Είναι σε όλους μας γνωστό, πως τα τελευταία 8-9 χρόνια η χώρα περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση που, λίγο-πολύ, έχει πλήξει όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ως επακόλουθο αυτής της κρίσης είναι και ο περιορισμός εκτέλεσης διαφόρων τεχνικών έργων, σε όλη ασφαλώς τη χώρα, με χρήματα κρατικής προέλευσης. Αυτό ισχύει και για το δικό μας χωριό, που είναι ένα από τα 140 περίπου χωριά-οικισμούς, που ανήκουν στο Δήμο Γορτυνίας. Σε έναν ορεινό και φτωχό Δήμο, που κάθε χρόνο ο πληθυσμός του μειώνεται σταδιακά, από τη δεκαετία ήδη του 1960, που άρχισε η μεγάλη μετανάστευση.

c-sxoleioΠαρά την κρίση, πάντως, κάποια έργα γίνονται στην περιοχή μας και αυτό μας δημιουργεί κάποια μικρή αισιοδοξία, σχετικά με το μέλλον των χωριών της Γορτυνίας.

Σε ότι αφορά στο δικό μας χωριό, και σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο πρόεδρος Γιάννης Ρουσιάς, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κάποια έργα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Πριν απ΄ όλα, το μεγάλο έργο μετατροπής του δημοτικού σχολείου του χωριού σε ξενώνα, για άτομα ειδικών κατηγοριών. Είναι γνωστό πως έχει εγκριθεί ποσό περί τα 550.000 ευρώ και ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις 10 Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε κάποιος να υποβάλλει ηλεκτρονικά την προσφορά του (ο διαγωνισμός είναι διεθνής).

Άλλα έργα:

*  Το έργο αντικατάστασης του πρόχειρου ημιυπαίθριου σωλήνα μεταφοράς νερού στο συνοικισμό Αράπηδες, με κατάλληλο σωλήνα και τις απαιτούμενες τεχνικές εργασίες. Έχουν εγκριθεί περί τις 30.000 ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν από "Μιλιάνθη" προς Αράπηδες. Πάνω από δύο δεκαετίας εκκρεμούσε η κατασκευή αυτού του έργου!.

*f-nekrotaf.e-gaidourok. Η ολοκλήρωση κατασκευής του δρόμου πυροπροστασίας, στο κάτω μέρος του χωριού (κάτω από τα σπίτια που φαίνονται στη φωτογραφία)  Έχουν εγκριθεί επίσης 30.000 ευρώ.

Ο δρόμος αυτός έχει ξεκινήσει από την περιοχή «Σουλινάρι», λίγο μετά τη διασταύρωση του δρόμου προς Λυκούρεση, και θα καταλήξει στη «Γαιδουροκυλίστρα», (εικόνα δεξιά) προστατεύοντας σε κάποιο βαθμό το χωριό από τη νότια πλευρά, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το έργο ήδη εκτελείται και η μπουλντόζα έχει περάσει το Νεκροταφείο. Από τη "Ράχη"φάνεται ο δρόμος μετά το νεκροταφείο.

* Τεχνικό έργο βελτίωσης του δρόμου μέσα στο συνοικισμό Αράπηδες, από το σημείο που βρίσκεται ο Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πρόσφατα ανακαινισμένη βρύση, στο κάτω μέρος του χωριού. Τα προς διάθεση χρήματα είναι 7.000-8.000 ευρώ.

*Ανακατασκευή της μισογκρεμισμένης μάντρας, κοντά στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής του χωριού (μετά το σπίτι του Ν. Π. Βέργου, στη δεξιά πλευρά), που υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Προϋπολογισμός περίπου 4.000-5.000 ευρώ.

*Εκτός από τα παραπάνω έργα, υπάρχει προς έγκριση, στο πρόγραμμα της περιφέρειας Πελοποννήσου, και ένα σημαντικό ποσό (περί τις 200.000 ευρώ) για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες-Χωριά Ηραίας. Η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται (κατά τους αρμοδίους) στην αλλαγή της διαδικασίας εγκρίσεως μελετών κλπ.

 g-katoXorio

Σε καιρούς χαλεπούς, όπως τα τελευταία 9 χρόνια, μάλλον θα πρέπει να είμαστε κάπως ευχαριστημένοι, με τα λίγα έστω αυτά έργα που θα γίνουν στο χωριό μας (δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο άλλο). Με άλλα λόγια, καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με αισιοδοξία, και το ποτήρι «μισογεμάτο» και όχι «μισοάδειο»…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει ένα «μπράβο» σε όλους εκείνους τους πατριώτες (όποιοι κι αν είναι αυτοί), που προσπάθησαν και συνέβαλαν με τον τρόπο τους, στην προώθηση αυτών των έργων.

 

Με την ευκαιρία αυτής μου της αναφοράς σε έργα στο χωριό, θέλω να επαναφέρω ένα θέμα, που είχα θίξει και πριν δύο περίπου χρόνια, ως μέλος τότε του ΔΣ του Συνδέσμου (έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα και ιστοσελίδα του Συνδέσμου). Αφορά στην κατασκευή του μικρού τμήματος του δρόμου, πριν την είσοδο στο χωριό, από το «καημένο αλώνι» μέχρι τα «Στρικαίικα», που θα ενώσει τους δύο δρόμους.

AGNANTaa-anatolikaΕίναι ένα μικρό σχετικά έργο, που θα εξυπηρετήσει όμως πάρα πολύ τους κατοίκους της περιοχής  και θα διευκολύνει την κίνηση των αυτοκινήτων μέσα στο χωριό.

Το πώς θα γίνει …είναι δεδομένο! Όπως έγινε ο δρόμος από το «Σαρρά» μέχρι τους «Αράπηδες» και όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό και άλλα έργα. Με πρωτοβουλία δηλαδή των κατοίκων αυτής της περιοχής και με βοήθεια ασφαλώς του Συνδέσμου και όλων γενικά των πατριωτών.

Αν λάβουμε υπόψη πως στο παρελθόν πολλοί πατριώτες πρόσφεραν μέρος από τα χτήματά τους, για να γίνουν τα έργα μέσα και έξω από το χωριό, είναι βέβαιο πως και γι αυτό το έργο δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις, από τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες χτημάτων, που θα περάσει ο δρόμος. Υποθέτω πως δεν κάνω λάθος. Άλλωστε, σήμερα τα χτήματα δεν έχουν πια την αξία που είχαν κάποτε και από τα οποία ζούσαν οι άνθρωποι, που έμεναν στο χωριό. Από την άλλη, είναι βέβαιο πως …τίποτα δεν παίρνει κανείς μαζί του.

Επειδή τα πολλά λόγια «είναι φτώχεια», όπως λέει πάλι ο λαός, και επειδή η πρωτοβουλία ανήκει «διαδικαστικά» στον πρόεδρο του χωριού Γιάννη Ρουσιά, δεν γίνεται διαφορετικά, παρά να αναλάβει ο ίδιος τη σχετική πρωτοβουλία και είναι βέβαιος πως θα έχει τη συμπαράσταση όλων των πατριωτών.  Άλλωστε, ο ίδιος έχει και μια μεγάλη «κληρονομιά», από τον παππού του το «Ρουσόγιαννη», που ως πρόεδρος τότε του χωριού έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατασκευή του δρόμου «Σαρρά-Σέρβου»…

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.