Αναδημοσίευση από το face  book.

Πολύπλευρες συνέργειες και δράσεις

είναι το μήνυμα της 9ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ανθέων.

Η πραγματοποίηση της 9ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σήμερα (Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022) μέσω του διαδικτύου χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των μελών (περισσότερο από 30 άτομα) και κυρίως από την πλούσια και ιδιαιτέρως παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Στην αρχή της διαδικασίας τα μέλη της Συνέλευσης όρισαν ως πρόεδρο και γραμματέα της διαδικασίας τον Αντρέα Μανιάτη και την Μαρία Λαουτάρη αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Τσιαούσης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το προηγούμενο έτος που, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ήταν εξαιρετικά πλούσιος και ποιοτικός. Παραλλήλως, έθεσε μέσω του απολογισμού τους στόχους του σωματείου για το 2022, οι οποίοι σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Τσιαούση περιλαμβάνουν: α) την κατάθεση των μελετών για το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας για έγκριση στο ΥΠΠΟΑ και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, β) την ολοκλήρωση των ψηφιακών προγραμμάτων των Ανθέων, γ) την στήριξη των πρωτοβουλιών για την ξερολιθιά που ήδη έχουν ληφθεί, δ) την έκδοση σε συνεργασία με τη Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ των εισηγήσεων από τα Σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των Εργαστηρίων της τέχνης της πέτρας στα Λαγκάδια και του θερινού σχολείου για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου στη Δημητσάνα και ε) τη διοργάνωση των «Γιορτών της Πέτρας» εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ακολούθως ο Ταμίας του σωματείου Τριάδης Τσαφαράς παρουσίασε αναλυτικά τον οικονομικό απολογισμό του σωματείου, αναφέροντας λεπτομερώς τις πηγές εσόδων του σωματείου και τα έξοδα που έγιναν για την υλοποίηση του πλούσιου προγράμματος δράσης των Ανθέων. Στη συνέχεια ακολούθησε εξαιρετικής ποιότητας συζήτηση την οποία συντόνισε αποτελεσματικά ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Μανιάτης. Τον λόγο πήραν ανάμεσα στους άλλους ο Γιάννης Λαγός πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Menalon Trail και ο Τάκης Λάμπρος, πρόεδρος του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία των συνεργειών και κοινών πρωτοβουλιών των φορέων που ενεργοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού και πρότειναν συγκεκριμένες δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πολιτικός μηχανικός κ. Τσότσος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας με πολίτες και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας που δραστηριοποιούνται για την προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ο αρχιτέκτονας κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις ξερολιθικές κατασκευές και τη σημασία τους στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο κ. Μποχτανίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται, όπως τα τρία πρόσφατα εργαστήρια για την ξερολιθιά στα οποία συμμετείχαν τα Άνθη της Πέτρας. Τα μέλη του ΔΣ Αντώνης Καλαφάτης (Αντιπρόεδρος), Αγγελική Αναστοπούλου (Γραμματέας) και Ανδρέας Μανιάτης συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα θέματα που ανέδειξε η Γενική Συνέλευση.

Στην τελευταία φάση της διαδικασίας η οποία είχε διάρκεια περισσότερο από 2,5 ώρες, ο πρόεδρος των Ανθέων κ. Τσιαούσης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του ΔΣ για τη συμβολή τους στην εξαιρετικής ποιότητας λειτουργία του Συμβουλίου, αλλά και κάθε μέλος του σωματείου γιατί οι επιτυχίες των Ανθέων αποτελούν μια συλλογική κατάκτηση και αποτελούν ένα πρότυπο καλών πρακτικών για τις συλλογικές δράσεις της κοινωνίας μας. Επιπροσθέτως, δεσμεύτηκε ότι το ΔΣ θα εξειδικεύσει περαιτέρω όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα οργανώσει μια πλατιά συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Μανιάτης ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει με ψηφοφορία τον απολογισμό δράσης και τον οικονομικό απολογισμό, ενώ στη συνέχεια κήρυξε τη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΑ.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΩΣΙΑΣ


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.