Βασίλη Κ. Σχίζα

 (Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αρκαδία δημιουργήθηκε πριν τη Σελήνη, γι'αυτό και οι Αρκάδες ονομάζονται ΠΡΟΣΕΛΗΝΟΙ).  

2010_Proselini_1
Από αριστερά Ι. Ν. Βέργος, Δ. Βασιλόπουλος, Β. Αλεξόπουλος, Γ. Πετρόπουλος, Ευ. Κούλης, Γ. Ξυνής και Ν. Ζενέτος.

 Το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου 2010, μέλη του συλλόγου Αρκάδων Ιλίου, πολλοί Κρήτες και άλλοι φίλοι της Αρκαδίας κατέκλυσαν την αίθουσα «Καλλιτεχνικό Καφενείο» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Αγιοβασιλόπιτας και στη συνέχεια διασκέδασαν με «Αρκαδικό τρόπο».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος Βασίλης Αλεξόπουλος στο καλωσόρισμα μίλησε για τις δραστηριότητες του συλλόγου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παρουσία τους πολλούς  φίλους της Αρκαδίας. Αμέσως μετά ο Γορτύνιος ιερέας π. Γεώργιος Πετρόπουλος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και απηύθυνε θερμό «Αρκαδικό - πατριωτικό» χαιρετισμό.

 

 

Τις ευχές του απηύθυνε και ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο οποίος έχει εντάξει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου Αρκάδων, σε αυτές του Δήμου. Ο Νίκος Ζενέτος τόνισε πως ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα των Αρκάδων Ιλίου. Στη συνέχεια μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Δαλαμάγκας καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Σημειώνουμε πως οι προλαλήσαντες είναι Γορτύνιοι Αρκάδες. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο σύλλογος Αρκάδων Ιλίου τίμησε, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, τη μνήμη του 29χρονου Κρητικού Μανώλη Παπαδάκη, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έφυγε πρόσφατα απ' τη ζωή.

2010_Proselini_2
Τα παιδιά με τις παραδοσιακές τους στολές χορεύουν.

Το συναισθηματικό χρέος τιμής προς τον Κρητικό από τους Αρκάδες αποτελεί τη συνέχεια των αδελφοποιήσεων που έχουν γίνει μεταξύ χωριών της Αρκαδίας και της Κρήτης. Ειδικότερα της αδελφοποίησης του συλλόγου Κρητών Ιλίου, όπου μέλος ήταν ο Μανώλης Παπαδάκης, με το σύλλογο Σαρακιναίων Γορτυνίας Αρκαδίας. Τιμή επίσης αποδόθηκε και στον επίτιμο και ιδρυτή πρόεδρο του συλλόγου Γεώργιο Ξυνή, με απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον δήμαρχο Νίκο Ζενέτο.

Μετά την διαδικασία κοπής της Αγιοβασιλόπιτας η εκδήλωση εξελίχθηκε σε «Αρκαδικό γλέντι» με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και δημοτική μουσική με τους Κώστα Χρυσανθακόπουλο (κλαρίνο), Γιάννη Ιατρίδη (κιθάρα) και Γεώργιο Μάμαλη (αρμόνιο). Στο τραγούδι ήταν ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και συμμετείχε και ο Ηπειρώτης δάσκαλος Βασίλης Κολοβός.

Serveoi_proselini
Σερβαίοι στην εκδήλωση του Συλλόγου. Από αριστερά Ι. Στ. Βέργος, Π. Βέργος, Δ. Κωνσταντόπουλος, Διον. Βέργος, Ουρανία Ανδριοπούλου με το ζύζυγό της κλπ.

2010_proselinoi_M_Troypi
Η Μαρίνα Τρουπή, διακρίνεται για τη συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του Συλλόγου.

.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, ο δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστάθιος Κούλης, ο πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κος Τζινιέρης, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου, αντιπροσωπείες από βουλευτές, από εθνικοτοπικά σωματεία και άλλους φορείς του Ιλίου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δημήτρης Μανιαδάκης (Ηρακλειώτης) εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του λεκανοπεδίου , του Τοπικού Τύπου κ.α.

Χόρεψαν τα παιδιά του συλλόγου και άλλοι μεγαλύτερης ηλικίας σε διάφορα σχήματα υπό την «εποπτεία» του Λασιθιώτη χοροδιδασκάλου τους Γιώργου Φραγκάκη

 

 

(Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι επιχειρηματίες Τάκης Ρουσιάς, Έμμυ Ζενέτου, Αναστάσιος Καρπούζος και Χρήστος Νικολόπουλος. Χοροδιδάσκαλοι των παιδιών του συλλόγου είναι οι Κρητικοί (Λασιθιώτες) αδελφοί Γιώργος και Παναγιώτης Φραγκάκης)

(ΧΙΜ_5/2/10) 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )