Στις 14 Αυγούστου 2022 , ο Δήμος Γορτυνίας τίμησε, με τελετή ονοματοδοσίας δημοτικής οδού, το έργο και την προσφορά , του Αείμνηστου Πατριώτη μας, πρώην Αντιδημάρχου Ηραίας , Αθανάσιο (Θάνο) Μπόρα , στην γενέτειρα του στου ΣΕΡΒΟΥ.

Παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου από του Σέρβου και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου . Μεταξύ αυτών τίμησαν με την παρουσία τους τον Δήμο Γορτυνίας οι:
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης
Ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Χρήστος Κατής
Ο Αντιδήμαρχος Τρικολώνων κ. Νεκτάριος Μπαρούτσος
Ο Αντιδήμαρχος Κοντοβάζαινας κ. Παπαγιάννης Βασίλης
Ο Τέως Δήμαρχος Γορτυνίας κ .Γιάννης Γιαννόπουλος
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος
Ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας κ. Δημήτρης Μπόρας
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ιωάννης Παναγόπουλος
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σέρβου κ. Ιωάννης Ρουσσιάς
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκαδίων κ. Καγιούλης
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ψαραίων κ. Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος
Η Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δημητσάνης κ. Αγγελική Μπίρρη
Ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου κ. Δημήτρης Δαλαμάγκας
Την τελετή συντόνισε η κ.Βαννέσα Μπουρνά

Η Τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αθανασίου Μπόρα και χαιρετιστήρια επιστολή του Σεβασμιότατού Ιακώβου του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί που αναφέρθηκαν στα έργα και την προσωπικότητα του.
Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ .Ευστάθιος Κούλης που εξήρε την ποιότητα του χαρακτήρα και το σπουδαίο έργο που διατέλεσε ο Αθανάσιος Μπόρας κατά την διάρκεια της θητείας του .
Ακολούθησε ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης που τόνισε ότι « στην μνήμη του Θάνου τιμούμε το έργο όλης της αυτοδιοίκησης»
Διαβάστηκε επιστολή από τον Βουλευτή Αρκαδίας κ .Παππαηλιού,ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Δ.Σ Γορτυνίας και τέως Δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος που με συγκίνηση αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία κ φιλιά που είχε με τον Αθανάσιο Μπόρα και στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των 12 ετών της θητείας του.
Ακολούθησε ο Κ .Γιώργος Βέργος που αναφέρθηκε στην ζωή του Αθανασίου Μπόρα πριν αλλά και κατά την διάρκεια της Θητείας του.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Ρουσσιάς πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σέρβου ,ο κ. Γεώργιος Τρουπής Καθηγητής Ιατρός κ στενός φίλος του Αθανασίου Μπόρα
Η τελετή έκλεισε με την ομιλία της κόρης του Αγγελικής Μπόρα εκπρόσωπών τας όλη την οικογένεια . Εστίασε στην ποιότητα του χαρακτήρα του πατέρα της ,στην ακεραιότητα ,εντιμότητα, αυταπάρνηση , ανιδιοτέλεια και αγάπη , που πάντα είχε και έδινε απλόχερα σε όλους!
Τελειώνοντας η οικογένεια του Αθανασίου Μπόρα εις μνήμην του ανακοίνωσε, την Δωρεά στο χωριό ενός ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ευχόμενοι να μην χρειαστεί ποτέ αλλά εάν χρειαστεί να μπορεί να σωθεί μια ζωή !!!

