▪ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ▪
«ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ 2018, 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ, πού είχαν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Πραγματοποιήθηκαν 29 Ιουλίου-05 Αυγούστου 2018, στα Λαγκάδια Αρκαδίας και διοργανώθηκαν από τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.
Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή τελετή έναρξης με το 1ο Θερινό Σχολείο. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Γ. Ρουμελιώτης, η Δ/ντρια ΔΙΝΕΠΟΚ του ΥΠΠΟΑ Β. Φωτοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Κ. Νικήτας, ο Πρόεδρος της ΚΠ Άνθη της Πέτρας Γ. Τσιαούσης και ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Β. Καρδάσης, ενώ στη συνέχεια το κοινό παρακολούθησε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τη Δρ. Ε. Ψυχογιού και τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Β. Γκανιάτσα.
Το 2ο Εργαστήρι Πέτρας, με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκπαιδευομένων αρχιτεκτόνων και τεχνιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες διοργανωτών και συμμετεχόντων. Η εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας, με την καθοδήγηση όχι μόνο Λαγκαδινών πρωτομαστόρων, αλλά και έμπειρων μαστόρων από Ήπειρο και Μακεδονία (Πεντάλοφο) ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι δούλεψαν με αφοσίωση και πάθος. Το 2ο Εργαστήριο, ενισχύει καθοριστικά την προσπάθεια για τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας της τέχνης της πέτρας, με στόχο την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς μαστόρων στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας.
Στο θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου, συμμετείχαν με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι με μεγάλη εμπειρία, καλύπτοντας τις θεματικές ενότητες της πέτρινης γεφυροποιίας, των μύλων, της ναοδομίας αλλά και της σχέσης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με το φυσικό περιβάλλον.
Στη διάρκεια του επταήμερου εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύθηκαν στην τέχνη της λιθοξοϊας, ολοκλήρωσαν ημιτελές κτίσμα
Αποκατάσταση παλαιάς κρήνης |
του 1ου Εργαστηρίου, αποκατέστησαν πλήρως μια κατεστραμμένη δημόσια κρήνη και μερικώς ξερολιθικές κατασκευές (αλώνι, παλαιό κτίσμα) στην θέση Ντραΐνα που αποτέλεσε πρόδρομο των Λαγκαδίων μεσαιωνικό οικισμό.
Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κοινή τελετή λήξης με το 1ο Θερινό Σχολείο, στη Δημητσάνα. Η τελετή ξεκίνησε μ’ ένα υψηλού επιπέδου στρογγυλό τραπέζι έχοντας ως συντονιστή τον Γ. Τσιαούση, εισηγητές την Β. Φωτοπούλου, την Δρ. Β. Στεργιώτη και τον Β.
Γκανιάτσα, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν εκπαιδευόμενοι και κοινό. Η τελετή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του Αϊ Γιώργη της Δημητσάνας.
Στα πλαίσια των Γιορτών της Πέτρας 2018, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Στις 3 Αυγούστου, σε μία εξαιρετική βραδιά, τιμήθηκε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Για το έργο του μίλησαν ο ποιητής και κριτικός Δ. Δασκαλόπουλος και η λογοτέχνης Μ. Στασινοπούλου. Ο ηθοποιός Κ. Καστανάς απήγγειλε με εξαιρετικό τρόπο, ποιήματα του Τ. Πατρίκιου με συνοδεία μουσικής, από τη φλαουτίστα Σ. Μαυρογενίδου. Ο ίδιος ο ποιητής διάβασε επίσης αντιπροσωπευτικά ποιήματά του και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπέροχη εκτέλεση, από τη χορωδία ΟΡΦΕΑΣ της Τρίπολης, μελοποιημένης
Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης Εργαστηρίου. |
σύγχρονης ποίησης που περιελάμβανε και μελοποιημένα από τη Σοφία Μαυρογενίδου ποιήματα του ποιητή, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.
Στις 5 Αυγούστου παρουσιάσθηκε από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γ. Βουλτσίδη, το έργο « Ο Καραγκιόζης βοηθός Λαγκαδινού μάστορα». Οι παραστάσεις του έργου, 10 συνολικά, σε διαφορετικά χωριά της Αρκαδίας, θα ολοκληρωθούν στις 13 Αυγούστου.
Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ευχαριστούν θερμά:
Tο ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας για την πολύπλευρη υποστήριξη και τον Δήμο Τρίπολης, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας και τον Σύλλογο Μυγδαλιωτών Αθήνας , για την παραγωγική συνεργασία.
Τον Όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ, τον Όμιλο Μανιάτη και την επιχείρηση Living Country για τη συμμετοχή τους , ως χορηγοί των εκδηλώσεων.
Τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές και την τοπική κοινωνία για την ενεργητική υποστήριξη.
Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στους πρωτομαστόρους (Π. Γκιώκας, Ευστ. Καγιούλης, Ν. Καλέλιας, Κ. Ταρνανάς και Π. Τσαφαράς) και τους νέους μαστόρους (Κ. Γκιώκας, Ν. Καγιούλης και Απ. Καγιούλης) για την άψογη συνεργασία και τη συνολική προσφορά τους, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόλυτα επιτυχής έκβαση και του 2ου εργαστηρίου. Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας, είναι η υπόσχεση των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, με στόχο την εκπαίδευση στη τέχνη της πέτρας που θα ολοκληρωθεί, με την σχεδιαζόμενη ίδρυση Σχολής μαθητείας της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
(ΘΓΤ)