Z_P_Pinakas_159_300
   Ζωοδόχος Πηγή. Εικονογραφία 15ου αιώνα κρητικού τύπου, του μεγάλου ζωγράφου Άγγελου. Βρίσκεται στη μονή Οδηγήτριας, της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας της Κρήτης. Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται. "...είναι χαρακτηριστική η εξαιρετική κινητική στάση του Χριστού, με τις διαδοχικές αντικινήσεις του σώματος, ενώ η μορφή της Παναγίας αντιπτοσωπεύει μια ιδανική γυναικεία ομορφιά..."

Γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας η "Παρασκευή της Λαμπρής", ήμέρα που είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, το όνομα της οποίας φέρει ένας από τους δύο Ναούς του χωριού μας.

 Πολλοί συγχωριανοί (πάνω από πενήντα) προσήλθαν το πρωί στην εκκλησία και παρακολούθησαν την θεία λειτουργία, που έγινε από τον πρωτοπρεσβύτερο ιερέα του χωριού μας Σωτήριο ΧούσοΜετά το πέρας της λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας, με τη συνοδεία των πιστών.

Τα παλιά χρόνια (πριν το 1960) γινόταν "τρικούβερτο" πανηγύρι στο χωριό την ημέρα αυτή, με όργανα, φαγητά κλπ., στην πλατεία της κάτω εκκλησιάς (Κοίμησης Θεοτόκου).

O εορτάζον Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που έχει χαρακτηρισθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία "διατηρητέο μνημείο", έχει κτισθεί το 1872 από τον Δημήτριο Φ. Δάρα.

Αν υπολογιστεί πως στην ίδια  θέση είχε χτιστεί μικρότερος Ναός από τον προπάππο του ιδρυτή (περίπου εκατό χρόνια πριν), προκύπτει πως  η εκκλησία αυτή λειτουργεί στο χωριό για δυόμισι σχεδόν αιώνες. 

Σε σχετικό άρθρο του υποστρατήγου ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκού, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου servou.gr (αξιοθέατα-εκκλησίες χωριού), υπάρχει λεπτομερής αναφορά σε πολλά θέματα του Ναού, που αξίζει να τα μελετήσουν όλοι οι Σερβαίοι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στον "Ιερό Ναό της Παναγίας της Σερβιώτισσας" (17η βιβλιογραφία), που μεταξύ άλλων αναφέρει:

"...Από την περιγραφή των Ναών της Ζωοδόχου Πηγής και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συνάγεται ότι η Θεοτόκος υπήρξε η προστάτις των Σερβαίων, σ' όλες τις περιπτώσεις. Είναι τόσο πολύ συνδεδεμένη με το χωριό που δικαίως θα μπορούσε ν' αποκληθεί Παναγία η Σερβιώτισσα. Η έκπληξη όμως προήλθε από την Κρήτη, όπου οι πιστοί μιας περιοχής έχουν Ναό αφιερωμένο στην ...Παναγία τη Σερβιώτισσα! Συγκεκριμένα στο χωριό Στύλος του Δήμου Αποκόρωνου των Χανίων υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας της Σερβιώτισσας, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά παραδείγματα της βυζαντινής Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Κτίσθηκε κατά την Δεύτερη Βυζαντινή περίοδο (12ος αιώνας)..."

 "...Δεδομένων των σχέσεων των Πελοποννησίων με την Κρήτη κατά την χρονική περίοδο κατασκευής του Ναού, υπάρχει μια επιφύλαξη, γιατί όπως έχουν τα πράγματα τίποτα δεν αποκλείεται. Προς αποφυγή αίολων σχολίων, απαιτείται πληρέστερη έρευνα για την εξεύρεση πειστικότερων στοιχείων, τα οποία υπάρχει το ενδεχόμενο να μας φέρουν προ εκπλήξεων!".

Zografiki_315Zood_Pigi_Kampanario
Ο Ναός και το καμπαναριό της Ζωοδόχου Πηγής Σέρβου. Έργα της ιατρού Μαρίας Χ. Μαραγκού

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Σέρβου

Με το θέμα της "Παναγίας της Σερβιώτισσας" ασχολήθηκε και ο πατριώτης Β. Σχίζας, που εκδίδει την εφημερίδα "Κρητική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ". Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του στην κατηγορία των ιστορικών (ενότητα Γραφή πατριωτών-συνεργατών).

 

 

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.