panigiri_ag_konst_2Γιορτάσθηκε και φέτος (2008) η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο εκκλησάκι, στους Αράπηδες. Το γεγονός ότι ήταν μεσοβδόμαδα, εργάσιμη ημέρα, δεν εμπόδισε πολλούς πιστούς να πάνε από την Αθήνα επί τούτου στους Αράπηδες, για να τιμήσουν τους Αγίους  .

Από το πρωί της παραμονής οι Αραπαίοι άρχισαν τις προετοιμασίες: καθαρισμό της εκκλησίας και του περιβάλλοντα χώρου, στολισμό της εορτάζουσας εικόνας και της εκκλησίας και ασφαλώς το μαγείρεμα. Πρωτομάγειρας, όπως πάντα ο Φώτης Παναγόπουλος με βοηθό του τον Γιάννη Παγκράτη. Φέτος μάθαμε ότι εκσυγχρονίσθηκαν όσον αφορά το μαγείρεμα και το έκαναν με γκάζι στο προαύλιο της εκκλησίας και όχι με ξύλα, όπως το έκαναν μέχρι τώρα. Τόσο την ακολουθία του εσπερινού την παραμονή το βράδυ όσο και τη λειτουργία ανήμερα, παρακολούθησαν πολλοί Αραπαίοι, Σερβαίοι, Μπουζαίοι και κάτοικοι από άλλα χωριά.

panigyri_1_com[1]
Φωτογραφία από παλιότερη εκδήλωση πανηγυριού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φέτος δεν έβαλαν μουσική ούτε χόρεψαν, λόγω του πένθους για τον Αλέξη Χρονόπουλο, που μας έφυγε πρόωρα τον περασμένο Ιούλιο. Έστρωσαν όμως το παραδοσιακό τραπέζι κάτω από την αιωνόβια δρυ (δέντρο την λένε οι Αραπαίοι) και έφαγαν 3 γίδες βραστές (η μία προσφορά του Συλλόγου). Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και η φύση καταπράσινη, μετά τις πολλές βροχές που έριξε φέτος την Άνοιξη στην περιοχή. Έτσι όλοι οι πανηγυριώτες αποζημιώθηκαν για τον κόπο τους.

 

 

Προφήτη Ηλία.

1) ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 2007.

Όλα ήσαν καλά προετοιμασμένα ανήμερα της εορτής του Αγίου, για την τέλεση της θείας λειτουργίας στο εξωκκλήσι. Ο μικρός ναός καθαρός, με αρκετές εικόνες στο εσωτερικό του και όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία. Ο έξω χώρος επίσης καθαρός και σε ένα τμήμα του τσιμεντοστρωμένος. Στην ανατολική πλευρά υπάρχει μια πλατεία που στεκόταν ο κόσμος και παρακολουθούσε τη λειτουργία. Συνέχεια αυτής, ανατολικά και λίγα μέτρα πιό κάτω υπάρχει η μεγάλη πλατεία που στρίβουν αυτοκίνητα και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για το φαγοπότι κλπ. Πενήντα περίπου μέτρα ποιό πέρα υπάρχουν οι πεζούλες, που μπορούν να παρκάρουν πάνω από 10 αυτοκίνητα.

Η λειτουργία άρχισε κανονικά, η δε προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Εκτιμούμε πως ήταν πάνω από 100 άνθρωποι που εκκλησιάστηκαν. Η γνώριμη και στεντόρια φωνή του αγαπητού μας παπα-Σωτήρη ακούστηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του Αγιολιά να ψέλνει εκκλησιαστικούς ύμνους και να ακούγεται στον απέραντο ορίζοντα. Όταν τέλειωσε η λειτουργία κατευθυνθήκαμε στην πλατεία που υπήρχαν τραπέζια και καρέκλες. Οι οργανωτές της εκδήλωσης με επικεφαλής το Ν. Σχίζα είχαν φροντίσει να βάλουν ακόμη και τέντες. Όμως υπήρχε και φυσική προστασία από τον ήλιο, όχι μόνο κάτω από τα δέντρα, αλλά και "μέσα" σε αυτά. Μεταξύ των δένδρων είχε διαμορφωθεί μια μεγάλη "φωλιά" που μπορούσαν να καθίσουν γύρω-γύρω μέχρι και 10 άνθρωποι.

Στις 10.30 περίπου άρχισε το φαγοπότι. Γίδα βραστή, ψητό, βακαλάος τηγανητός, τυρί και άλλες νοστιμιές που επιμελήθηκαν οι γυναίκες του χωριού. Κρασί κοκκινέλι αύθονο. Και μόνο για ένα κομμάτι γίδα βραστή άξιζε τον κόπο να πάει κανείς αυτή την ημέρα στον Αγιολιά Αφού χορτάσαμε και το κέφι περίσσευε, ο Νίκος σηκώθηκε και έσυρε πρώτος το χορό. Ο πρόεδρος του Τοπικού Γιάννης Σχίζας είχε φροντίσει για την -μέσω αυτοκινήτου- μετάδοση της μουσικής. Είχε πια μεσημεριάσει για καλά. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, οι περισσότεροι με τα πόδια και λίγοι με τα αυτοκίνητα. Περάσαμε από τον Αγιαντριά, κάναμε ένα σταυρό και αγναντέψαμε πάλι τον ατέλειωτο ορίζοντα. Συνεχίσαμε την κατηφοριά σιγά-σιγά και φτάσαμε στα σπίτια μας λίγο κουρασμένοι, αλλά πολύ ευχαριστημένοι.

2) ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 2008.

Την Κυριακή, 20 Ιουλίου, στο γραφικό, εντυπωσιακό και πανέμορφα στολισμένο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία opt_ekkl_agioliaέγινε πανηγυρική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του πρωτοπρεσβύτερου ιερέα του χωριού μας Παπά-Σωτήρη, την οποία παρακολούθησαν πολλοί συμπατριώτες μας. Έγινε αρτοκλασία και εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρόσφατα εκλιπόντος πατριώτη Θ. Κ. Τρουπή, πρωτεργάτη της αναστήλωσης του ναού.

Τη θεία λειτουργία και το τρισάγιο, που παρακολούθησαν και τα δύο παιδιά του εκλιπόντος Χρίστος και Ελένη σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ακολούθησε σύντομη αλλά μεστή νοημάτων ομιλία από τον πατριώτη Ν. Παπαγεωργίου. Μετά τη θεία λειτουργία και στον ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο χώρο, προσφέρθηκε ψητή γουρουνοπούλα (προσφορά του Συνδέσμου) και οι πανηγυριώτες χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα.

Τους ευχόμαστε και του χρόνου.

Σχετικά με την κατασκευή του Ναού στην εφημερίδα "Αρτοζήνος" δημοσιεύεται το παρακάτω κείμενο.

"Για την επισκευή του Ιερού Ναού πρόσφεραν:

Κ. Παναγόπουλος 200 ευρώ,
Α. Γκούτης 100 "
Χρ. Μπουρνά 100 "
Αγ. Κερμπεσιώτη 50 "
Δημ. Δημόπουλος 50 "
Ευγ. Λιατσοπούλου 50 "
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πατριώτες Ν. Τερζή, Γιάννη Δημητρόπουλο, Θανάση Σχίζα, Γιάννη Θ. Σχίζα, Γιάννη Κ. Σχίζα, Μιχάλη Σχίζα και Κ. Δάρα, που με την προσωπική τους εργασία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής στο εκκλησάκι. Απομένει να γίνει το αρμολόγι των εξωτερικών τοίχων. Μέχρι σήμερα συνολικά για την προσπάθειά μας είχαμε έσοδα 5.210 ευρώ και έξοδα 4.900 ευρώ".
Σχόλιο Εφημερίδας: Το ΔΣ του Συνδέσμου συγχαίρει για μία ακόμη φορά τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές του παραπάνω έργου. Εύχεται το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι πατριώτες. Τα εκκλησάκια που περιμένουν την επισκευή τους είναι πολλά. Ελπίζουμε πως μέχρι την 20η Ιουλίου, ημερομηνία εορτασμού του Προφήτη Ηλία, να έχουν ολοκληρωθεί όλες σχεδόν οι εργασίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πατριώτες να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του και να απολαύσουν τον απέραντο ορίζοντα από το ιστορικό παλιόκαστρο. Καλό θα ήταν να οργανωθεί και ένα πανηγυράκι, αφού και η εποχή είναι κατάλληλοι".
**********

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )