Naos-a

 

Ωραία η φετινή μέρα εορτασμού του Αγίου Κωνσταντίνου. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, ούτε βροχή. Και οι ευλαβείς προσκυνητές και άλλοι επισκέπτες πάρα πολλοί, πάνω από εκατό.

Οι Αραπαίοι -νοικοκυραίοι ανθρώποι και με περισσή μεταξύ τους αγάπη- είχαν φροντίσει τα πάντα, ώστε ο εορτασμός να είναι πανηγυρικός, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Την παραμονή έγινε εσπερινός από τον εξαιρετικό Ιερέα και καθηγητή πατέρα Γρηγόριο Ρεμούνδο και μετά τη λειτουργία προσφέρθηκε από τους ντόπιους γίδα βραστή, πεντανόστιμη, με καλό κρασί κλπ.

Την Κυριακή το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όλοι σχεδόν οι Σερβαίοι που ήσαν στο χωριό και όσοι ήρθαν για τον εορτασμό, άρχισαν να κατηφορίζουν με τα αυτοκίνητά τους προς το συνοικισμό, όπου όλοι οι Αραπαίοι βρίσκονταν «στο πόδι» και προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Πλην των Σερβαίων και άλλοι κοντοχωριανοί είχαν προσέλθει να συμμετάσχουν στον εορτασμό. 

Ξαγναντίζοντας κανείς στο υψωματάκι πριν το Ναό είχε μπροστά του μια ατέλειωτη θέα με πανέμορφα τοπία και πλούσια μλάστηση, από τον Αρτροζήνο και το χαλασμένο βουνό μέχρι τα βουνά της Φολόης και το Κατάκολο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

.Thea-bThea-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thea-c

Thea-d

Ο περίβολος του Ναού ιδιαίτερα φροντισμένος με το πλακόστρωτο εντυπωσιακό.

Naos-b

Naos-c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Στη Βόρεια πλευρά του περιβόλου οι Αραπαίοι έχουν φτιάξει ένα στέγαστρο για την περίπτωση βροχής, όπως συνέβη στον περσινό εορτασμό. Στη συνέχεια του στέγαστρου υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα-κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για ετοιμασία φαγητών κλπ.

Kreata-aNaos-dΣτη φωτογραφία ο Γιάννης Τσαντίλας ανακατέβη τα κρέατα που σε λίγο θα «εξαφανιστούν».

Δίπλα από την αίθουσα αυτή υπάρχει τουαλέτα και στη συνέχεια πάρκινγ για τα αυτοκίνητα.

Πίσω ακριβώς από το Ναό είναι το κοιμητήριο των Αραπαίων, όπου υπάρχει και ο τάφος του Αλέξη Χρονόπουλου και του Ηλία Χειμώνα.

Ο Ηλίας ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων επί σειρά ετών και ενεργό μέλος από το 1976 μέχρι το 2010 που έφυγε από τη ζωή. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε τέσσερα τουλάχιστον σημαντικά συλλογικά έργα: Στην κατασκευή του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες, στην εφημερίδα «Αρτοζήνος», στην ιστοσελίδα «servou.gr» και στην δημιουργία του Πολιτ. Κέντρου του χωριού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Αλέξη και του Ηλία. Σε αυτούς αφιερώνω και αυτό μου το άρθρο.

Η πλατεία είναι προστατευμένη με κάγκελα, διαθέτει παγκάκια, ακόμη και κούνια για παιδιά. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Αραπαίους.

.

Leitourg-a

Leitourg-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λειτουργία έγινε από τον πατέρα Γρηγόριο και ο Ι. Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς προσκυνητές. Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε αρτοκλασία και στη συνέχεια όλοι κάθισαν στα τραπέζια για το βραστό από «τραγιά» της περιοχής και άλλα εδέσματα και κρασί που πρόσφεραν οι Αραπαίοι.

Trap-e

Trap-d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trap-a

Trap-b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Trap-f

Trap-g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο πατριώτης Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας. Ο κ. Γιαννακούρας συνεχάρη τους Αραπαίους για την εξαιρετική οργάνωση του πανηγυριού, τους ευχαρίστησε για την πρόσκληση  και τους ενημέρωσε πως έχουν εγκριθεί 200.000 ευρώ ακόμη από την Περιφέρεια, για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες.

Τον Σύνδεσμο Σερβαίων εκπροσώπησαν στον εορτασμό ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος και ο γραμματέας Χ. Μαραγκός.

.

.Trap-mTrap-p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Κάπως έτσι εορτάστηκε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου το 2017.

Μπορεί να μην ήταν ο «Μαυρέλιας» με το κλαρίνο του, που τα παλιότερα χρόνια  αντιλαλούσε αυτή τη μέρα  στα φαράγγια και τους βουνοπλαγιές της γύρω περιοχής, η ευχαρίστηση όμως των Αραπαίων και όσων συμμετείχαν στον εορτασμό ήταν ίδια με …τότε.

Χρόνια πολλά σε όλους όσους παραβρέθηκαν στον εορτασμό και ευχόμαστε του χρόνου το πανηγύρι να είναι ακόμη πιο καλό, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων προσκυνητών και επισκεπτών Αραπαίων-Σερβαίων και άλλων κοντοχωριανών.

.

.

.

.

.

Χ. Ι. Μαραγκός

.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.