Μετά τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό ο πρόεδρος της ΓΣ Ν. Τρουπής κάλεσε τους πατριώτες να λάβουν το λογο για το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του Συνδέσμου.  

 Πρώτος  ζήτησε το λόγο από το Πρόεδρο της Συνέλευσης ο Κ.  Ν. Κωνσταντόπουλος ο οποίος, απευθυνόμενος στο ΔΣ, υπέβαλλε ερωτήσεις για το ποιοι ήταν οι λόγοι τροποποίησης  του Καταστατικού και ποια ήταν τα 4 μέλη του ΔΣ που ζήτησαν την αλλαγή του. Επίσης εξέφρασε την θλίψη του για την συμμετοχή μόνο 25-30 ατόμων στη Συνέλευση και την αντίδραση του για την δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα με νουθεσίες για δημοκρατική συμπεριφορά. Αναρωτήθηκε   σχετικά με το Ηρώο του χωριού, ποιος είναι ο στόχος που επανέρχεται το θέμα, αφού υπάρχει απόφαση για τη μη κατασκευή του.

Ο Πρόεδρος Θ. Τρουπής απάντησε στον άνω ομιλητή και εξήγησε ότι υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στην εύρυθμη λειτουργία του Συνδέσμου με το παλιό καταστατικό, όπως προβλήματα ταμειακά, μετατροπή δραχμών σε ευρώ, ποσά για χαρακτηρισμό "ευεργετών" και γενικά υπάρχει σήμερα η ανάγκη εναρμονισμού του καταστατικού στη σύγχρονη εποχή. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΔΣ για τροποποίηση του καταστατικού υπήρξε ομόφωνη. Ακόμα είπε ότι το προτεινόμενο τροποποιημένο καταστατικό είναι σχέδιο προς συζήτηση και την τελική μορφή θα την δώσει η Γενική Συνέλευση.

Ο Κ. Ν. Δάρας, μέλος του ΔΣ, ζήτησε το λόγο και συμπλήρωσε ότι μετά από 30 σχεδόν χρόνια ήταν ανάγκη ν' αλλάξει το Καταστατικό, για να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, όπου θα εφαρμόζονται απρόσκοπτα τα άρθρα και οι κανονισμοί. Επιπροσθέτως, είπε, θα πρέπει να θεσπιστούν βασικές αρχές λειτουργίας για το Πολιτιστικό Κέντρο και την Ιστοσελίδα.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Ηλ. Ι. Μπόρα-Ντόρο, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη  όλους  τους συμπατριώτες, που εργάζονται για το σύλλογο, ασχέτως αν θα τους ασκήσει κριτική. Η κριτική πρέπει να επικροτείται, τόνισε. Χαρακτήρισε οπισθοδρομικό το προτεινόμενο Καταστατικό και δήλωσε ότι έχει κάνει ολοκληρωμένη πρόταση την οποία κατέθεσε στο Δ.Σ, μέσω Ίντερνετ. Συμπλήρωσε ότι επικροτεί ορισμένα καλά πράγματα π.χ. ιστοσελίδα, αλλά πρέπει αυτά να ρυθμιστούν καταστατικά. Τόνισε ότι παρέστη στην Συνέλευση για να συμβάλλει με τις απόψεις του στη σωστή οργάνωση των δημοσιογραφικών οργάνων του Συνδέσμου, γιατί πιστεύει ότι τα μέλη του Δ.Σ. ασκούν λογοκρισία στα κείμενα που λαμβάνουν και άσκησε έντονη κριτική, ειδικά για το δημοσιευμένο άρθρο του Ι. Ηλ. Νικολακόπουλου. Διαμαρτυρήθηκε ότι δεν εφαρμόζεται το άρθρο για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, που είναι αυτονόητη η εφαρμογή. Ζήτησε ο Κανονισμός για την Ιστοσελίδα και την Εφημερίδα να συζητηθεί από τη παρούσα Συνέλευση. Τέλος εξέφρασε την επιθυμία του να δουλέψει για τον Σύνδεσμο αλλά, εξ αιτίας του λόγου που διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, αδυνατεί να το πράξει.

Ο Πρόεδρος Θ. Τρουπής  απάντησε στον Η. Μπόρα ότι έχει γίνει προεργασία από τα μέλη του ΔΣ για τον Κανονισμό, αλλά συνεχίζεται η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων που θα τον εμπλουτίσουν, ώστε να έχει καλύτερη λειτουργικότητα και θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Άλλωστε, συνέχισε ο Πρόεδρος, ο Κανονισμός δεν μπαίνει στο Καταστατικό. Το Δ.Σ. και η διαχειριστική ομάδα εφημερίδας και ιστοσελίδας προσπαθούν να μην προκαλούν τους πατριώτες με κάποια δημοσιεύματα, όσο είναι δυνατόν, γι αυτό υπάρχει μια δυσκολία ως προς τη δημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων. Όπως από όλους τους ανθρώπους γίνονται λάθη, μπορεί να γίνουν και από εμάς, είπε. Ζήτησε συγγνώμη από τον Ηλ. Μπόρα αν κάτι δεν τον ευχαρίστησε  και ειδικά για το προαναφερόμενο συγκεκριμένο άρθρο του κ. Νικολακόπουλου, για τη δημοσίευση του οποίου όμως η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη.

Ο Ι. Στ. Βέργος, μέλος του ΔΣ, πήρε το λόγο στη συνέχεια και είπε ότι το Συμβούλιο δουλεύει όσο μπορεί για το Σύνδεσμο, δεν υπάρχουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι σ' αυτό, γίνονται και κάποια λάθη, αλλά πρέπει να υπάρχει όχι μόνο κατανόηση αλλά και αγάπη μεταξύ όλων μας. Πρόσθεσε ότι ο Ηλ. Μπόρας, από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, ενδιαφέρεται για το χωριό και αγαπάει τους πατριώτες. 

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης ζήτησε από τα μέλη να κάνουν εποικοδομητική κριτική και να έχουν ηρεμία κατά την συζήτηση.

Ο Γ. Λ. Βέργος ανέβηκε στο βήμα τοποθετήθηκε γενικά στο Καταστατικό και αναφέρθηκε ειδικά σε δύο θέματα που κατά τη γνώμη του είναι σημαντικά να περιληφθούν στο καταστατικό, δηλαδή τη δημιουργία τράπεζας αίματος και τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Για να προχωρήσουν τα θέματα όλα, είπε, χρειάζονται άνθρωποι διαθέσιμοι για δουλειά, όχι μαλώματα και τα λάθη είναι φυσικό να γίνονται.

Ο Ι. Μπόρας, που είναι ανώτατος δικαστικός, λαμβάνοντας το λόγο απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση και ενημέρωσε ότι μελέτησε το προτεινόμενο Καταστατικό και θεωρεί ότι έχει όλα τα στοιχεία του νόμου. Η μόνη παρατήρηση που εξέφρασε είναι η κρίση του ότι η τροποποίηση  στο τίτλο (άρθρο1) να περάσει στο τέλος στις ειδικές διατάξεις και να παραμείνει ως έχει το πρώτο άρθρο, χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι είναι λάθος όπως προτείνεται.   

Ο Χρ. Μαραγκός, μέλος του Δ.Σ., ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα και εξέφρασε τις απόψεις του, για τα θέματα που συζητήθηκαν. Είπε ότι το ΔΣ δεν έφτασε τυχαία στο προτεινόμενο καταστατικό, το μελέτησε με μεγάλη προσοχή και  προβληματίστηκε σε πολλά σημεία. Διάβασε απόσπασμα από δημοσίευση στον «ΑΡΤΟΖΗΝΟ» σχετικά με τους λόγους αλλαγής του καταστατικού, επειδή ζητήθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Μεταξύ άλλων ανέφερε και αυτά που γράφονται στην εφημερίδα: "Οι λόγοι που επέβαλαν την τροποποίηση του καταστατικού είναι αυτονόητοι. Πρέπει να προσδιορίσουμε τους σκοπούς του Συνδέσμου σήμερα, να τον καταστήσουμε λειτουργικό και να κατοχυρώσουμε τη λειτουργία των καινούριων αποκτημάτων του, όπως είναι η ιστοσελίδα και το πολιτιστικό Κέντρο του χωριού". Από το 1984 έως σήμερα, συνέχισε, είναι η μεγαλύτερη περίοδος μη τροποποίησης του Καταστατικού. Αυστηρά νομικά, είναι αυτονόητο πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος. Το Δ.Σ ήταν ομόφωνο για την αλλαγή και το σχέδιο που σας παρουσιάζουμε είναι προϊόν κοινής αποδοχής. Σχετικά με το θέμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων δεν υπάρχει αντίρρηση πως είναι σωστό, με την προϋπόθεση όμως πως δεν βλάπτονται τα συμφέροντα του Συνδέσμου.  Αναγκαστήκαμε 6 με 7 φορές να μη δημοσιεύσουμε άρθρα πατριωτών, γιατί κρίναμε πως θα έκαναν κακό στο Σύνδεσμο και μπορεί να τον οδηγούσαν ακόμη και σε διάλυση, αφού είναι γνωστό ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια και πίεση βρίσκονται άτομα για το ΔΣ. Ο κεντρικός στόχος του Συνδέσμου σήμερα και τα επόμενα χρόνια πιστεύω πως είναι η διατήρηση επαφής των πατριωτών και η επικέντρωση κυρίως στα θέματα του χωριού μας. Για τον κανονισμό ιστοσελίδας, εφημερίδας και πολιτιστικού Κέντρου, θα μελετηθούν επισταμένως τα σχετικά θέματα και με την προοδευτική απόκτηση μεγαλύτερης πείρας θα έρθουν προς έγκριση στην επόμενη ΓΣ. Η απόφαση για την δημοσίευση του άρθρου του Ι. Νικολακόπουλου ήταν ομόφωνη από το ΔΣ και ο πρόεδρος αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό όλων των μελών του ΔΣ. Για το θέμα του Ηρώου, τέλος, που αναφέρθηκε ο Κ. Κωνσταντόπουλος υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Γ. Συνέλευσης του Συνδέσμου και πρέπει να διευκρινιστεί πως η λαϊκή Συνέλευση του χωριού συγκλήθηκε από το Τοπικό Διαμέρισμα και δεν δεσμεύει τις αποφάσεις των οργάνων του Συνδέσμου. Κάθε Φορέας λειτουργεί με τους δικούς του νόμους".

Ο Κώστας Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε διευκρίνιση για το πώς είναι ομόφωνη η απόφαση τροποποίησης, αφού έχει δικαίωμα κάθε μέλος του Δ.Σ. σύμφωνα με την ανακοίνωση, να καταθέσει πρόταση. Απάντησε ο Χρ. Μαραγκός και είπε πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο και πως ο ίδιος έχει σημειώσει να κάνει πέντε ακόμη προτάσεις. Επανέλαβε ότι το παρόν είναι σχέδιο καταστατικού και επιδέχεται προτάσεις και διορθώσεις από όλα τα μέλη, και δεν μπορεί να αποκλειστούν τα μέλη του Δ.Σ., επειδή έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Γ.Σ. έδωσε το λόγο στον ορισμένο από το Δ.Σ. υπεύθυνο για την ανάγνωση του προτεινόμενου καταστατικού Χρ. Ι. Μαραγκό.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ,  Ι. Ν. Βέργος πρότεινε να διαβάζεται κατ' άρθρο πρώτα το ισχύον και μετά το τροποποιημένο καταστατικό. Ζητήθηκε η άποψη του νομικού Ι. Μπόρα που έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο, αφού το καταστατικό είχε δημοσιευθεί. Το σώμα αποδέχτηκε την πρόταση του νομικού και ξεκίνησε η ανάγνωση του προτεινόμενου σχεδίου κατ' άρθρο.

Άρθρο 1.

Χρ. Μαραγκός: Πρότεινε να προστεθεί στο τίτλο του Συνδέσμου η λέξη ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δίπλα από τη λέξη ΣΕΡΒΑΙΩΝ, για να μη θεωρείται πως ο Σύνδεσμος αφορά μόνο τους Αρκάδες και σε παρένθεση με μικρά γράμματα να μπει η φράση (ΧΩΡΙΟ ΣΕΡΒΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ), για γεωγραφικό προσδιορισμό. Κ. Παγκράτης: Πρότεινε να προστεθεί στο  τίτλο μόνο η λέξη ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ. Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ με τη λέξη ΣΥΛΛΟΓΟΣ. Ι. Μπόρας: Εξέφρασε την νομική του άποψη ότι  το άρθρο είναι νομικά εντάξει αλλά πρόσθεσε δεν πρέπει να αλλάζουμε εύκολα ονομασία όπως γίνεται και στο όνομα μας. Οι αλλαγές κατά την άποψη του πρέπει να συμπεριληφθούν στις ειδικές διατάξεις και να μείνει το άρθρο 1 ως έχει. Κ.  Κωνσταντόπουλος: Πρότεινε να μην γραφτούν όλα τα ιστορικά που αναφέρονται στο άρθρο 1 από την ίδρυση μέχρι τώρα. Τελικά, η Γ.Σ, μετά μακρά συζήτηση ψήφισε την πρόταση για την προσθήκη μόνο της λέξης ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ στον υπάρχοντα τίτλο και απέρριψε τις υπόλοιπες. Ύστερα ο Πρόεδρος του ΔΣ διάβασε γραπτή πρόταση του Θάνου Μπόρα, Δ. Συμβούλου Δήμου Ηραίας, για μεταφορά της έδρας στο χωριό, προκειμένου να επιτύχει ο Σύνδεσμος επιχορηγήσεις από τα διάφορα προγράμματα. Εκφράστηκαν: Ι. Μπόρας: Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες που θα προκύψουν για μετάβαση και συνδιαλλαγή με το Πρωτοδικείο Τρίπολης, όπου θα υπάγεται ο Σύνδεσμος για τα θέματα καταστατικού. Ι. Ν. Βέργος: Συμφώνησε ότι γίνονται πιο εύκολα οι επιχορηγήσεις από τους Δήμους στους Συνδέσμους που έχουν έδρα τα χωριά του Δήμου. Ι. Στ. Βέργος: Είπε ότι η άποψη αυτή έχει ξαναδιατυπωθεί. Η δική του άποψη είναι να μην γίνει μεταφορά και να δημιουργηθεί ένας άλλος σύλλογος με έδρα το χωριό. Η Γ.Σ. απέρριψε μετά ψηφοφορία την πρόταση για μεταφορά της έδρας του Συνδέσμου. Ακούστηκε πάντως η  άποψη για ίδρυση, από τους υπερασπιστές αυτής της θέσης, άλλου συλλόγου στου Σέρβου.