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της Δημοτικής πινακίδας ονοματοδοσίας και η Ελληνική Σημαία ως φόρος τιμής παραδόθηκε στην Σύζυγο και τα παιδιά του Αθανασίου Μπόρα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συγκινητική ομιλία του Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ στην οποία γίνεται επιγραμματική αναφορά στο βίο στον χαρακτήρα και τα έργα του Αθανάσιου Μπόρα
Ομιλία του Προέδρου Δ.Σ Δήμου Γορτυνίας
Τέως Δημάρχου Ηραίας Σταύρου Χριστόπουλου
«Η σημερινή ημέρα για το Σέρβου είναι μία συγκινητική, ανθρώπινη, λιτή, εκδήλωση για να τιμήσουμε το φίλο, τον συγγενή τον πατριώτη τον συνάδελφο, ο οποίος φεύγοντας πρόωρα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα θετικό αποτύπωμα.
Για μένα είναι δύσκολη μέρα… ο Θάνος ήταν ο πιο στενός μου συνεργάτης, ήταν το στήριγμά μου. Με συμβούλευε, με παρότρυνε, με παρατηρούσε, με μάλωνε καμιά φορά, αλλά έμπαινε και μπροστά μου για να με προστατέψει.
Θα πω κάτι που κάνεις δεν το ξέρει μόνο εγώ και εκείνος το ξέραμε, είναι βαθιά χαραγμένο μέσα μου, δεν το ξεχνάω ποτέ…
Ήτανε λίγους μήνες πριν τελειώσει η δεύτερη τετραετία, είχαν δημιουργηθεί κάποιες δημοτικό Πολιτικές ανωμαλίες αποχωρήσεις διαγραφές κ.λπ.
Ένα πρωί μπήκε στο γραφείο ο Θάνος, έκλεισε την πόρτα, και όταν έκλεινε την πόρτα καταλάβαινα ότι κάτι σοβαρό ήθελε να μου πει ….
…μου λέει
“Όλα αυτά που γίνονται δεν αφορούν εσένα, χτυπούν εσένα αλλά ο στόχος είμαι εγώ για αυτό και δεν θέλω να σε βλέπω να στεναχωριέσαι ,εγώ θα υποβάλλω την παραίτηση μου”
…Σηκώθηκα πήρα ένα χαρτί και του είπα…
” αν υποβάλεις την παραίτησή σου, υπόγραψε και τη δική μου”
… μου λέει …
”Εσύ είσαι δήμαρχος δεν μπορείς να παραιτηθείς”
Επειδή όμως με είδε πολύ αποφασισμένο, συγκινήθηκε σηκώθηκε και έφυγε .Μετά από μία ώρα ξαναήρθε στο γραφείο και μου λέει…
“Θέλω να σου πω κάτι”
…πες μου λέω
“θέλω να σε πάρω μία αγκαλιά” μου λέει….
Αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε. Αυτό δεν μπορώ να το ξεχάσω ,είναι γραμμένο μέσα μου…
Αυτά επί προσωπικού και συγνώμη για τη συγκίνηση, αλλά με το Θάνο ζήσαμε μαζί 12 χρόνια .Γνωριστήκαμε παραμονές των εκλογών όταν ήμασταν και οι δύο υποψήφιοι δημιουργήθηκε ανάμεσά μας κάτι αόριστο… Βασικά γεννήθηκε ανάμεσά μας κάτι ..αυτό το κάτι έγινε μία ανθρώπινη σχέση αγάπης εκτίμησης, σεβασμού την οποία κρατήσαμε και σφυρηλατήσαμε για 12 χρόνια, εγώ από τη θέση του δημάρχου και εκείνος από τη Θεσμική θέση του προέδρου και του αντιδημάρχου .
Η σχέση αυτή ήταν και παραμένει παντοτινή .!!!»
Αξιότιμοι Κυρίοι Δήμαρχοι, Κύριοι βουλευτά, Κυρίες και Κύριοι .
« Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος του Δήμου Ηραίας, είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς Ηραιάτες πατριώτες, που υπηρέτησαν στο πλευρό μου τον Δήμο από διάφορες θεσμικές θέσεις.
Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση είχε ο κορυφαίος άνθρωπος και πατριώτης Θάνος Μπόρας ο οποίος δεν βρίσκετε πια στη ζωή!
Ο Θάνος όπως και εσείς γνωρίζετε ,υπηρέτησε με σθένος και αγάπη την τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Θάνος γεννήθηκε στο Σέρβου το 1939 από τον Ιωάννη Μπόρα και την Αγγελική σχίζα. Έμεινε ορφανός από μητέρα μωρό και από μικρός μπήκε και στο στίβο της βιοπάλης. Οι έντονες ανησυχίες του, το εμπορικό του δαιμόνιο και η μαζική μετανάστευση στα αστικά κέντρα τον οδήγησαν το 1962 στην Αθήνα.
Το όνειρο του ήταν πάντα να δημιουργεί και τα κατάφερε με μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Με μεγάλη εργατικότητα που πάντα τον διέκρινε ασχολήθηκε κυρίως με το εμπόριο ένα επάγγελμα που υπηρέτησε με επιτυχία 40 χρόνια.
Καταξιωμένος πλέον επαγγελματικά άφησε τις επιχειρήσεις στα παιδιά του και σε ηλικία 58 ετών, η αγάπη του για το χωριό και για την ευρύτερη περιοχή, τον οδήγησε πάλι στις ρίζες του.
Επιστρέφοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά με σκοπό να υπηρετήσει τους συμπατριώτες του, να στηρίξει τον τόπο του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής , κάτι που πάντα έκανε ασχολούμενος χρόνια με τα κοινά μέσω του Συλλόγου Σερβαίων.
Το αξίωμα του ως πρόεδρος του Δ.Σ Ηραίας και αργότερα ως Αντιδήμαρχος Ηραίας του επέτρεψε στο μέτρο των δυνατοτήτων του να ηγηθεί, να προτείνει και να διεκπεραιώσει σπουδαία έργα που άλλαξαν κυρίως την μορφή του χωρίου του , αλλά και όλων των υπόλοιπων χωρών της Ηραίας
Ο Θάνος Μπόρας με την καθημερινή παρουσία του στο Δήμο -πάντα στην πρώτη γραμμή – ήταν εκεί, ισορροπιστής, ενωτικός ανιδιοτελής και δίκαιος στο σύνολο των Ηραιατών χωρίς τοπικιστικές ιδιοτέλειες και απαιτήσεις.
Υπηρέτησε το αξίωμα που οι πατριώτες του εμπιστεύτηκαν ακούραστα με ήθος, με τιμιότητα με υπευθυνότητα , με ανιδιοτέλεια και ενότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του
Με την ιδιότητα του επίσης ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στην ΑΝΒΟΠΕ (…Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου ) από την θέση του γραμματέα προώθησε με όλο του το σθένος πολλά και ποικίλα θέματα που βοήθησαν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ορμώμενος από την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του του Σέρβου και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες του χωριού του συνεργάστηκε άριστα με τους τρεις προέδρους της κοινότητας και προώθησε στο δήμο διεκδίκησε και πέτυχε την πραγματοποίηση πολλών μικρών και μεγάλων έργων στο χωριό

– Επιγραμματικά αναφέρω .
--Κατασκευή μεγάλης δεξαμενής στο πάνω χωριό στη θέση ΚΡΟΠΑ.
--Αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης αντικαθιστώντας τις καρκινογόνες σωληνώσεις αμιάντου με νέα σύγχρονα υλικά .Να επισημανθεί ότι το Σέρβου ήταν το πρώτο χωριό σε όλη την Ελλάδα μεταξύ 12 άλλων που διεκδίκησαν και έγινε αυτό το έργο.
–-Αλλαγή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από την Πηγή της Κοκκινόβρυσης.
—Αντικατάσταση παλαιού αντλητικού συγκροτήματος που παρουσίαζε συχνά βλάβες με νέας τεχνολογίας.
--Αντικαταστάθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν υδρομετρητές. Έργα που έλυσαν οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του χωριού.
---Ανάπλαση του δρόμου από το Χωριό έως του Σουληνάρι (δια πλάτυνση και μαντροτοίχηση) και με δικιά του χρηματοδότηση !!
—Οικονομική ενίσχυση του συλλόγου για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου.
---Κατασκευή νέου τμήματος της πλατείας του χωριού που συμπεριλάμβανε την επέκταση της την πλακόστρωση, τον φωτισμό , κάγκελα περιμετρικά και την μεταφορά μνημείου Ηρώου . Εκεί μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου που αργότερα ολοκλήρωσε ο Σύνδεσμος Σερβαΐων.
---Τοποθέτηση αναμεταδοτών για τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών για τους Σέρβους και στο Ψάρι και του Λυκουρέση
---Επέκταση ηλεκτροφωτισμού μέσα στο χωριό από άκρη σε άκρη και ως το νεκροταφείο.
--Τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωσης εκατοντάδων μέτρων εσωτερικής οδοποιίας
—Διάνοιξη στο κάτω μέρος του χωριού δρόμο πυρασφάλισης.
-- Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο του χωριού για μελλοντική κατασκευή παιδότοπου.
---Διαγράμμιση και τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στον επικίνδυνο δρόμο Σάρα-Σέρβου με επέμβαση στη Νομαρχία ώστε οι μετακινήσεις στο εξής να είναι το δυνατόν ασφαλείς.
---Ασφαλτόστρωση μεγάλου μέρους του δρόμου Σέρβου -Λυκούρεση.
---Εκ μέρος του Δήμου είχε αναλάβει την διοργάνωση του 3ου Ηραιατικου Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
---Επίσης εργάστηκε επισταμένως και προήγαγε τρεις μεγάλες και σημαντικές μελέτες.
Την αρχική μελέτη που αφορούσε την ριζική ανακαίνιση και αξιοποίηση του καταργημένου σχολείου του χωριού κάτι που ήδη υλοποιήθηκε.
Δρόμος ΣΕΡΒΟΥ-ΑΡΑΠΗΔΕΣ-ΑΕΤΟΡΑΧΗ ο οποίος υλοποιείται.
Δρόμος ΣΕΡΒΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ ΨΑΡΙ που ολοκληρώθηκε.
Αυτά και πολλά άλλα μικρότερα έργα για τα οποία πρωτοστάτησε ο Θάνος άλλαξαν τη μορφή του χωριού αλλάζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έργα τα οποία Σερβαίοι αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν καθολικά
Το σημαντικότερο όμως έργο του Θάνου ήταν η δοτικότητα του , η αγάπη του, η στήριξη, η βοήθεια που πάντα έδινε απλόχερα στους ηλικιωμένους μόνιμους κατοίκους του χωριού αλλά και σε όλους τους πατριώτες!!
Έχω πολλά να πω για το Θάνο αλλά δεν χρειάζεται να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες μιας και όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον τιμήσουμε και να μας τιμήσει με τη φιλία του. Εχετε Λοιπόν ίδια αντίληψη τόσο για το σημαντικό του έργο, όσο και για την ποιότητα του χαρακτήρα του.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής για ένα τέτοιο ξεχωριστό ΑΝΘΡΩΠΟ ,συγγενή, φίλο, πατριώτη και συνεργάτη που η ανιδιοτελής προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγνωρίσιμη, όχι μόνο από τους Σερβαίους αλλά από όλη την Ηραία , Δικαίως γίνεται σήμερα από το δήμο Γορτυνίας αυτή η τιμητική τελετή ονοματοδοσίας με το όνομα του ώστε να τιμηθεί ο ακούραστος πατριώτης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση για 12 χρόνια το δήμο Ηράιας.
Ένας άνθρωπος που αξίζει να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι.. Η δράση του και η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ας είναι Ένα φωτεινό παράδειγμα μίμησης και έμπνευσης των επόμενων γενεών.!»
Σας ευχαριστώ. 

 

 Ονοματοδοσία 1

Ονοματοδοσία 2

Ονοματοδοσία 3Ονοματοδοσία_4.jpg

Ονοματοδοσία 5

Ονοματοδοσία 6

Ονοματοδοσία 7

Ονοματοδοσία 8

 

 (Αναδημοσίευση από το fb - Ανάρτηση Νάσιας Β. Μπόρα)

Ανάρτηση με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου
ΚΛΙΚ 

Ο Πρόεδρος 
Νεκτάριος Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Στ. Σχίζας

Τα μέλη του Δ.Σ.

Ελένη Κ. Μπόρα,
Η Γραμματέας του Δ.Σ.
του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας
"Η Κοίμηση της Θεοτόκου"


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.