Γ. Δ. Βέργος, Χ. Ι. Μαραγκός.
Ένα θανατηφόρο δυστύχημα αποτελεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ποιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Βυθίζει σε βαρύ πένθος τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πολλούς συγγενείς και φίλους, και δημιουργεί συνήθως τεράστια προβλήματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δύσκολα ξεπερνιέται αυτό το γεγονός, με την πάροδο του χρόνου.
Από το 1976 που κυκλοφόρησε η εφημερίδα του Συνδέσμου μας «Αρτοζήνος», έχουν καταγραφεί όλα τα θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν σε πατριώτες, με αρκετά αναλυτικά στοιχεία, ιδιαίτερα μετά το 2009 που λειτουργεί και η ιστοσελίδα servou.gr Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά, σκεφτήκαμε να καταγράψουμε σε ένα άρθρο, όλα τα θανατηφόρα δυστυχήματα, για τα οποία μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία, ακόμη και πριν το 1900.
Συγκεντρώσουμε τελικά στοιχεία για 62 περιπτώσεις θανατηφόρων δυστυχημάτων. Τα κατατάξαμε σε 3 κατηγορίες για πρακτικούς λόγους. Στην πρώτη βάλαμε τα δυστυχήματα στην οικοδομή (5), στη δεύτερη τα τροχαία (22) και στην Τρίτη τα υπόλοιπα (35).
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για την περίοδο πριν το 1976 θα υπάρχουν πολλά ακόμη δυστυχήματα, που δεν μπορέσαμε να τα εντοπίσουμ. Γι΄ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό να μας ενημερώσει, ώστε να το προσθέσουμε στον κατάλογο. Νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο, στη μνήμη των αδικοχαμένων πατριωτών.
Δεν τους ξεχνάμε.
Επίσης, ότι λάθη διαπιστώσετε (σίγουρα θα υπάρχουν) με χαρά να τα διορθώσουμε.
Μιας διαφορετικής μορφής θανατηφόρα δυστυχήματα είναι και οι θάνατοι στο στρατό (εν υπηρεσία και για την υπηρεσία, όπως αναφέρεται), για τους οποίους έχουν γραφτεί αναλυτικά στοιχεία από τον πατριώτη στρατηγό ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκό (άρθρα στην κατηγορία «ιστορία»). Στους 4 πολέμους του 20ου αιώνα έχουν καταγραφεί 40 στρατευμένοι πατριώτες, που έχασαν τη ζωή τους (6 στους βαλκανικούς πολέμους, 11 στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, 11 στην Μικρασιατική εκστρατεία, 5 στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και 7 από το 1943 μέχρι το 1970). Είναι οι ήρωες που «περιμένουν» ακόμη την αναγραφή των ονομάτων τους στο Ηρώο του χωριού, πράγμα που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει…
Τα θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν την περίοδο του Β΄ παγκ. πολέμου, σε μη στρατευμένους πατριώτες, εξ αιτίας όμως του πολέμου (π.χ. τα 3 αδέρφια Σχιζαίοι στο Άραξο κατά τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου από τους Ιταλούς, η Σταυρούλα Μαραγκού στην Αθήνα από αδέσποτη σφαίρα και ο "Κόχρας" από τους Αράπηδες) θα καταχωρηθούν στο άρθρο αυτό, στην κατηγορία «άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα».
Άλλης μορφής απροσδόκητοι θάνατοι, χωρίς όμως τη «βία» που εμπεριέχουν τα θανατηφόρα δυστυχήματα, είναι οι «αιφνίδιοι», από κάποια αιτία, που συνήθως διαγιγνώσκεται μετά το θάνατο. Οι θάνατοι αυτοί, σε πατριώτες κάτω της ηλικίας των 65 ετών, έχουν καταχωρηθεί σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας «Σερβαίοι που έφυγαν νωρίς από τη ζωή». Έτσι θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη σχεδόν εικόνα, για τους πατριώτες που «έφυγαν» ξαφνικά και στους οποίους δεν περιλαμβάνονται προφανώς οι θάνατοι λόγω γηρατειών.
Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των πατριωτών τον περασμένο αιώνα ασχολήθηκε επαγγελματικά και με οικοδομικές εργασίες. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι εργάζονταν στην περιοχή της Αθήνας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Η εργασία στην οικοδομή εγκυμονεί συχνά πολλούς κινδύνους τραυματισμού, λόγω ακριβώς της φύσεως αυτής της δουλειάς. Τον κίνδυνο αυτό δεν μπόρεσαν να τον αποφύγουν και p;ente πατριώτες, που έχασαν τη ζωή τους στην οικοδομή την ώρα της δουλειάς. Με αυτούς τους πατριώτες θα ξεκινήσουμε την αναγραφή των ονομάτων.
Α) ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ (5)
1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. (1977). Παραπάτησε στη σκαλωσιά και έπεσε από αρκετό ύψος. Ήταν μόλις 45 ετών, παντρεμένος με μικρά παιδιά. Πάντα χαμογελαστός, χωρατατζής και γλεντζές, μα πάνω απ΄ όλα πολύ καλός οικογενειάρχης. Ο μεγάλος του γιός Νεκτάριος είναι καθηγητής μαθηματικών και από το 2019 πρόεδρος του Συνδέσμου μας.
2. ΒΕΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ (1980). Έπεσε και αυτός από τη σκαλωσιά, στην Αθήνα που δούλευε. 49 ετών, άφησε ορφανά τα δύο του αγόρια και χήρα τη σύζυγο του πατριώτισσα Κούλα Β. Αναστασόπουλου. Εργατικότατος και εξαιρετικός άνθρωπος.
3. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣ. (1989). Έπεσε από ύψος στην οικοδομή, την ώρα που χειριζόταν το αναβατόριο. Τα τρία του παιδιά στερήθηκαν τον αγαπημένο τους πατέρα, όπως και η σύζυγός του Μαρία Δ. Βέργου. Ο μεγάλος του γιος Βασίλης είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα διαμένει μόνιμα στις Βρυξέλλες με την οικογένειά του.
4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝ. (25 ετών, 2008). Έπαθε ηλεκτροπληξία όταν εργαζόταν σε οικοδομή μαζί με τον πατέρα του στο Ναύπλιο και ήρθε σε επαφή με το καλώδιο της ΔΕΗ.
5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΗΛΙΑ (2011, 74 ετών). Θύμα και αυτός της οικοδομής, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από πτώση. Είχε την ατυχία να χάσει και το γιό του Ηλία στην ηλικία των 20 ετών, από ανίατη αρρώστια.
Β) ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ (22)
Πριν το 1976 (4).
1. ΔΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚ. (25 ετών, 1936). Ήταν Αδερφός του Γιώκου και του Χρήστου. Σκοτώθηκε στις Σπέτσες από το φορτηγό που ήταν σκαρφαλωμένος μαζί με τους άλλους εργάτες, που εργάζονταν για την κατασκευή της Αναργύρειας-Κοργιαλένειας Σχολής Σπετσών.
2. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝ. (Γιανέλη) (14 ετών, 1942). Παρασύρθηκε από στρατιωτικό Γερμανικό αυτοκίνητο στην οδό Αθηνάς. Εργαζόταν κοντά στο θείο του (αδερφό της μάνας του) στο Μοναστηράκι, Σταύρο Γκούτη.
3. ΒΕΡΓΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΣΤΑΥΡ. (15 ετών, 1961). Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Αθήνα, που εργαζόταν .
4. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ του ΓΕΩΡ. (28 ετών, 1965). Ήταν ναυτικός και σκοτώθηκε στη Λίμα του Περού, όταν βγήκε από το καράβι και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.
Από το 1976 μέχρι σήμερα (18).
5. ΣΧΙΖΑ ΜΑΡΙΑ (Κακίνα) (1976 ). Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.
6. ΣΧΙΖΑΣ ΓΙΩΚΟΣ του ΑΝΑΣΤ. (55 ετών,16/3/ 1974) . Σκοτώθηκε, όταν παρασύρθηκε από λεωφορείο στη οδό Πατησίων. Πήγαινε στη δουλειά του, στην οικοδομή.
7. ΜΠΟΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΔΗΜ. (33 ετών, 1978). Αδερφός του Νίκου Μπόρα, που είναι μόνιμος κάτοικος του χωριού μας, σκοτώθηκε μαζί με τον αδερφό του πατέρα του Γιώργο, στο δρόμου Κορίνθου Άργους, όταν πήγαιναν επίσκεψη στο χωριό.
8. ΜΠΟΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚ. (1978). Θείος του παραπάνω, επέβαιναν μαζί στο αυτοκίνητο και σκοτώθηκαν και οι δύο.
9. ΒΕΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡ. (ΓΙΩΡΓΑΚΗ) (37 ετών, 1982). Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο όταν πήγαινε το πρωί στη δουλειά του, στην Τρίπολη όπου έμενε.
10. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΗΛ. (20 ετών, 1983). Κόρη την Ντίνας Ηλ. Χρονόπουλου. Σκοτώθηκε όταν έχασαν τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο δρόμο Αθηνών-Κορίνθου και τραυματίστηκε η αδερφή της Μάρθα.
11. ΣΧΙΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΠΑΝ. (17 ετών, 1985). Εγγονός του Νίκου Ηλ. Σχίζα που διέμενε στα Λαστέικα Πύργου. Σκοτώθηκε μετά από αγώνες με εμπόδια με μηχανές, με συνομηλίκους του, στην περιοχή Πύργου.
11. ΚΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝ. (22 ετών, 1988). Σκοτώθηκε με μηχανάκι που οδηγούσε ο ίδιος, στην περιοχή της Τρίπολης. Ήταν γιος της Πηνελόπης Κατσιάπη.
12. ΣΧΙΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝ. (24 ετών, 1993). Εγγονός του Νίκου Ηλ. Σχίζα. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο δρόμο Πύργου Κατάκολου, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του οδηγώντας ο ίδιος το μηχανάκι του. Ήταν αδερφός του Νίκου που γράφω πιο πάνω.
13. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (24 ετών, 1993). Γιος της Βάσως Δ. Κωνσταντόπουλου, σκοτώθηκε με μηχανάκι που οδηγούσε ο ίδιος, στο δρόμο Φιλαδέλφειας προς Κηφισιά και τραυματίστηκε ο φίλος που ήταν μαζί του.
14. ΒΕΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (2000, 75 ετών) Πέθανε την 18/4/2000 από τροχαίο στην λεωφόρο Αθηνών, διερχόμενος από την διάβαση πεζός, στην περιοχή παλατάκι.
15. ΣΧΙΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Γ. (Σγούλια) (59 ετών, 2005). Σκοτώθηκε ακαριαία όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε με φίλο του, συγκρούστηκε στο δρόμο προς τη Θήβα.
16. ΤΣΙΜΠΙΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (25ετών, 2008). Γιός της Ρίνας Κ. Σχίζα. Σκοτώθηκε στο δρόμο Τρίπολης Μεγαλόπολης , όταν έτρεχε για να φτάσει αυτοκίνητο του φίλου του να του δώσει κάτι που είχε ξεχάσει, όταν τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του στην Τρίπολη.
17. ΣΧΙΖΑΣ ΙΑΣΩΝΑΣ του ΗΛ. (38 ετών, 2008). Εγγονός κι αυτός του Νίκου Ηλ. Σχίζα, σκοτώθηκε με το αυτοκίνητο στο ύψος της Θήβας, όταν επέστρεφε από τους Δελφούς που είχε κυλικείο στο αρχαιολογικό χώρο.
18. ΜΠΟΥΡΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΕΑΥΓ. (1991). Θανατηφόρο τροχαίο στη γέφυρα Εθνικής οδού Κηφισιάς. Οδηγούσε ο ίδιος, σκοτώθηκε και ο φίλος του που ήταν στο αυτοκίνητο, ίσως και κάποιος ακόμη.
19. ΜΠΟΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ. (2015, 61, ετών). Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του, στην περιοχή του Πειραιά.
20. ΤΕΤΡΑΔΗΣ ΔΙΟΝΗΣΗΣ (17/12/1994). Σύζυγος Αθηνάς ( Κόρης Παναγή Β. Βέργου). Σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ζάκυνθο.
21. ΔΑΡΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΧΡ. (2016, 85 ετών). Ο γνωστός παιδίατρος, και επί χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου μας, σκοτώθηκε στην Εύβοια πηγαίνοντας στο εξοχικό του, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό. Ο γιός του Παύλος που τα τελευταία χρόνια ζει οικογενειακά στη Γερμανία, είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας.
22. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΠΑΝ. (31 ετών). Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε Αλβανός, στην Εθνική οδό, στη γέφυρα του Αιγάλεω, όταν πήγαινε πεζός στη εργασία του.
Γ) ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ (35)
Πριν το 1976 (21)
1. ΤΡΟΥΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ (1879). Σκοτώθηκε από δένδρο που έκοβε και τον καταπλάκωσε. Ήταν ο πατέρας του αγέννητου τότε τέκνου του, που πήρε και το όνομά του. Γεώργιος Γεωργ. Τρουπής, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Συνδέσμου μας το 1922 και συνέβαλε τα μέγιστα στην έναρξη των εργασιών του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
2. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1892). Σκοτώθηκε από κεραυνό με δυο μουλάρια που έφερνε ξύλα για το τζάκι. Ήταν πατέρας του Γιανέλη, που πήρε το όνομά του.
3. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1912). Αδερφός του Θ. Παπαγεωργίου (Κολοκοτρώνη).
4. ΣΧΙΖΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ (1912) (αδερφός της Μητσιο-Βέργαινας). Ήταν πρώτα ξαδέρφια με τον προηγούμενο και σκοτώθηκαν από κεραυνό στη μακριά-λάκα που έβοσκαν τα κοπάδια τους. Μαζί τους ήταν και η Αγγελική, μητέρα του Ανδρέα Ανδριόπουλου.
5. ΚΟΥΤΣΑΝΔΡΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ (δεκαετία 1920;, 1930;). Ήταν αδερφός του Κουτσαντρόγιαννη., που έμενε στη Σφυρίδα. Έπεσε από την απηδιά και σκοτώθηκε.
6. ΣΧΙΖΑΣ ΜΙΜΗΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (3-4 ετών, 1939;). Ήταν δίδυμος με την Κούλα, παιδιά του παπα-Αναστάση. Πνίγηκε στο λεβέτι με νερό, την ώρα που έλειπε η μάνα του στο χωράφι.
7. ΚΑΤΣΙΑΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Πανάγου (25 ετών; 1950;). ήταν τσιοπανόπουλο στη Μεσσηνία και μάθανε στο χωριό πως πνίγηκε στη θάλασσα (σε πηγάδι;;).
8. ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΜΙΧΟΥ (25 ετών, 1935). Αδερφός του Βασιλάκου Μαραγκού (Τσούρη) σκοτώθηκε κατά λάθος από συμπατριώτη (ήταν «πιωμένος»), με πυροβόλο όπλο στη διάρκεια γάμου, που οι συμπέθεροι πήγαιναν να πάρουν τη νύφη.
9. ΣΧΙΖΑΣ ΜΗΤΣΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ( 54 ετών, 1941).
10. ΣΧΙΖΑΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ( 50 ετών, 1941)
11. ΣΧΙΖΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ( 43 ετών, 1941)
Τα 3 αυτά αδέρφια δούλευαν στο αεροδρόμιο του Αράξου και βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν οι Ιταλοί το βομβάρδισαν το 1941. Ο 4ος αδερφός (Κωνσταντάκος) σώθηκε με αναπηρία. Ήσαν όλα παιδιά του Νίκου Πέτρου Σχίζα («Τσακίρη» 1855-1946), ο οποίος έχασε ένα ακόμη αγόρι στον πόλεμο του 1922. Τα 3 αδέρφια που σκοτώθηκαν άφησαν ορφανά 8 παιδιά ο πρώτος και από 4 ο δεύτερος και τρίτος.
12. ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του ΜΙΧΟΥ (1944, 18 ετών). Αδερφή και αυτή του Β. Μαραγκού σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα την περίοδο των Δεκεμβριανών, στην Καλλιθέα, στην αυλή του σπιτιού που έμενε (ήταν υπηρέτρια από μικρή ηλικία).
13. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΗΛΙΑ (ΚΟΧΡΑΣ) (1944, 35 ετών). Ήταν από τους Αράπηδες, γιος του "Λιαδάμη". Σκοτώθηκε στη διαδρομή από Σέρβου προς Τρίπολη, από Γερμανούς, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Β. Δάρας
14. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ του ΙΩ. (Σκορδή) (1944; 12-14 ετών). Τον χτύπησε το μουλάρι.
15. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΜΑΡ (1945; 10-12 ετών). Έπεσε από βράχο όταν πήγε να κόψει κλαδιά να φάνε τα γίδια που φύλαγε.
16. ΔΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του ΓΙΩΚΟΥ (15 ετών, 1947). Εκπυρσοκρότηση κυνηγετικού όπλου που είχε πάει για κυνήγι με συνομηλίκους του, πίσω από του «τσιούμπι», στο δρόμο τώρα που πάει για το χωριό Λυκούρεση.
17. ΒΕΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝ. (22ετών, 1950). Πνίγηκε στη θάλασσα στην Κόρινθο που πήγε για μπάνιο. Εκεί εργαζόταν με τον πατέρα του σε οικοδομές.
18. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, χήρα ΚΩΝ (1950-51). Πέθανε από χτύπημα μουλαριού.
19. ΓΚΟΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ (43 ετών, 1952) Πνίγηκε στο Κερατσίνι, όταν πήγε για μπάνιο
20. ΒΕΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του ΠΑΝΑΓΟΥ (15 ετών, 1960). Εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια του, που την είχε βρει όταν έβοσκε τα γίδια τους απέναντι στου τσιούμπι την ημέρα των Χριστουγέννων.
21. ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΤΣΑ του ΗΛΙΑ (1966). Σκοτώθηκε από κλωτσιά μουλαριού.
22. ΛΙΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΝΙΚ. (12 ετών, 1968). Καταπλακώθηκε από τοίχο που κατάρρευσε στο σπίτι που κοιμόταν στα Λαγκάδια, που πήγαινε στο γυμνάσιο, ύστερα από μεγάλη βροχόπτωση .
23. ΡΟΥΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΥΣΤ. (22 ετών, 1970). Υπηρετούσε τη θητεία του (Λοχίας, αλεξιπτωτιστής), και σκοτώθηκε σε άσκηση, όταν έπεσε το αεροπλάνο με τους αλεξιπτωτιστές.
24. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΜΑΡ. (24 ετών, 1971). Σκοτώθηκε στην περιοχή Αγίων Αναργύρων (;)
Μετά το 1976 μέχρι σήμερα (12)
25. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΕΥΘ. (14 ετών, 1976). Εγγονός του Αγγελή Δημόπουλου που έμενε στα Σαρλέικα. Σκοτώθηκε όταν ανατινάχτηκε ο μπαρουτόμυλος του πατέρα του, στη Δημητσάνα.
26. ΓΚΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1976). (Σύζυγος Ελένης Κ. Παπαθωμόπουλου). Σκοτώθηκε στην εργασία του στην εφημερίδα ΒΗΜΑ που εργαζόταν.
27. ΔΕΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΔΗΜ. (20 ετών, 1978). Εγγονός του Μήτσιου Γρέκη. Σκοτώθηκε όταν πήγαινε στην εργασία του.
28. ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (1983). Σύζυγος Μαρίας Χρ. Σχίζα. Πέθανε μετά από πυρκαγιά σε Ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη που είχε πάει εκδρομή
29. ΠΑΤΕΛΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ του ΝΙΚ. (29 ετών, 1989). Εγγονός του Μήτσου Σχίζα, γιος της κόρης του Μοίρας. Πτώση από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
30. ΓΚΟΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του ΠΑΝ. (34ετών, 1996). Μαθηματικός, πνίγηκε σε λίμνη στο Τορόντο του Καναδά, ενώ διενεργούσε υποβρύχιες έρευνες, ως απεσταλμένος Πανεπιστημίου Ισπανίας. Ήταν ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος και το όνομά του έχει δοθεί σε αίθουσες Πανεπιστημίων του εξωτερικού, Αγγλία, Ισπανία, Αμερική, καθώς επίσης και σε υποτροφίες Μαθηματικών για την προώθηση της μαθηματικής σκέψης.
31. ΚΥΡΙΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (41 ετών, 2009). Εγγονός του Νίκου Ηλ. Σχίζα που κατοικούσε στα Λαστέικα, γιος της κόρης του Κατερίνας. Πνιγμός σε ποτάμι νύχτα στην Αυστραλία. Άγνωστη η αιτία που βρέθηκε εκεί τη νύχτα.
32. ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (36 ετών, 1977)(Συζ. Ελένης Παπαθωμόπουλου). Σκοτώθηκε στην εργασία του, ύστερα από έκρηξη και πυρκαγιά, στο εργοστάσιο που εργαζόταν.
33. ΣΤΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝ. (ΝΤΕΡΗ) (58 ετών). Πνίγηκε στη θάλασσα όταν πήγε για μπάνιο στην Κυπαρισσία που διέμενε.
34. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ. Ζούσε στην Τρίπολη και πέθανε από πνιγμό, όταν «στραγάλι» η «ρόγα από σταφύλι» του έφραξε το λάρυγγα.
35. 20. ΣΧΙΖΑ-ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ ΜΟΙΡΑ του ΔΗΜ. (2018). Ένα από τα πολλά θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής (23/7/2018), όπου διέμενε προσωρινά στο εξοχικό της σπίτι, λόγω καλοκαιριού.
**************************************************
ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΗ (ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (3)
Εκτός από τα 62 παραπάνω θανατηφόρα δυστυχήματα, είχαμε και τρείς επί πλέον περιπτώσεις θανάτων –γνωστές στους πατριώτες- από σκοπούμενη, όπως λέγεται, ενέργεια. Μπορεί η πρόθεση των δραστών να μην ήταν ο θάνατος, η κατάληξη όμως δυστυχώς ήταν αυτή!
1. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Χρήστου (ΠΕΤΡΑΣΙΚΗΣ) (δεκαετία 1930;). Αυτή η οικογένεια του Παγκράτη είχε το σπίτι στο χωριό που αγόρασε ο Σταύρος Βέργος. Στη συνέχεια έφυγε και έμενε στην Καρκαλού. Εκεί το παιδί σκότωσε τον πατέρα στο χωράφι για κτηματικές διαφορές. (Οι "Ασίκηδες" ήσαν οξύθυμοι, ως χαρακτήρες, γλετζέδες και εξωστρεφείς).
2. ΣΤΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (1945, 45 ετών). Παντρεμένος με την Βασιλική Πανοπούλου απέκτησαν 2 παιδιά. Την περίοδο της κατοχής ήταν πρόεδρος της Κοινότητας. Θύμα των ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων της εποχής, με δράστες ξενομερίτες (με το παρατσούκλι "Μουτζούρηδες", Χίτες), άγνωστους στο χωριό. Το φονικό έγινε στο χωριό Βούτσι και η μεταφορά της σορού στο χωριό έγινε με το μουλάρι!!
3. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩ. (1946, 35 ετών). Παντρεμένος με την Κατερίνη Δημητροπούλου, απέκτησαν 5 παιδιά. Το σπίτι που έμεναν το απέκτησε ο Σύνδεσμος και έγινε το Πολιτιστικό Κέντρo. Όπως είναι γνωστό στο χωριό, ο δράστης (πατριώτης) προέβη σε αυτή του την απονενοημένη πράξη, ευρισκόμενος σε άμυνα μέσα στο σπίτι του, μεσάνυχτα, για να υπερασπιστεί τη δική του ζωή και τη ζωή των μελών της οικογενείας του.
(ΧΙΜ)
(Για διορθώσεις λαθών στο email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)