Troupis Logotexnhs

Με την παρουσία πολλών συγχωριανών μας αλλά και επισκεπτών από διάφορα άλλα μέρη, πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου 2009, ανήμερα της Παναγίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού μας Σέρβου, ένα συγκινητικότατο αφιέρωμα στο Σερβαίο λογοτέχνη και λαογράφο

Θεόδωρο Κ. Τρουπή.

 

Συνδιοργανώθηκε από την οικογένεια του συγγραφέα και το Δήμο Ηραίας.

Agrokosta_sygr_1
Το μουσικό συγκρότημα: Από αριστερά Αν. Στρίκος, Χάρης Μέρμηγκας, Β. Αγροκώστας, Νένα Βενετσάνου και Πέτρος Στεργιόπουλος (φωτό Πάρις Νικολάου).

Τις καρέκλες παραχώρησαν ευγενικά ο Σύλλογος Σερβαίων, ο Νίκος ο Τρουπής και ο Γιάννης ο Ρουσιάς, που έστησε και την εξέδρα. Είχε επίσης την ευγενή καλωσύνη να διακόψει τη λειτουργία του καταστήματός του για όση ώρα κράτησε η εκδήλωση.

strikos_An.
Στρίκος Αναστάσιος του Αποστόλου (Φωτό Πάρις Νικολάου).

Η βραδιά βασίστηκε σε μια εναλλαγή αναγνωσμάτων από το λογοτεχνικό και λαογραφικό έργο του Τρουπή και τραγουδιών που του άρεσαν να λέει και να παίζει με τη φλογέρα, το μαντολίνο, το ακκορντεόν και το βιολί του. Ψυχή της εκδήλωσης ο ανηψιός του Τρουπή, Αναστάσιος Στρίκος, που ζεί και εργάζεται στη Βιέννη ως αρχιμουσικός. Επέλεξε και συντόνισε τους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση.

 

Τη φιλολογική επιμέλεια είχε η κόρη του λογοτέχνη, Ελένη, φιλόλογος και μεταφράστρια που διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Μονάχου. Την εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος Ηραίας, κύριος Σταύρος Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, κύριος Ηλίας Γιαννικόπουλος, που παρουσίασε σύντομα και περιεκτικά το έργο του λογοτέχνη και ο κύριος Φάνης Παπαχατζής, δάσκαλος, που απήγγειλε ένα στιχούργημά του αφιερωμένο στον Θ. Κ. Τρουπή.

Benetsanou_1
Νένα Βενετσάνου (Φωτό Πάρις Νικολάου).

Κεντρική παρουσία αυτή της κυρίας Νένας Βενετσάνου, η οποία μας τίμησε με τη συμμετοχή της. Με την πηγαία, εκφραστική και δυνατή φωνή της ερμήνευσε με τρόπο συγκλονιστικό αγαπημένα τραγούδια όπως το Τζιβαέρι, το Μινόρε της Αυγής, την Άρνηση και άλλα πολλά. Κοντά της, ένας ταλαντούχος νέος μουσικός, ο Βασίλης Αγροκώστας, που ήρθε ειδικά από το Βόλο για την εκδήλωση και ερμήνευσε με σπάνιο ήθος και τρόπο υποδειγματικό, γνωστά σε όλους μας δημοτικά τραγούδια: τον Αμάραντο, τον Αητό, την Ιτιά και άλλα. Εντυπωσίασε μάλιστα παίζοντας εκτός από την κιθάρα του δύο ακόμη μουσικά όργανα, φλογέρα και πολίτικη λύρα. Τους τραγουδιστές πλαισίωναν τρεις ακόμη μουσικοί: ο Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), ο Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο) κι ο Αναστάσιος Α. Στρίκος (ακκορντεόν).

Strikos_Thanos
Στρίκος Αθανάσιος (αριστερά) και Βελέντζας Κώστας (Φωτό Πάρις Νικολάου).

Η ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Κώστα Βελέντζα, ηθοποιό του Θεάτρου Τέχνης, που αφηγήθηκε με δραματική ένταση και ευαισθησία συγκίνησε νέους και γέρους. Γνήσια και γενναιόδωρη η συμμετοχή του Θάνου Στρίκου, που απήγγειλε σε γλώσσα αυθεντική κείμενα λογοτεχνικά και λαογραφικά του Τρουπή καθώς κι ένα ποιήμα της Μαρίας Παναγοπούλου.

Το κοινό παρακολούθησε την εκδήλωση με αμείωτο ενδιαφέρον και συγκίνηση. Η ποιότητα, το ήθος και η συναισθηματική φόρτιση αυτής της εκδήλωσης ελπίζουμε να γίνει η απαρχή πολλών μελλοντικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, που σίγουρα θα αναβαθμίσουν το πολιτιστικό και πνευματικό μας επίπεδο

Καλλιστώ  (κόρη του Θ. Τρουπή)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο πατέρας, διήγημα (Κώστας Βελέντζας)
Σ΄αγαπώ γιατί εισαι ωραία (Νένα Βενετσάνου)
Ο Θανάσης, διήγημα (Αθανάσιος Στρίκος)
Ο αμάραντος (Βασίλης Αγροκώστας)
Στου Κατσαρού τα καλάμια, διήγημα (Κώστας Βελέντζας)
Νεραντζούλα (Νένα Βενετσάνου)
Ειρήνη υμίν, ποιήμα (Κώστας Βελέντζας)
Άρνηση (Νένα Βενετσάνου)
Ερωτικό και Νίκη, ποιήματα (Κώστας Βελέντζας)
Το μινόρε της αυγής (Νένα Βενετσάνου)
Το κανίσκι του γάμου, λαογραφικό (Αθανάσιος Στρίκος)
Μέρα μέρωσε (Βασίλης Αγροκώστας)
Ο ναυπηγός, ποίημα (Αθανάσιος Στρίκος)
Tη θάλασσα τη γαλανή (Νένα Βενετσάνου)
Το πέλαγος, ποίημα (Κώστας Βελέντζας)
Τζιβαέρι (Νένα Βενετσάνου)
Ο κυρ Μηνάς, ποίημα της Μαρίας Παναγοπούλου (Αθανάσιος Στρίκος)
Στό 'πα και στο ξαναλέω (Νένα Βενετσάνου)
Το πανηγύρι μας (Αθανάσιος Στρίκος)
Η ιτιά και ο αητός (Βασίλης Αγροκώστας)
 
 
Νένα Βενετσάνου: Τραγούδι
Βασίλης Αγροκώστας: Τραγούδι, λύρα, φλογέρα, κιθάρα
Χάρης Μέρμηγκας: Κοντραμπάσο
Πέτρος Στεργιόπουλος: Φλάουτο
Αναστάσιος Απ. Στρίκος: Μουσική επιμέλεια και ακκορντεόν
Ελένη Θ. Τρουπή: Φιλολογική επιμέλεια
Κώστας Βελέντζας: Αφήγηση πεζών και απαγγελία ποιημάτων
Αθανάσιος Παν. Στρίκος: Αφήγηση πεζών και απαγγελία ποιημάτων
......................................................................................................................................................................

(ΧΙΜ) 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )