Ο καθηγητής Βασιλείου είναι  εγγονός του Γιάννη Τρουπή (1901-1977),  που ήταν γιος  του  Βασίλη (1873-1952),  τον οποίο   στο χωριό  έλεγαν  «Βασιλειό».  Αυτός ο «Βασιλειός»  μετανάστευσε στην Αμερική και δεν ξαναγύρισε  στην Ελλάδα.

 Αδέρφια του "Βασιλειού" ήταν ο  Ν. Τρουπής  "Καλπακίδης" και ο Γ. Τρουπής "Γιωργιός" .  Προπάππος τους   ήταν ο Βασίλης Τρουπής,  πρωταγωνιστής  και ήρωας της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ο Γιάννης Τρουπής,  ο παππούς του Βασίλη Βασιλείου,  έφυγε από το χωριό σε ηλικία περίπου 15-16 χρόνων, ακολουθώντας Σερβαίους εμπόρους, που επισκέπτονταν διάφορα μέρη της Ελλάδος, εμπορευόμενοι κυρίως ρούχα. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια  στη Β. Εύβοια,   παρέμεινε και εγκαταστάθηκε στην Ιστιαία,  όπου παντρεύτηκε αργότερα την Ελένη Χαλεπά και απέκτησαν 3 κόρες και 4 γιούς, σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο του  «ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΑΙΩΝ» ο σερβαίος δάσκαλος Β. Δάρας. Μία από τις κόρες παντρεύτηκε τον Βασιλείου και απέκτησαν τον Βασίλη, προς τιμήν του οποίου γράφεται αυτό το άρθρο.

O Γιάννης Τρουπής είχε ακόμη ένα αδερφό, το Δημήτρη, που πέθανε μικρός στο χωριό  και μία αδεφή, την Κανέλλα, που παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Βέργο (Ντανά).

Από το διαδίκτυο μεταφέρουμε ένα σύντομο βιογραφικό, για τον πολυτάλαντο και πολυγραφότατο πατριώτη, για τον οποίο όλοι  οι Σερβαίοι  αισθανόμεθα υπερήφανοι  και του ευχόμεθα κάθε επιτυχία στη ζωή του.

                                                                                                                     *****

Δρ. Βασίλης Βασιλείου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β.Διευθυντής Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Yale ΗΠΑ

 

Ο Δρ. Βασίλειου έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία (1983) και το Διδακτορικό στη Βιοχημική Φαρμακολογία (1988) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έπειτα εκπαιδεύτηκε ως Fogarty Fellow σε αλληλεπιδράσεις γονιδίου-περιβάλλοντος, μοριακή τοξικολογία και φαρμακογενετική στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cincinnati (1991-1995).

Το 1996, προσλήφθηκε στο καθηγητικό προσωπικό στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο όπου ανελίχθηκε για να γίνει Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τοξικολογίας.

Τον Ιούλιο του 2014, προσλήφθηκε στο Πανεπιστημίου Yale στη νέα του θέση.

Ο καθηγητής Βασιλείου έχει εδραιώσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται συνεχώς από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ όπως το NEI/NIH, το NIAAA/NIH και το NIH/NIEHS από το 1997.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μηχανισμούς κυτταρικών αντιδράσεων στο περιβαλλοντικό στρες, τις αλληλεπιδράσεις γονιδίων-περιβάλλοντος, τον τραυματισμό των ιστών που προκαλείται από το αλκοόλ, τη φαρμακογενετική και τις εργαστηριακές μελέτες μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας,   του διαβήτη και του καρκίνου.

 Ο Δρ. Βασιλείου έχει δημοσιεύσει πάνω από 190 άρθρα και έχει εκδώσε/συντάξει τρία βιβλία για το Αλκοόλ και τον Καρκίνο. Έχει εκπαιδεύσει είκοσι πέντε διδακτορικούς και μετα-διδακτορικούς φοιτητές. Ο Δρ. Βασιλείου είναι ο συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Ανθρώπινη Γονιδιωματική (Human Genomics).

Ο καθηγητής Βασιλείου μαζί με τον Δρ. Τάσσο Κ. Κυριακίδη εργάζονται με στόχο την ίδρυση του Ινστιτούτο Επιστημών Ελιάς και Υγείας στο πανεπιστήμιο Yale. Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να διευκολύνει και να συντονίζει την αυστηρή και σωστή μελέτη, την έρευνα και τη δημιουργική διεπιστημονική εκπαίδευση και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελιά και τα προϊόντα της. Η ιδέα και η αποστολή του Ινστιτούτου έχει υποστηριχθεί ευρέως από πάνω από 70 διεθνείς και εθνικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Topic: Τεχνητή νοημοσύνη για έναν καλύτερο πλανήτη: Υπολογισμός για ένα βιώσιμο  μέλλον.

                                                                                                                      *****

Ο πατριώτης  πανεπιστημιακός καθηγητής,  Βασίλης Βασιλείου,  είναι παντρεμένος  με ελληνίδα και έχει 5 παιδιά. Επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα και έχει επιστημονική συνεργασία με επιστήμονες των ελληνικών Πανεπιστημίων, διαφόρων ειδικοτήτων.   Ιδιαίτερα  στενή συνεργασία έχει με τον Νίκο Θωμαΐδη (γαμπρός του χωριού μας), που είναι καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, και ο οποίος, επίσης, είναι  καθηγητής  στο Yale και κάνει μαθήματα.

Τη φετινή χρονιά οργανώθηκε τιμητική εκδήλωση  από την ελληνική Πολιτεία και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τον πατριώτη κ. Βασιλείου,  στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου του απενεμήθη ο   τιμητικός τίτλος του διδάκτορος,  που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες, Ελλήνων και Ξένων, που προβάλλουν την  Ελλάδα και  διακρίνονται   γενικά   για την προσφορά τους στον άνθρωπο και  την κοινωνία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΙΒΕΝΟΣ

Ο κ.  Βασιλείου ομιλεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών,

όπου του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορος.

 Χ. Ι. Μαραγκός

 


Εικόνες από το χωριό