 Άρθρο 2.

Ηλ. Μπόρας: Διάβασε και κατέθεσε στο Προεδρείο γραπτή πρόταση, σχετικά με τους σκοπούς του Συνδέσμου, που έχει ως εξής: «την κατοχύρωση της ελεύθερης διαμόρφωσης και  διακίνησης των ιδεών σε όλους τους τομείς των κοινωνικών, φιλοσοφικών, λογοτεχνικών, καλλιτεχνικών και ιστορικών επιστημών στα πλαίσια των δυνατοτήτων των μελών του Συνδέσμου. Η εξύψωση του μορφωτικού-πνευματικού και ηθικού επιπέδου των μελών του επίσης στα πλαίσια των δυνατοτήτων των μελών του Συνδέσμου». Ζήτησε επίσης να αναγραφεί ως πρώτη παράγραφος του άρθρου 2 η εξής: Η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κ. Κωνσταντόπουλος: Πρότεινε να διαγραφεί η αναγραφή στους σκοπούς του Συνδέσμου η κατασκευή έργων και υποδομών στο χωριό, γιατί αναρωτήθηκε σε τι θα εξυπηρετήσουν αυτές οι υποδομές. Χρ. Μαραγκός: Πρότεινε, σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, να συμπληρωθεί η παράγραφος 6 του άρθρου 2 του προτεινόμενου καταστατικού με την φράση: ¨...και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα του Συνδέσμου". Ανέφερε ως  παράδειγμα την απόφαση του ΔΣ να μη δημοσιεύσει κάποιες επιστολές γιατί έθιγαν κατά τη γνώμη του, τα συμφέροντα του Συνδέσμου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών κρίθηκε όμως αναγκαίο για την προστασία του Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. διάβασε γραπτές παρατηρήσεις του Χρ. Δημητρόπουλου σχετικά με τους σκοπούς του Συνδέσμου: Θεωρεί ότι οι  σκοποί του Συνδέσμου έχουν περιοριστεί με το προτεινόμενο καταστατικό και κατά τη γνώμη του πρέπει να διευρυνθούν στον τομέα της ενημέρωσης και για γενικότερα θέματα εκτός χωριού, στο τομέα της κατοχύρωσης της ελεύθερης διαμόρφωσης και διακίνησης ιδεών, στο τομέα της εξύψωσης του μορφωτικού -πνευματικού και ηθικού επιπέδου των μελών. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με την διατύπωση «έργων και υποδομών στο χωριό». Ι. Αθ. Μαραγκός: Πρότεινε την αλλαγή της λέξης «εκπολιτιστικοί» με την λέξη "πολιτιστικοί" στους σκοπούς του Συνδέσμου. Συμπλήρωσε ότι ο Σύνδεσμος δεν πρέπει να έχει, πολύ γενικότερους σκοπούς.  Ο Πρόεδρος του ΔΣ διάβασε πρόταση του Θάνου Μπόρα, που έλεγε πως στους σκοπούς του Συνδέσμου  να προστεθεί η κατασκευή ξενώνα, λαογραφικού μουσείου και ανάπλαση τοπίων του χωριού. Η Γ.Σ, μετά από αναλυτική συζήτηση,  αποφάσισε να γίνει μόνο αλλαγή της λέξης «εκπολιτιστικοί» σε «πολιτιστικοί» και την προσθήκη στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 που διαμορφώνεται τελικά ως εξής: "Η καλλιέργεια γενικά των ιδανικών της δημοκρατίας και ελευθερίας και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα του Συνδέσμου".

Άρθρο 3

Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε να μην αναγραφεί ο αριθμός του νόμου στην παράγραφο δ του παρόντος άρθρου. Ι. Μπόρας: Δεν είναι απαραίτητη η αναγραφή του νόμου, γιατί σ' όλες τις περιπτώσεις που παραλείπεται στο καταστατικό, εφαρμόζεται ο νόμος. Ο Πρόεδρος του ΔΣ διάβασε  γραπτές παρατηρήσεις του Χρ. Δημητρόπουλου:  "Να προστεθεί στα μέσα επίτευξης των στόχων το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η Τράπεζα Αίματος και γενικά η εκτέλεση κάθε έργου που θα προάγει την κοινωνική και πολιτιστική αποστολή του Συνδέσμου".Η Γενική Συνέλευση ψήφισε την πρόταση για διαγραφή του αριθμού του νόμου και την προσθήκη περί ίδρυσης Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Άρθρο 4

Κ. Κωνσταντόπουλος: Να προτείνονται ως αρωγά μέλη εκτός από το ΔΣ και από τη Γ.Σ. Ηλ. Μπόρας: Να γίνεται εγγραφή ως τακτικών μελών και ανθρώπων που μένουν και εργάζονται στο χωριό. Ακολούθησε και άλλη πρόταση συμπληρωματική της προηγούμενης που αναφέρει ότι οι κάτοικοι αυτοί να μένουν στο χωριό πάνω από 5 χρόνια και να ψηφιστούν από τα 2/3 της Γ.Σ. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε όλες τις ανωτέρω προτάσεις.

Άρθρο 5

Ι. Αθ. Μαραγκός: Να αντικαταστεί η λέξη «πληρωμή» με τη λέξη «καταβολή». Η Γενική Συνέλευση ψήφισε την πρόταση.

Άρθρο 6

Το άρθρο ψηφίστηκε με την αλλαγή της λέξης «πληρωμή» με τη λέξη «καταβολή», ομοίως με το προηγούμενο.

 Άρθρο 7

Ι. Μπόρας: Νομικά είναι σωστά διατυπωμένο το άρθρο αυτό, αλλά και το καταστατικό να έχει παραλείψεις υπερισχύει ο νόμος που τα ρυθμίζει όλα. Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε να διαγραφούν οι παράγραφοι β και γ του παρόντος άρθρου γιατί σε περίπτωση καθεστώτων με απαγορεύσεις μπορεί να καταστρατηγηθεί. Κ. Κωνσταντόπουλος: Έκανε την επισήμανση  για τις παραγράφους β και γ ότι δηλαδή είναι περιορισμοί που αφορούν την εγγραφή νέου μέλους και δεν αναφέρεται σε διαγραφή παλιού. Η ΓΣ ψήφισε ως έχει το άρθρο στο προτεινόμενο καταστατικό και απέρριψε την πρόταση.

Άρθρο 8

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό.

Άρθρο 9

Πρότεινε να διαγραφεί η παράγραφος γ του παρόντος άρθρου. Ο Ι. Μπόρας είπε πως και να διαγραφεί δεν έχει σημασία γιατί έτσι και αλλιώς καλύπτεται από το νόμο. Κατόπιν αυτού   Γ.Σ. δέχτηκε την πρόταση του Ηλ. Μπόρα.

Άρθρο 10 και 11

Η  Γ.Σ. ψήφισε τα άρθρα ως έχουν στο προτεινόμενο καταστατικό.

Άρθρο 12

Ι. Ν. Βέργος : Επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον ορισμό των δωρητών και ευεργετών  γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι προσφέρουν μικρότερα ποσά από τα ποσά που ορίζονται από το παρόν άρθρο ως όριο, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε το συνολικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό εθελοντική εργασία και ακόμη είπε πως δεν έχουν τιμηθεί άνθρωποι που έχουν προσφέρει. Ο Πρόεδρος του ΔΣ διάβασε γραπτή πρόταση του Θάνου Μπόρα: Πρότεινε ότι για την απόδοση του τίτλου «ευεργέτη» σε κάποιο μέλος ή φίλο του Συνδέσμου να λαμβάνεται υπ' όψη αθροιστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομική προσφορά του. Χρ. Μαραγκός: Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνεται συνολική αξιολόγηση της προσφοράς πατριωτών και φίλων στο Σύνδεσμο και διατύπωσε ως εξής την πρόταση, που έγινε δεκτή από τη ΓΣ.

"Χρέος του Συνδέσμου είναι η συνολική αξιολόγηση της προσφοράς κάθε πατριώτη (ή φίλου του Συνδέσμου), που αντιστοιχεί σε επίπεδα δωρητή ή ευεργέτη και  η απόδοση σε αυτόν της πρέπουσας τιμής"

Άρθρο 13

Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε να γίνεται λαϊκή συνέλευση στο χωριό με υποχρεωτική συμμετοχή του ΔΣ και οι αποφάσεις της να είναι δεσμευτικές. Επίσης πρότεινε ότι σε περίπτωση μη απαρτίας σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης να γίνεται η επαναληπτική σε 2 ώρες και όχι σε 8 ημέρες. Κ. Κωνσταντόπουλος: Ζήτησε διευκρινίσεις από πού προκύπτει το κατώτερο όριο απαρτίας τα 21 μέλη. Ι. Μπόρας: Συνήθως, είπε, ορίζεται ποσοστό επί των  ταμειακώς εντάξει μελών αλλά έτσι όπως είναι στο άρθρο είναι σωστά τοποθετημένο γιατί εξασφαλίζει το ελάχιστο όριο. Ι. Στ. Βέργος: Είναι σωστά γραμμένο το άρθρο γιατί ο αριθμός αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός για ύπαρξη σωματείου. Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε τα θέματα επιπλέον ημερήσιας διάταξης να μην συζητούνται στο τέλος της Γ.Σ. όπως αναγράφεται στο παρόν άρθρο του προτεινόμενου καταστατικού αλλά αυτό να καθορίζεται από τη ΓΣ. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε την τελευταία πρόταση και απέρριψε τις προηγούμενες.

Άρθρο 14

Διατυπώθηκε πρόταση για διόρθωση στον χαρακτηρισμό της Τακτικής Γ.Σ κάθε δύο χρόνια ως εξής: Τακτική- Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. Η  Γ.Σ. ψήφισε την πρόταση.

Άρθρο 15

Διατυπώθηκε πρόταση για διόρθωση στον χαρακτηρισμό της ΓΣ στο μέσον της διετίας ως Ενημερωτικής ως εξής: Τακτική Γ.Σ.  Η  Γ.Σ. ψήφισε την πρόταση και με την εξής προσθήκη. "Σε κάθε περίπτωση, κάθε Αύγουστο το ΔΣ οφείλει να οργανώνει μία ενημερωτική συγκέντρωση-συζήτηση των πατριωτών στο χωριό".

Άρθρο 16

Η  Γ.Σ. ψήφισε το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό.

 Άρθρο 17

Ο πρόεδρος του ΔΣ διάβασε γραπτή πρόταση του Θάνου Μπόρα: Πρότεινε να μετέχει αριστίνδην στο ΔΣ του Συνδέσμου ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού.

Ι. Μπόρας: Είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νομικό εάν είναι χωρίς ψήφο. Στην περίπτωση δικαιώματος ψήφου, μπορεί να δημιουργηθεί περιπλοκή και το θέμα χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής. Κ. Δάρας: Πρότεινε να συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Τ.Σ. ως υποψήφιος στις αρχαιρεσίες. Χρ. Μαραγκός: Πρότεινε να συμμετάσχει ο πρόεδρος στο Δ.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου.  Η Γ.Σ. ψήφισε την τελευταία πρόταση, που διατυπώθηκε ως εξής: "Στο ΔΣ μπορεί να συμμετέχει ο Πρόεδρος του ΤΔ του χωριού, χωρίς δικαίωμα ψήφου, αφού το δικαίωμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει νομικά προβλήματα. Θα ήταν ευεργετικό για το χωριό και το Σύνδεσμο αν ο πρόεδρος η/και μέλη του ΤΔ του χωριού μετείχαν στο ψηφοδέλτιο των αρχαιρεσιών". Στο άρθρο αυτό προστέθηκε σχετικά με τις επιτροπές και το εξής: "Στις επιτροπές που το ΔΣ θα ορίζει με κάθε λεπτομέρεια δικαιώματα και υποχρεώσεις, μπορούν να μετέχουν και άτομα εκτός ΔΣ".

Άρθρο 18

Χρ. Μαραγκός: Είπε ότι προτείνεται  στο σχέδιο καταστατικού ανώτερο ποσό δαπάνης για κάθε έργο χωρίς την έγκριση της Γ.Σ. το ποσό των 5.000,00 ευρώ, με το σκεπτικό καλύτερης διαχείρισης των  οικονομικών του Συνδέσμου. Κ. Παγκράτης: Πρότεινε το εν λόγω ποσό να οριστεί στις 3.000,00 ευρώ. Ι. Στ. Βέργος: Πρότεινε μεγαλύτερο ποσό για ευκολότερες διαδικασίες και πρόσθεσε ότι όλοι είμαστε ευυπόληπτοι,  αφού μας εκλέγουν οι πατριώτες. Γ. Δ. Βέργος: Πρότεινε το μέγιστο ποσό να οριστεί στις 10.000,00 για ευκολότερη λειτουργία του ΔΣ και της πορείας των έργων. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η πρόταση για μέγιστο ποσό δαπάνης στις 10.000,00 ευρώ και μόνο για επείγοντα έργα που δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφασίσει η ΓΣ. Ο Κ. Παγκράτης διαφώνησε γιατί έτσι είπε το ΔΣ διαχειρίζεται όλη τη περιουσία του Συνδέσμου και ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά.

Άρθρο 19

Η  Γ.Σ. ψήφισε το άρθρο με την προσθήκη στο τέλος "ή εξουσιοδοτημένο μέλος του ΔΣ".

Άρθρο 20

Η  Γ.Σ. ψήφισε το άρθρο ως έχει

Άρθρο 21

Ι. Στ. Βέργος: Πρότεινε η ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό του Συνδέσμου στη Τράπεζα να μπορεί να γίνεται "ανά δυάδες" από τα μέλη του ΔΣ με σχετική απόφαση του ΔΣ. Δηλαδή ο Πρόεδρος και ο Ταμίας, ο αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας κλπ. υπογράφοντες και οι δύο στην Τράπεζα, για καλύτερη εξυπηρέτηση.Ο Χρ. Μαραγκός διατύπωσε την άποψη πως είναι ποιό σωστό για μεγαλύτερη διασφάλιση των οικονομικών του Συνδέσμου, η ανάληψη χρημάτων από την τράπεζα να γίνεται μόνο από τον πρόεδρο και τον ταμία, ή τον πρόεδρο και τον γραμματέα και με την προϋπόθεση πως έχει ληφθεί σχετική απόφαση του ΔΣ, που έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά, χωρίς να απαιτείται πρακτικό ΔΣ για την Τράπεζα. Κ. Δάρας: Μέχρι τώρα, είπε, δεν υπήρχε πρόβλημα και φτάνουν δυο δυάδες γιατί με πρακτικό του Δ.Σ. για την τράπεζα η διαδικασία αργεί πολύ. Η Γ.Σ.  ψήφισε την  πρόταση για τις δύο δυάδες, χωρίς να απαιτείται πρακτικό για την Τράπεζα.

Άρθρο 22 και 23

Η  Γ.Σ. ψήφισε τα άρθρα ως έχουν στο προτεινόμενο καταστατικό.

Άρθρο 24

Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε η Εξελεγκτική Επιτροπή να ελέγχει γενικότερα τις αποφάσεις του Δ.Σ. και όχι μόνο στα οικονομικά. Χρ. Μαραγκός: Βρήκε ενδιαφέρουσα τη πρόταση. Ι.  Μπόρας: Είπε πως δεν είναι σωστό να μεταφερθούν δικαιώματα της Γ.Σ. σε μια τριμελή επιτροπή που, καθήκον της είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης. Η Γενική Συνέλευση  απέρριψε  την πρόταση και ψήφισε το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό.

Άρθρο 25

Ηλ. Μπόρας: Πρότεινε να προβλεφθεί η περίπτωση στο μέλλον για συμμετοχή στις εκλογές για ανάδειξη ΔΣ του Συνδέσμου και δευτέρου ψηφοδελτίου όπου θα πρέπει να εφαρμοστεί απλή αναλογική. Χρ. Μαραγκός: Από όσο γνωρίζω, είπε, δεν εφαρμόζεται τέτοια εκλογική διαδικασία σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβληθεί ο Σύνδεσμος ακόμα και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρόεδρος Γ.Σ. Ν. Τρουπής:  Είπε ότι ένας σύλλογος δεν είναι πολιτικό κόμμα,  το ψηφοδέλτιο είναι κοινό και μετράνε οι σταυροί. Γ. Δ. Βέργος: Παρατηρείται, είπε, σε κάθε εκλογή η αδυναμία συμπλήρωσης του κοινού ψηφοδελτίου, πόσο μάλλον να γίνουν περισσότερα.  Η Γενική Συνέλευση  απέρριψε  την πρόταση και ψήφισε το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό. 

Άρθρο 26

Κ. Κωνσταντόπουλος: Πρότεινε να μην γίνουν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό γιατί καλύπτει και την ιστοσελίδα και δεν χρειάζονται επιτροπές. Χρ. Μαραγκός: Υποστήριξε την θεσμοθέτηση επιτροπών, με σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις, για την καλή λειτουργία της ιστοσελίδας, της εφημερίδας και του Πολιτιστικού Κέντρου, ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες, που υπάρχουν σήμερα στη διαχείριση αυτών των μέσων.  Κ. Δάρας: Θεσμοθετούμε ένα όργανο, είπε, για την εύρυθμη λειτουργία των μέσων του Συνδέσμου. Ι. Μπόρας: Συμφώνησε στην θεσμοθέτηση επιτροπών που θα έχουν αυτό το ρόλο. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. διάβασε τις γραπτές προτάσεις του Χρ. Δημητρόπουλου: Πρότεινε να μην γίνει καμία αναφορά στο άρθρο 26 για την ιστοσελίδα ούτε να συμπεριληφθούν  κανονιστικές ρυθμίσεις στο καταστατικό παρά μόνο στο άρθρο 3 να αναφερθεί μαζί με την εφημερίδα στα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου. Ηλ. Μπόρας: Εξέφρασε την άποψη ότι δεν δημοσιεύεται ότι πρέπει στην εφημερίδα και πρότεινε να δημοσιεύονται κείμενα όλων των μελών με την υπογραφή τους. Ανυπόγραφα άρθρα να εκφράζουν τα όργανα του Συνδέσμου και να δημοσιεύονται μόνο με απόφαση του οργάνου αυτού. Διαμαρτυρήθηκε ξανά για το δημοσιευμένο άρθρο του κ. Νικολακόπουλου και επεκτάθηκε σε ιστορικά γεγονότα. Στο σημείο αυτό δημιουργήθκε έντονη ατμόσφαιρα και ο Πρόεδρος της Γ.Σ . ζήτησε να επανέλθει η τάξη και η ηρεμία και συνέστησε στα μέλη να μην βγαίνουν εκτός θέματος. Η  Γ.Σ. τελικά δέχτηκε τη διόρθωση επί του σχεδίου και πρότεινε την εξής διατύπωση του άρθρου: "Καθένα από αυτά θα διοικείται από τριμελή ή πενταμελή επιτροπή που θα εκλέγεται από το εκάστοτε ΔΣ. Η ίδια επιτροπή μπορεί να διοικεί δύο ή και τα τρία όργανα". Επίσης δέχθηκε πως η τελική ευθύνη για οτιδήποτε δημοσιεύεται στη εφημερίδα ή αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ανήκει στο ΔΣ. Ψήφισε κατά τ' άλλα το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό.

Άρθρο 27

Κ. Κωνσταντόπουλος: Εξέφρασε την διαφωνία του ως προς τον υποτιθέμενο τρόπο λειτουργίας  του Πολιτιστικού Κέντρου και ειδικότερα για το κιόσκι προβληματίστηκε σχετικά με τι κατάσταση θα επικρατεί εκεί, όταν λειτουργήσει.  Χρ. Μαραγκός: Απάντησε ότι η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και ιδιαίτερα του κιόσκι είναι πολύπλοκο, ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα. Θα ρυθμιστεί, είπε, από τον Κανονισμό λειτουργίας τον οποίο θα επεξεργαστεί το ΔΣ, αφού λάβει υπόψη του τη γνώμη των Τοπικών Αρχών, τους όρους του παραχωρητηρίου και τις συνθήκες του χωριού και την επί τόπου εμπειρία το καλοκαίρι, που πιθανότατα θα γίνουν τα εγκαίνια και θα τεθεί σε λειτουργία. Τον κανονισμό, επανέλαβε, θα φέρει στην επόμενη ΓΣ το ΔΣ, για έγκριση. Η Γ.Σ. ψήφισε το άρθρο ως έχει στο προτεινόμενο καταστατικό. 

Άρθρα 28, 29, 30, 31 και 32

Ψηφίστηκαν ως έχουν στο προτεινόμενο καταστατικό. 

Αφού ολοκληρώθηκε η ψήφιση κατ΄άρθρο (και στο σύνολο) το σχέδιο του καταστατικού, ο Πρόεδρος της Γ.Σ. Νίκος Τρουπής  συνεχάρει τους ομιλητές για τις απόψεις τους και το τρόπο έκφρασής τους και κήρυξε τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Ευχαρίστησε ευγενικά όλους τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε υγεία  και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Γ.Σ.
Νίκος Τρουπής                              Μαρίνα Διαμαντοπούλου- Τρουπή

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )