20-5-2009.

Μεθύσι

Στο Γιώργο Αν. Αναστασόπουλο

Ήτανε στον κακό καιρό -θυμάμαι-,
σκότωνε ο αδερφός τον αδερφό του.
Καθίσαμε -αποβραδιού- να φάμε...
...Κάποιος κράτησε το άλογό του
και χτύπησε την πόρτα ναανοίξω.
Ψιλόβρεχε. Άνοιξα.
Ήταν άγνωστός μου.
Το σπίτι του εχθρού μου να του δείξω
μ΄ήθελε. Κι έγινε σεισμός εντός μου.
Με το κεφάλι μου!
Είναι δικός μας!
Είπα ψέματα...
Έφυγε καβάλα.
Γλίτωσε ο εχθρός μας την κρεμάλα
κι έσταξε μέσα μου ανθρωπιάς μια στάλα.
Τα΄μαθε. Έβαλε το κεφάλι κάτου
κι ήρθε μια νύχτα να μ΄ευχαριστήσει.
Με κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά του και ζω με της αγάπης το μεθύσι.
Θ. Κ. Τρουπής

Έφυγε από κοντά μαςτην Τετάρτη 20.5.2009, ο συγχωριανός μας δάσκαλος Γιώργος Αναστασίου Αναστασόπουλος, σε ηλικία 88 ετών.

Anastasopoulos_GeorgeΗ νεκρώσιμη ακολουθία εψάλλη την επομένη 21.5.2009 στον Ιερό Ναό της Παναγίας, επί της οδού Βουλιαγμένης. Η κηδεία έγινε στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, με τη συμμετοχή συγγενών, φίλων, γειτόνων και πολλών Σερβαίων. Μεταξύ των πατριωτών ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ηραίας κ. Θάνος Μπόρας, και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου παιδίατρος κ. Στάθης Δάρας.

Το Σύνδεσμο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ και συγγενής του εκλιπόντος, κ. Θ. Γ.Τρουπής .

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τη συμπάθειά του στην οικογένεια του αείμνηστου Γεωργίου Αναστασοπούλου.

...................................................................................

Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, μαζί με τον επίσης συγχωριανό μας δάσκαλο Τάκη Τερζή, της τοπικής αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ του χωριού Σέρβου, τους τελευταίους μήνες του 1942.

Επίσημα η οργάνωση ΕΑΜ εμφανίζεται στο χωριό την Άνοιξη του 1943 με την ορκομωσία των μελών της από τον ιερέα του χωριού Αναστάσιο Φ. Σχίζα (1901 - 1985), στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Την ίδια εποχή και ταυτόχρονα με το ΕΑΜ ιδρύεται στο χωριό και η Ε.Π.Ο.Ν με πρώτο υπεύθυνο τον Γ. Αναστασόπουλο. Ο αριθμός των μελών του Ε.Α.Μ ανήλθε στους 160 και της Ε.Π.Ο.Ν στους 70.Ο εκλιπών πατριώτης Γεώργιος Αναστασίου Αναστασόπουλος τιμήθηκε για την αντιστασιακή του δράση από την Πολιτεία, με αναμνηστικό μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, που απενεμήθη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 8.8.1985. (Υπουργός Αντώνης Δροσογιάννης).

Anastasopulos_448

Αναφορά στον Γεώργιο Αναστασόπουλο, στο άρθρο του Γεωργίου Δ. Βέργου

"....Κατά τα χρόνια 1946-48 ήταν διορισμένος στο χωριό δάσκαλος από τους αντάρτες για μικρό διάστημα ο Γιώργος Αναστασόπουλος, ο οποίος είχε έρθει πολύ λίγες φορές για να διδάξει. Η δασκάλα μας Σωτηροπούλου μας είχε δασκαλέψει ότι, αν κάποια μέρα ερχόταν στο σχολείο κάποιος ένστολος (από το στρατό ή αντάρτης) και μας ρωτούσε αν ο κ. Αναστασόπουλος διδάσκει, να απαντούσαμε ανάλογα με την στάση τηςαπέναντί του. Δηλαδή, αν η δασκάλα αποκαλούσε τον επισκέπτη «κύριο» (π.χ. κ. Λοχαγέ ή κάπως έτσι), έπρεπε να πούμε ότι δεν έχει έρθει ποτέ. Αν όμως τον αποκαλούσε «συναγωνιστή», έπρεπε να πούμε ότι κάθε μέρα μάς έκανε μάθημα και εκείνη την ημέρα δεν είχε έλθει λόγω ασθένειας..."

.......................................................................................................................................

Ο Γ. Αναστασόπουλος ήταν μέλος του Συνδέσμου μας και από τον Φεβρουάριο του 1981 μέχρι τον Μάιο του 1983 διετέλεσε πρόεδρος και επιτέλεσε σημαντικό έργο.

Επισκεφθείτε το σχετικό άρθρο στην ιστορία του Συνδέσμου για να διαβάσετε λεπτομέρειες.

Λεπτομερέστερη αναφορά ιστορίας και δράσης του Συνδέσμου.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.