25-8-10_ekdromika xronika
Το εξώφυλλο του περιοδικού, με φωτογραφία από το φαράγγι "Η Γκούρα".

Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος του περιοδικού «ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» (περίοδος Δ΄, Ιανουάριος-Ιούνιος 2010), που εκδίδει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΞΕΝΩΝΩΝ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Φ.Ε.Σ.Ε.-Ο.Ξ.Ν.Ε.). Στο εξώφυλλο του  έχει μια εντυπωσιακή φωτογραφία από το Φαράγγι της Γκούρας Ηραίας Γορτυνίας Αρκαδίας.

Στις μέσα σελίδες δημοσιεύει τρία άρθρα αφιερωμένα στο Φαράγγι της Γκούρας και στη δράση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Ηραίας «Η ΓΚΟΥΡΑ».
-Το ένα άρθρο είναι η τεχνική έκθεση του συμπατριώτη μας από το χωριό Λυσσαρέα Ηραίας, Βασίλη Τουντόπουλου, πολιτ. μηχανικού ΕΜΠ. Την έκθεση αυτή συνέταξε ο πατριώτης, αφού  έκανε μαζί με ομάδα σπηλαιολόγων του Συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. εξερεύνηση και χαρτογράφηση της «Σπηλιάς Γιαννικούλια», που βρίσκεται στις απόκρημνες όχθες της Γκούρας, στο πλαίσιο πεζοπορικής εξόρμησης  του Ορειβατικού Ομίλου στις 2 & 3 Μαΐου 2009.
25-8-10_ekdromeiw sti goura
Φωτογραφία από επίσκεψη φυσιολατρών, στο φαράγγι "Η Γκούρα".
-Η δεύτερη δημοσίευση αφορά στην εκδήλωση: «ΣΤΑ ΣΤΑΝΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΖΗΝΟΥ» που πραγματοποιήθηκε από τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο «Η ΓΚΟΥΡΑ» στις 15 Μαίου 2010 στο βουνό Αρτοζήνος και στο χωριό Λυκούρεση.
-Η τρίτη δημοσίευση περιλαμβάνει την ομιλία με τίτλο: «Στα Στανοτόπια του Αρτοζήνου», της γραμματέως του Ομίλου Μαρίνας Διαμαντοπούλου, στην προαναφερόμενη εκδήλωση. Τα δημοσιευμένα άρθρα πλαισιώνουν σχετικές φωτογραφίες, όμορφες και εντυπωσιακές.

Το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού, μπορεί να πει κανείς, πως είναι αφιερωμένο στο Φαράγγι της Γκούρας. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάνει το φαράγγι γνωστό στους ορειβάτες όλης της Ελλάδας, μέσω των σωματείων της Ομοσπονδίας, που κυκλοφορεί. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος προσφέρει πολύτιμη συμπαράσταση στον Ορειβατικό Όμιλο «Η ΓΚΟΥΡΑ» και  στη προσπάθεια που κάνει, για ανάδειξη του φαραγγιού. Ο ίδιος έχει περπατήσει το φαράγγι και το έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα ωραιότερα της πατρίδας μας, βασιζόμενος στη πείρα και τις γνώσεις του, αφού υπηρετεί την φυσιολατρία και ορειβασία πάρα πολλά χρόνια.

 Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, Γραμματέας Ορειβ. Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ»


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )