.
Το Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, και η Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στα πλαίσια του Συνεδρίου «27ο Έτος Ημέρες Παθολογίας 2018» (15-17/3/2018), θα προβεί στη βράβευση του συγχωριανού μας, καθηγητή της Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Γεωργίου Θεοδ. Τρουπή.
Η τελετή της βράβευσης θα γίνει στην Εναρκτήρια τελετή των 27ων Ημερών Παθολογίας 2018, στο ξενοδοχείο Golden Age (στην οδό Μιχαλακοπούλου 57), την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:45 (η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό).
Η Γ' Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια την παράδοση της βράβευσης ανθρώπων, που με το έργο και το παράδειγμά τους έχουν βοηθήσει και εμπνεύσει νέους επιστήμονες. Η βράβευση γίνεται πάντα στα πλαίσια των Ημερών Παθολογίας, που αποτελεί την κεντρική εκπαιδευτική εκδήλωση της Κλινικής και ένα από τα σημαντικότερα ετήσια συνέδρια στο χώρο της Παθολογίας.
Η Κλινική αποφάσισε να βραβεύσει τον Καθηγητή για τη μακροχρόνια θητεία του στην Ιατρική Σχολή, για την πολυετή προσφορά του στους φοιτητές της Ιατρικής, και για τη συνολική στάση της ζωής του, που χαρακτηρίζεται από την προσήλωση στο Ιπποκρατικό Πνεύμα και στο Ακαδημαϊκό Ήθος.
Όταν ο Γεώργιος Τρουπής, ως γόνος υπερπολύτεκνης οικογένειας (επτά παιδιά), περάτωσε αριστούχος τις Γυμνασιακές του σπουδές, στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων Γορτυνίας Αρκαδίας (1962), η φοίτηση ενός μη αρκετά ευπόρου μαθητή, πολλώ μάλλον ενός πτωχού νέου, σε Ιατρική Σχολή, ήταν πραγματικός άθλος. Η εισαγωγή, τότε, στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (οι μόνες σχολές στην επικράτεια) πραγματώνονταν μετά από εισιτήριες εξετάσεις, που διενεργούσαν οι Σχολές, με αρκετά μικρό αριθμό εισακτέων φοιτητών. Αυτό για το Γεώργιο Τρουπή δεν ήταν το μόνο μεγάλο εμπόδιο, είχε να αντιμετωπίσει και απόφοιτους από πρότυπα σχολεία, με φροντιστήρια κ.λ.π. Αλλά τα δύσκολα ή μάλλον τα πολύ δύσκολα μόλις έχουν ξεκινήσει.
Το πρώτο ανυπέρβλητο εμπόδιο, ήτοι την πληρωμή ενός μεγάλου ποσού για την εγγραφή στο έτος σπουδών, ακολουθεί το πλέον επώδυνο της υποχρεωτικής αγοράς συγγραμμάτων, και της καταβολής ενός μη ευκαταφρόνητου ποσού για εξέταστρα καθενός μαθήματος, εκτός των εξόδων συντηρήσεώς του, ως φοιτητής εξ' επαρχίας. Οι κοινωνικές παροχές, ακόμη και στους πολύτεκνους και στους άπορους, ήσαν μηδαμινές.
Η άνοιξη, η καλή είδηση, ήρθε το 1964, με τη θέσπιση από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου της δωρεάν παιδείας, και αυτό παρά τις αντιδράσεις από το τότε κατεστημένο, περί «δωρεάν αμάθειας» κ.λ.π. Καταργήθηκαν τότε όλες οι εισφορές και δαπάνες, που κατέβαλαν οι φοιτητές, και θεσπίστηκαν κοινωνικές παροχές (φοιτητικές εστίες, εισιτήρια, κουπόνια σίτησης). Αργότερα, το 1968, έχουμε και τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων.
Με τις ως άνω δύσκολες συνθήκες, σπούδασε ο σήμερα τιμώμενος Καθηγητής, Ιατρός, κος Γεώργιος Θεοδ. Τρουπής, ο οποίος σαν δάσκαλος χαίρεται να βλέπει τους παλαιούς φοιτητές του να διαπρέπουν ως άριστοι ιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί. Αρκετοί μάλιστα από τους μαθητές του διδάσκουν ως καθηγητές στην Ιατρική Σχολή, όπως ο βουλετής Κώστας Βλάσης, ο Θεόδωρος Γ. Τρουπής και ο πρόσφατα εκλεχθείς ως επίκουρος Καθηγητής, Δημήτριος Αθ. Σχίζας, και άλλοι πολλοί.
Ιωάννης Κ. Μπόρας
(ΕΚΜ)