Τις  φετινές μέρες του Πάσχα (2023) μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω για τα επαγγέλματα των πατριωτών Σερβαίων, του περασμένου κυρίως αιώνα, από το βιβλίο του αείμνηστου πατριώτη λογοτέχνη, Θοδωρή Κωνσταντίνου Τρουπή.  

Παρόλο που έχω διαβάσει πολλά από τα βιβλία  του Θοδωρή,  για μία  όμως ακόμη φορά κατάλαβα πόσο σπουδαίος λογοτέχνης είναι  αυτός ο πατριώτης.   Με πόση άνεση χειρίζεται τη γλώσσα, όπως ακριβώς τη μιλάγανε οι πατριώτες εκείνα τα χρόνια στο χωριό,  με πολλούς ιδιωματισμούς  και ποικίλες  εκφράσεις. Πόσα πολλά πράγματα γνωρίζει, με τρομερές λεπτομέρειες,  για τη ζωή, τις συνήθειες, τα έθιμα  κλπ των  Σερβαίων, εκείνα τα χρόνια.

 Ένα πολύτιμο και μοναδικό υλικό, μέρος του οποίου έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα  servou.gr  (περί τα 100 άρθρα) και στην εφημερίδα «Αρτοζήνος». Μπορεί στην εφημερίδα να είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς  άρθρα του λογοτέχνη, στην ιστοσελίδα όμως είναι πολύ εύκολο, για τους νεότερους κυρίως πατριώτες, που χειρίζονται με άνεση τα ηλεκτρονικά μέσα   (servou.gr - γραφή πατριωτών –σερβαίοι λογοτέχνες- Τρουπής Θεόδωρος).  Σίγουρα θα μείνουν ευχαριστημένοι, όσοι αναζητήσουν και μελετήσουν άρθρα του πατριώτη λογοτέχνη.

Στο άρθρο που δημοσιεύω στη συνέχεια περιγράφονται με γλαφυρότητα 13 επαγγέλματα πατριωτών. Πλέον αυτών έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα 8 ακόμη άρθρα του, με το ίδιο θέμα. Ευελπιστώ πως στο μέλλον θα  μπορέσω   να δημοσιεύσω και άλλα επαγγέλματα των πατριωτών, από το ίδιο βιβλίο, που πρέπει να ξεπερνούν τα εκατό.

Χ. Ι. Μαραγκός    

 Σερβαίων επαγγέλματα

Από το περιοδικό "Σκαλίζοντας τις ρίζες μας" του Θ. Κ. Τρουπή

Χειμώνας 1988 Τεύχος Ε

ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 1
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 2
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 3
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 4
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 5
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 6
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 7
ΘΚΤ ΤΕΡΖΗΔΕΣ ΚΛΠ 8
 
 
 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.