-Ιανουάριος 2015). Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Raymond Detrez ήταν διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Γάνδης μεταξύ 2000-2013, όπου δίδαξε ελληνική και ανατολικο-ευρωπαϊκή ιστορία και πολιτισμό. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών πάνω σε θέματα βαλκανικής ιστορίας, εθνικισμού και ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων. Η παρέμβασή του θα γίνει στα αγγλικά.

 Ο Βασίλης Μαραγκός εργάζεται στις Βρυξέλλες ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και έχει δημοσιεύσει δοκίμια πάνω σε θέματα ιστορίας και εθνικής ταυτότητας και τη μονογραφία 

Παΐσιος Χιλανδαρινός και Σωφρόνιος Βράτσης. Από την Ορθόδοξη ιδεολογία στη διάπλαση της βουλγαρικής ταυτότητας (Αθήνα, 2009).

 

(χιμ)

.............................................

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.