Στο πλαίσιο της εκδήλωσης-ονοματοδοσίας που θα γίνει στις 14/08/2022 στο χωριό Σέρβου προς τιμή του ΘΑΝΟΥ ΜΠΟΡΑ (παππού μου) θα ήθελα περιληπτικά να καταγράψω τα μεγάλα έργα που έγιναν στο χωριό μας κατά την διάρκεια της ενασχόλησης του με τα κοινά στον Δήμο Ηραίας
--Αλλαγή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης απ'την κοκκινόβρυση μέχρι το χωριό.
--Αλλαγή όλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου. (είμαστε το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που μπήκε σ αυτό το πρόγραμμα).
--Κατασκευή νέας μεγάλης δεξαμενής στην θέση κρόπα στο πάνω χωριό.
Τα παραπάνω έλυσαν οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης που είχε το χωριό μας για πολλά χρόνια
--Ανάπλαση δρόμου απο το Χωριό έως του Σουληνάρι (διαπλάτυνση, μαντροτοίχηση) και με δικιά του χρηματοδότηση.
--Κατασκευή νέας πλατείας του χωριού και σύνδεση με την προηγούμενη. (πλακόστρωση, φωτισμός, κάγκελα και μεταφορά μνημείου)
--Τοποθέτηση αναμεταδότη στο Ψάρι για τηλεοπτικό σήμα στο χωριό που μέχρι τότε έβλεπε μόνο 2 κανάλια
--Επέκταση ηλεκτροφωτισμού μέσα στο χωριό σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν υπήρχαν κολώνες.
--Διαγράμμιση και τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών και ασφαλτόστρωση στο δρόμο Σαρά-Σέρβου με επέμβαση στη Νομαρχία ώστε να πάψει να είναι επικίνδυνος
--Ασφαλτόστρωση μέρος του δρόμου Σέρβου-Λυκούρεση
--Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του χωριού (Άγιο Θανάση) για μελλοντική κατασκευή παιδικής χαράς και γήπεδου 5x5
--Επίσης προήγαγε δύο μεγάλες μελέτες, την μία για το δρόμο Σέρβου-Αράπηδες-Αετοράχη
το οποίο έργο κατασκευάζεται τμηματικά και την αρχική μελέτη που αφορά την ριζική ανακαίνιση του σχολείου, έργο που με την καθοριστική συμβολή του Μαρίνου Ρουσιά αποπερατώθηκε πρόσφατα.
--Διάνοιξη περιφερειακού δρόμου στο κάτω χωριό για δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας.
--Επίσης έργα οδοποιίας μέσα στο χωριό (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και μάντρες στήριξης)
Γι αυτά τα έργα λοιπόν τα οποία άλλαξαν την μορφή του χωριού αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, έργα που οι Σερβαίοι αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν καθολικά θα τιμηθεί ο παππούς μου ΘΑΝΟΣ ΜΠΟΡΑΣ

Νάσια Β. Μπόρα

 

(ΕΚΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )