Αγαπητέ Ηλία
Κατ΄αρχάς σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για την ιστοσελίδα και τις ευχές σου για τον Σύνδεσμο. Πράγματι κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια για να δώσουμε, στους πατριώτες μας κυρίως αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μια ποιοτική ιστοσελίδα, που να ευχαριστεί και να ενημερώνει. Ο Χρήστος Δημητρόπουλος έκανε πολύ κόπο να χτίσει το σκελετό και να λύσει πολλά τεχνικά προβλήματα Χωρίς αυτόν πιστεύουμε πως δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά. Βέβαια και εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, με την συνεχή εισαγωγή νέων άρθρων, την επιλογή κατάλληλων θεμάτων, φωτογραφιών, videoκλπ., να την εμπλουτίζουμε διαρκώς και να την κρατούμε στο ύψος που της αξίζει.
Αναφορικά με την πρόταση σου να ερευνήσεις και να συγγράψεις γεγονότα και ανθρώπους της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου την βρίσκουμε ενδιαφέρουσα. Σε συγχαίρουμε γι΄αυτή σου την πρωτοβουλία, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μακάρι να επιτύχεις και ευχόμαστε το παράδειγμά σου να το μιμηθούν και άλλοι πατριώτες.
Οι πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα πρέπει να αξιολογούνται με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο, να διασώζονται και να παραδίδονται στις επόμενες γενιές. (Ένας Τόπος που αγνοεί την ιστορία του, δεν έχει μέλλον). Με την έννοια αυτή το έργο σου θα ήταν πολύτιμο. Και αντίθετα με την άποψη που εκφράζεις, να μη χρησιμοποιήσεις πηγές και αυτόπτες μάρτυρες Σερβαίους, εμείς θα λέγαμε να το επιδιώξεις και να το κάνεις. Θα βρεις το χρόνο και τον τρόπο να επικοινωνήσεις και να πάρεις συνεντεύξεις, έγγραφα και ότι άλλο θα πρέπει να διασωθεί και να μη λησμονηθεί, μόλις οι πρωταγωνιστές φύγουν από τη ζωή. Να γράψεις και ονόματα Σερβαίων, γιατί αυτά ενδιαφέρουν το χωριό μας. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.
Αν έχεις διαβάσει το διήγημα του Θοδωρή Τρουπή «τα παράσημα» (το έχουμε στην ιστοσελίδα), εκεί φαίνεται ότι ο Πάνος Κουτσανδριάς έχει στοιχεία που σκόπευε να τα δώσει στον αείμνηστο Θοδωρή κάποτε. Δεν ξέρουμε αν τα έδωσε και ο Θοδωρής δεν υπάρχει πια για να τον ρωτήσουμε. Μπορείς όμως να αποτανθείς στον Πάνο και να μάθεις.
Οι αναφορές που σκέφτεσαι σε γενικότερα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναμφισβήτητα έχουν την αξία τους, όμως είναι βέβαιο πως αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει τέτοια στοιχεία μπορεί να βρει από πολλές πηγές. Δεν παραγνωρίζουμε πάντως το γεγονός πως όσο περισσότερες πηγές υπάρχουν για κάποια γεγονότα, τόσο περισσότερο προσεγγίζεται η αλήθεια.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την δημοσίευση στον Αρτοζήνο, θεωρούμε πως χρειάζεται πολλή προσοχή και μεγάλη περίσκεψη, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα και η αποδοχή εάν είναι δυνατόν από το σύνολο σχεδόν των πατριωτών. Ασφαλώς δεν μπορεί να δημοσιευθεί εκεί τόση πολλή ύλη που ενδεχομένως συγκεντρώσεις, και η οποία αναπόφευκτα ίσως θα έχει κάποια δόση πολιτικής χροιάς. Θα μπορούσε πάντως κάποιο κείμενο, με την ευκαιρία κάποιας επετείου να δημοσιευθεί. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν μπορούσαν να δημοσιευθούν ταυτόχρονα δύο κείμενα, ένα από κάθε πλευρά, ώστε οι αναγνώστες να κρίνουν αφού "...αμφείν τον μύθον ακούσαι...", όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Έτσι και αλλιώς το σπουδαίο είναι να συγκεντρωθεί η ύλη, που έχει σχέση με τα γεγονότα στο χωριό μας και τη γύρω περιοχή και να καταγραφεί. Μετά μπορεί να εκδοθεί χωριστά (η να συμπεριληφθεί σε κάποια γενικότερη έκδοση του Συνδέσμου, που να περιλαμβάνει και άλλες απόψεις πατριωτών για το ίδιο θέμα) ή και να δημοσιευθούν κάποια κομμάτια, ή τέλος να αρχειοθετηθεί στο γραφείο του Συνδέσμου, για μελλοντική αξιοποίηση. Να είσαι βέβαιος πως θα έρθει η ώρα που θα εκτιμηθεί η αξία της (...κάθε πράγμα στον καιρό του...).
Με την ευκαιρία κάνουμε πρόταση σε όποιον πατριώτη μπορεί να καταγράψει γεγονότα της εποχής της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στο χωριό μας, να το κάνει και να προσφέρει τα στοιχεία στο Σύνδεσμο, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Και αν μας επιτρέπεις αγαπητέ φίλε, θέλουμε να σου εκφράσουμε και μια γενικότερη άποψη. Στην παρουσίαση των στοιχείων που θα κάνεις, προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς όσο γίνεται περισσότερο από συμπάθειες και πολιτικές αντιλήψεις και να καταγράψεις τα γεγονότα όσο ποιό αντικειμενικά γίνεται. Να είσαι βέβαιος πως οι αναγνώστες θα το εκτιμήσουν αυτό.
Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης, που έγραψε ιστορία την περίοδο που η πατρίδα του (Αθήνα) βρισκόταν σε πόλεμο με τους Σπαρτιάτες, δεν θεώρησε τον εαυτό του στρατευμένο -επειδή ήταν Αθηναίος- και δεν παρέλειψε να καταγράψει τις αρετές των Πελοποννησίων και τα σφάλματα των συμπολιτών του!!
Με φιλικούς χαιρετισμούς