Ηλ. Θ. Χειμώνα (1945-2010)
Δεν είναι γνωστό ποια οικογένεια εγκαταστάθηκε πρώτη στους Αράπηδες, ούτε και πότε ακριβώς. Είναι όμως βέβαιο ότι προεπαναστατικά τρεις οικογένειες κατοικούσαν εκεί: Χροναίοι (Χρονόπουλοι), Δαμαίοι (Παναγόπουλοι) και Μιχαίοι (Μιχόπουλοι).
Οι άλλες οικογένειες θεμελιώθηκαν αργότερα από άνδρες των γύρω χωριών που ήρθαν σώγαμπροι. Ο Χρόνης, από τον οποίο κατάγονται οι Χρονόπουλοι, υπολογίζεται με βάση τις γενιές, ότι έζησε επί τουρκοκρατίας, γύρω στο 1800. Αυτό υποστηρίζεται και από την παράδοση, σύμφωνα με την οποία αδελφός του Χρόνη ήταν ο Δήμος στον οποίο αναφέρεται το γνωστό δημοτικό τραγούδι «μαράθηκαν τα δένδρα…». Είναι γνωστό από την ιστορία ότι προεπαναστατικά οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει τον διωγμό των κλεφτών και τότε φαίνεται κατέστρεψαν και την οικογένεια του Δήμου, γεγονός που τόσο εκφραστικά τραγούδησε ο λαός μας. Αλλά και από την άλλη παράδοση, του σκοτωμού του Αράπη από τους Καραμιχαίους, συμπεραίνουμε ότι ο οικισμός υπήρχε επί τουρκοκρατίας, αφού ο Αράπης ήταν μωαμεθανός και είχε φιλικές σχέσεις με τον Αγά που ζούσε στο Ψάρι. Τα σπίτια των Χροναίων (του Χρόνη και του Δήμου) δεν ήταν χτισμένα στο σημείο που είναι τα σημερινά σπίτια αλλά πιο ψηλά στο βουνό, στη θέση Ντράσσα που σήμερα είναι χωράφια. Νερό έπαιρναν από το ρέμα του Σκόζα που τότε είχε πηγή. Εκεί που σήμερα είναι η Αραπαίϊκη βρύση ήταν η καλύβα και τα μαντριά του Αράπη.
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΙ
Γενάρχης των Χρονόπουλων είναι ο Χρόνης (1η γενιά). Αυτός είχε τρία αγόρια, από τα οποία προέρχονται οι τρεις κλάδοι των Χρονόπουλων που υπάρχουν ακόμη: τον Τάσο, τον Παναγιώτη και τον Ηλία. Δεν γνωρίζουμε αν είχε κορίτσια.
Τα παιδιά του Χρόνη (2η γενιά) πρέπει να έζησαν τα χρόνια της Επανάστασης. Ο Τάσος απέκτησε τον Κωσταντή και τον Χρήστο, ο Παναγιώτης τον Ηλία και ο αδελφός του Ηλίας τον Γιώργη, τον Κωσταντή και το Θοδωρή (Δεν γνωρίζουμε τα κορίτσια της 3ης γενιάς).
Η τρίτη γενιά (εγγόνια του Χρόνη, παιδιά του Τάσου, του Παναγιώτη και του Ηλία) έκτισε στα μέσα του 19ου αιώνα (γύρω στα 1850) τα παλαιότερα από τα σπίτια που υπάρχουν σήμερα στους Αράπηδες.
Κατωγιόπορτα του σπιτιού που έχτισε ο Γιώργης Χρονόπουλος, γύρω στα 1850 |
Ο Κωσταντής του Τάσου έκτισε το σπίτι που σήμερα ανήκει στους κληρονόμους Ηλία Α. Χρονόπουλου. (Στο υπέρθυρο του σπιτιού αυτού υπάρχει χρονολογία 1866). Είχε δύο γιούς και μια κόρη, τον Νικολάκη, τον Αναστάση και τη Γεωργούλα (4η γενιά.). Ο αδελφός του Χρήστος είχε μόνο μια κόρη την Αννιώ (4η γενιά) και έκτισε το σπίτι που σήμερα έχει ο Γιάννης Γεωργακόπουλος. Ο Ηλίας του Παναγιώτη κούτσαινε και τον έλεγαν Κουστσολιά. Αυτός έκτισε το σπίτι που τώρα έχει γκρεμισθεί και ανήκει στους γιους του Ηλία Χ. Χρονόπουλου (Σκράπα) Χρήστο και Γιώργη. Έκανε δυο γάμους γιατί πέθανε η πρώτη γυναίκα του και απόκτησε πολλά παιδιά: τον Παναγιώτη, τον Χρόνη, το Θοδωρή, μια κόρη που παντρεύτηκε στα Ζουλάτικα (Αετορράχη) και τον Χριστάκη (4η γενιά). Από τα παιδιά του τρίτου γιου του Χρόνη, του Ηλία, ο Γιώργης, παντρεμένος με τη Ζωγράφω από το Ράφτη έχτισε το σπίτι που τώρα έχει η κόρη του Θοδωρή Χειμώνα Δήμητρα και είχε μόνο κορίτσια, την Τασιούλα, την Ελένη, την Κωσταντινιά και μια τέταρτη, της οποίας το όνομα δεν γνωρίζω (4η γενιά).
Τα σπίτια που έχτισαν ο Κωσταντής Η. Χρονόπουλος (μπροστά) και ο Χρήστος Τ. Χρονόπουλος (πίσω) γύρω στα 1850 |
Ο Κωσταντής παντρεύτηκε την Αφροδίτη και έκτισε το σπίτι που τώρα ανήκει στο Μήτσιο Χειμώνα.
Είχε 5 παιδιά: τον Θοδωρή, το Γιώργη, τη Δήμητρα, τη Σταυρούλα και τη Μαρίνα (4η γενιά). Για τον Θοδωρή δεν έχουμε στοιχεία, ίσως να πέθανε ενωρίς.
Η τέταρτη γενιά έζησε στο τελευταίο τέταρτο του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Για αυτούς έχουμε περισσότερα στοιχεία. Από τα παιδιά του Κωσταντή (του Τάσου), ο Νικολάκης (1864 – 1930) είχε την Αγγέλω, τον Κώστα και τον Γιάννη (5η γενιά), ο Αναστάσης (1871 – 1919), απέκτησε τον Κώστα, την Παγώνα, τη Δήμητρα και τον Ηλία, πέθανε όμως ο ίδιος και τα 3 παιδιά του από την Ασιατική γρίππη το 1919. O Κώστας ήταν στρατιώτης και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Επέζησε μόνο ο Ηλίας. Η Γεωργούλα (του Κωνσταντή) παντρεύτηκε στο Σέρβου τον Δ. Σχίζα. Η Αννιώ του Χρήστου παντρεύτηκε τον Λεωνίδα Γεωργακόπουλο που ήρθε σώγαμπρος από το Ράφτη. Από τα παιδιά του Κουτσολιά ο Παναγιώτης μετοίκησε στα Κακουραίικα και εκεί απέκτησε τον Γιώργη, το Γιάννη, τη Δήμητρα και τη Λαμπρινή. Παιδί του Γιάννη είναι ο Κώστας, σύζυγος της Άννας Χειμώνα. Ο Χριστάκης (1865 –1929) έμεινε στους Αράπηδες. Απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Γεωργία, τον Ηλία, τη Λεμονιά και τον Παναγιώτη. Από τις κόρες του Γιώργη, η Τασιούλα έμεινε στους Αράπηδες (στο πατρικό σπίτι) και παντρεύτηκε τον Δήμο Χειμώνα που καταγόταν από το Πυρί Ηραίας και είχε μεγαλώσει στο Μπουγιάτι (Λυσσαρέα), η Κωσταντινιά παντρεύτηκε στο Καρασάνι τον Θ. Κρεββατά) και οι άλλες δυο στο Μπέτσι (η Ελένη τον Χαρ. Σταματόπουλο και η άλλη τον Γιωργιόπουλο). Από τα παιδιά του Κωσταντή (του Ηλία), ο Θοδωρής πήγε ένα διάστημα στην Αμερική και όταν γύρισε πολιτεύθηκα βάζοντας υποψηφιότητα για βουλευτής αλλά δεν εξελέγη. Είχε έναν άτυχο γάμο (τον εξαπάτησαν και άλλη γυναίκα του έδειξαν όταν έκαναν το προξενιό και άλλη του έφεραν στην εκκλησία). Πέθανε άκληρος. Ο Γιώργης (1892 –1945) παντρεύτηκε στο Μπούζα (Κοκκινοράχη) και είχε 5 παιδιά: τη Μαρία, τη Θοδώρα, τη Δημήτρω, τον Κώστα και τον Ηλία. Από αυτούς ο Κώστας έχει παντρευτεί τη Ντίνα του Ηλία Χρονόπουλου και ο Ηλίας την Ελένη του Γ. Σχίζα από το Σέρβου. Από τα κορίτσια η Δήμητρα παντρεύτηκε στη Ζάτουνα, η Σταυρούλα στην Αετορράχη και η Μαρίνα στο Ψάρι.
Η 5η γενιά γεννήθηκε στις αρχές του 1900 και έζησε τους βαλκανικούς πολέμους, τους δυο παγκόσμιους πολέμους και τον εμφύλιο. Στη δεκαετία του 1940 πολλές γυναίκες – νεαρές μητέρες πέθαναν. Από τα παιδιά του Νικολάκη, η Αγγέλω, παντρεύτηκε τον Κωσταντή Παγκράτη που ήρθε σώγαμπρος από το Σέρβου. Είχε το σπίτι στο λιθάρι, που το αγόρασαν από τον Κουτσολιά. Το σπίτι αυτό κατεδάφισε πριν λίγες δεκαετίες ο Χρήστος Παγκράτης και έχτισε στη θέση του καινούργιο Πέθανε ενωρίς και άφησε ορφανά μικρά παιδιά τον Χρήστο, τον Νικολάκη και τον Βαγγέλη. Ο Κώστας (1892 – 1940) παντρεύτηκε την Παναγιώτα, κόρη του Δήμου Χειμώνα και έχτισε το σπίτι κοντά στον Άγιο Κωσταντίνο. Απέκτησε δυό κόρες, τη Γιαννούλα και τη Μαριγώ (6η γενιά). Πέθανε από πνευμονία νέος. Από τις κόρες του, η Γιαννούλα παντρεύτηκα τον Παναγιώτη Δάρα από το χωριό Δαραίικα και πέθανε στην πρώτη γέννα της, άφησε όμως τον Γιάννη Δάρα που παντρεύτηκε Αραπηωτοπούλα, τη Λεμονιά του Φώτη Παναγόπουλου. Η Μαριγώ παντρεύτηκε τον Κώστα Μιχόπουλο και απέκτησε τον Παναγιώτη και τον Δημήτρη που ζουν στην Αθήνα. Ο Γιάννης (1903-84) που παντρεύτηκε την Σταυρούλα από το Σέρβου και απέκτησε τον Νίκο, τη Σταμάτα και των Κώστα (6η γενιά). Ο Νίκος μένει στη Βυτίνα και έχει τον Γιάννη, τη Σταυρούλα και τον Χρήστο (7η γενιά). Ο Γιάννης έχει το Νίκο (8η γενιά) και η Σταυρούλα το Δημήτρη και την Αγγελική. Η Σταμάτα παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Μπουρνά και μένει στους Αράπηδες. Ο Κώστας μένει στην Αθήνα και έχει παιδιά την Μαρία και τον Γιάννη (7η γενιά)
Ο Ηλίας του Αναστάση (1909 – 2003) παντρεύτηκε τη Μάρθα Κλεισούρα από το Σέρβου και απέκτησε 9 παιδιά, από τα οποία τα 8 εν ζωή: τον Τάσο, τη Ντίνα, την Ελένη, τον Γιάννη, τη Δήμητρα, τον Αλέξη, τον Παναγή, τον Κώστα και τη Γιαννούλα (6η γενιά). Ο Τάσος έχει τον Ηλία και τη Μάρθα, η Ντίνα παντρεύτηκε τον Κώστα Χρονόπουλο από την Κοκκινοράχη (γιό του Γιώργη Κ. Χρονόπουλου) και απέκτησε την Βάσω, τη Μάρθα, τον Γιώργο, την Παναγιώτα που σκοτώθηκε σε τροχαίο και τον Ηλία, η Ελένη παντρεύτηκε στο Χρυσοχώρι και μετανάστευσε στον Καναδά έχει κόρες την Τούλα και τη Γεωργία, ο Γάννης έχει τον Ηλία και τη Μάρθα, η Δήμητρα παντρεύτηκε και μένει στην Αυστραλία και έχει τον Ηλία και τον Λευτέρη, ο Αλέξης έχει τη Μάρθα και τον Παναγιώτη, πέθανε όμως ξαφνικά το καλοκαίρι του 2007, ο Παναγιώτης έχει τη Θοδώρα και τον Ηλία, ο Κώστας τον Ηλία, τη Χρύσα και τη Μαρία και η Γιαννούλα έχει παντρευτεί στην Αυστραλία και έχει τον Παναγιώτη, τη Χριστίνα και το Σταύρο.
Από τα παιδιά του Χριστάκη η Γεωργία παντρεύτηκε σε άλλο χωριό, ο Ηλίας (Σκράπας) έμεινε στο πατρικό του σπίτι, παντρεύτηκε την Ασήμω από την Τσίπολι και απέκτησε δυο γιούς, το Χρήστο (6η γενιά) που έχει τον Ηλία (είχε και τον Γιάννη αλλά τον έχασε πρόωρα) και τον Γιώργο που έχει και αυτός τον Ηλία, τη Φωτούλα, τη Γιαννούλα και ακόμη μια κόρη. Η Λεμονιά παντρεύτηκε στους Αράπηδες τον Γιώργη Παναγόπουλο (Κόχρα) και ο Παναγιώτης μετοίκησε στα Κακουρέικα και απέκτησε την Αγγελική, την Κατερίνα και τη Γιαννούλα.
Η 6η γενιά γεννήθηκε λίγο πριν και λίγο μετά την Κατοχή. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, μερικοί σπούδασαν, όλοι όμως αναγκάσθηκαν να φύγουν σταδιακά από το χωριό και να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Ήδη έχουν μεγάλα παιδιά (την 7η γενιά) και μερικοί έχουν και εγγόνια (την 8η γενιά).
Οι απόγονοι των κοριτσιών του Χροναίικου δένδρου που παντρεύτηκαν στους Αράπηδες θα αναφερθούν στις άλλες οικογένειες, στις οποίες εντάχθηκαν
Αραπαίοι στον Άγιο Κωνσταντίνο πριν περίπου 20 χρόνια. Οι γεροντότεροι έχουν φύγει από τη ζωή και τα παιδιά έχουν γίνει άνδρες και γυναίκες |
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΙ
Δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των πρώτων γενιών της οικογένειας των Παναγόπουλων. Σύγχρονοι της τρίτης γενιάς των Χρονόπουλων ήταν οι αδελφοί Αδάμ (Δάμης) και Γιάννης Παναγόπουλοι. Ο Γιάννης είχε γιο τον Παναγιώτη (Νάκη). Ο Νάκης είχε τον Φώτη (που σκοτώθηκε στον πόλεμο), την Κατερίνη που παντρεύτηκε τον Κωσταντή Σχίζα (Κωσταμπάλα) που ήρθε σώγαμπρος από το Σέρβου και τη Σταυρούλα που παντρεύτηκε στην Αετορράχη. Ο Αδάμ που ήταν φημισμένος πετροπελεκητής και είχε χτίσει πολλά από τα καμπαναριά της γύρω περιοχής (στα σκαλιά του Αγίου Κωνσταντίνου είναι χτισμένη μια πέτρα που γράφει ΑδΑΜΗ 1892), είχε γιό τον Ηλία (Λιαδάμη) που ήταν και αυτός καλός πετροπελεκητής Ο Λιαδάμης (1867 – 1935) απέκτησε τον Αδάμ, τον Γιώργη, την Αγγέλω και τον Παναγιώτη. Ο Αδάμ (1899) που παντρεύτηκε την Γεωργία Μπουρνά μετοίκησε στην Αθήνα (Φάληρο). Είχε τον Βαγγέλη, τη Ντίνα, το Χρήστο και τον Λάκη. Ο Γιώργης (Κόχρας) (1867 – 1935) παντρεύτηκε την Λεμονιά (κόρη του Χριστάκη Χρονόπουλου) και απέκτησε τον Φώτη, τον Ηλία και τον Γιάννη. Γραμμένος στο ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής σκοτώθηκε στο Μαίναλο που είχε πάει για αντίσταση στους Γερμανούς.. Ο Φώτης παντρεύτηκε τη Θοδώρα του Πάνου Μιχόπουλου και απέκτησε τη Λεμονιά και τη Γεωργία. Η Λεμονιά έχει τον Παναγιώτη και το Φώτη και η Γεωργία την Παναγιώτα και τη Θοδώρα. Ο Ηλίας έχει τον Χρήστο και ο Γιάννης τον Κώστα και τον Γιώργο. Η Αγγέλω παντρεύτηκε στο Σέρβου τον Μήτσο Κωσταντόπουλο (Κουμουστιώτη) και ο Παναγιώτης (1916) πήγε αιχμάλωτος στην Τσεχοσλοβακία και έχει ένα γιο τον Ηλία που ζει στην Αμερική.
ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΙ
Γενάρχης των Μιχόπουλων είναι ο Μίχας που ήταν σύγχρονος του Χρόνη. Δεν είναι γνωστό αν οι Καραμιχαίοι που σκότωσαν τον Αράπη ήταν από την ίδια γενιά, η παράδοση λέει ότι οι φονιάδες έφυγαν από τους Αράπηδες για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο Μίχα είχε γιο τον Ηλία (Λιαμίχα). Στην τρίτη γενιά ανήκε ο Μιχάλης Μιχόπουλος που έκτισε το σπίτι που τώρα ανήκει στην Γιαννούλα Παγκράτη και απέκτησε τον Ηλία, τον Πάνο, τον Κωστούλη και την Μαρία. Ο Ηλίας (1873 – 1928) είχε τον Μαρίνη που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία, την Παναγιώτα που παντρεύτηκε στην Αετορράχη και τη Γιαννούλα που παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παγκράτη από το Σέρβου και έμεινε στο πατρικό της σπίτι. Ο Πάνος (του οποίου το σπίτι στο οποίο έμενε είναι τώρα γκρεμισμένο) απέκτησε τον Μιχάλη που πήγε σώγαμπρος στην Αετορράχη, τον Γιώργο που μετοίκησε στον Πύργο, τη Γιαννούλα , τη Θοδώρα που παντρεύτηκε τον Φώτη Παναγόπουλο και τον Κώστα που παντρεύτηκε την Μαριγώ Χρονοπούλου. Ο Κωστούλης είχε σπίτι αυτό που αργότερα ανήκε στον Κωσταντή Μπουρνά και κάηκε το 1965 και είχε μια κόρη τη Σταθούλα. Η Σταθούλα παντρεύτηκε τον Αγγελή Αγγελόπουλο (Λεϊμόνη) που ήρθε σώγαμπρος από την Κοκκινοράχη και απέκτησε τρεις κόρες, την Κωστούλα που παντρεύτηκε τον Κωσταντή Μπουρνά που ήρθε σώγαμπρος από τη Λυσσαρέα, τη Μαρίνα που παντρεύτηκε στη Κοκκινοράχη και την Ελένη που παντρεύτηκε τον Χρήστο Κ Παγκράτη. Ο Κώστας Π. Μιχόπουλος και η Μαριγώ απέκτησαν γιους τον Παναγιώτη που έχει δυο κόρες, τη Δήμητρα και την Μαρία και τον Δημήτρη που έχει τον Γιάννη και τη Μαριαλένα.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ
Ο Αγγελής Αγγελόπουλος από το Μπούζα (Λεϊμόνης) παντρεύτηκε σώγαμπρος την Σταθούλα, κόρη του Κωστούλη Μιχόπουλου. Απέκτησε την Μαρίνα που παντρεύτηκε στο Μπούζα, την Κωστούλα που έμεινε στο πατρικό της σπίτι και παντρεύτηκε τον Κωσταντή Μπουρνά που ήρθε σώγαμπρος από τη Λυσσαρέα και την Ελένη που παντρεύτηκε τον Χρήστο Παγκράτη. Σήμερα δεν υπάρχει το επίθετο Αγγελόπουλος στους Αράπηδες.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΙ
Ο Λεωνίδης Γεωργακόπουλος από το Ράφτη παντρεύτηκε σώγαμπρος την Αννιώ του Χρήστου Χρονόπουλου και απέκτησε τον Χρήστο και τον Νικόλα. Ο Χρήστος σκοτώθηκε στον δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο. Ο Νικόλας απέκτησε την Αννιώ, την Γεωργιά, τη Χριστίτσα, τον Γιάννη και την Αγγέλω. Η Αννιώ παντρεύτηκε στην Αετορράχη, η Γεωργιά στη Λυσσαρέα, η Χριστίτσα στο Ράφτη, και η Αγγέλω στη Μπρατίτσα. Ο Γιάννης παντρεύτηκε τη Ρήνα Τερζή από το Σέρβου και απέκτησε την Παναγιώτα, τον Νίκο, τη Μαρία και τον Γιώργο. Ο Γιώργος έκτισε πρόσφατα καινούργιο σπίτι στους Αράπηδες
ΜΠΟΥΡΝΑΙΟΙ
Ο Κωσταντής Μπουρνάς από τη Λυσσαρέα παντρεύτηκε σώγαμπρος την Κωστούλα, κόρη του Αγγελή Αγγελόπουλου. Απέκτησε τον Γιάννη, τον Γιώργο, την Γεωργία και τον Βαγγέλη. Ο Γιάννης έχει την Κωστούλα, ο Γιώργης παντρεύτηκε την Χρυσσούλα Κατσιάπη στο Σέρβου και απέκτησε την Κωστούλα, το Νίκο, τον Κώστα και τον Ανδρέα, η Γεωργία παντρεύτηκε στην Αθήνα και ο Βαγγέλης τη Σταμάτα Χρονοπούλου και απέκτησε την Ευσταθία, την Κωστούλα και τον Κώστα που σκοτώθηκε νέος σε τροχαίο δυστύχημα.
ΠΑΓΚΡΑΤΑΙΟΙ
Ο Κωσταντής Παγκράτης, ήρθε σώγαμπρος από το Σέρβου και παντρεύτηκε την Αγγέλω, κόρη του Νικολάκη Χρονόπουλου. Απέκτησαν τον Χρήστο, τον Νικολάκη και τον Βαγγέλη. Η Αγγέλω πέθανε ενωρίς και ο Κωσταντής παντρεύτηκε δεύτερη φορά τη Μαρία από την Αετοράχη, αλλά δεν απέκτησε παιδιά από αυτήν. Ο Χρήστος παντρεύτηκε την Ελένη Αγγελοπούλου από τους Αράπηδες και απέκτησε τον Κώστα, την Αγγέλω και τον Γιάννη. Η Αγγέλω παντρεύτηκε στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης. Ο Γιάννης έχει τον Χρήστο και τη Μαρία. Ο Νικολάκης παντρεύτηκε την Ασήμω Γεωργακοπούλου από το Σέρβου και έχει τον Κώστα, το Γιώργο και το Γιάννη. Ο Κώστας έχει τον Νίκο και τον Παναγιώτη, ο Γιώργος έχει τον Νίκο, την Ασημίνα και την Ιωάννα και ο Γιάννης μένει στην Αμερική και έχει τον Νίκο, τον Γιώργο και τον Ασημάκη.
Ο αδελφός του Κωσταντή Ανδρέας Παγκράτης παντρεύτηκε την Γιαννούλα, κόρη του Ηλία Μιχόπουλου και απέκτησε με αυτήν τον Μαρίνη. Από δεύτερο γάμο απέκτησε την Γιαννούλα. Ο Μαρίνης απέκτησε τον Ανδρέα που σκοτώθηκε νέος σε τροχαίο ατύχημα, τον Ηλία, τον Γιάννη, την Διαμάντω και τον Θανάση και τον Τάσο. Ο Ηλίας έχει τη Μαρίνα, την Παναγιώτα και την Κατερίνα, ο Γιάννης την Παναγιώτα, την Κυριακή και τον Ανδρέα, η Διαμάντω παντρεύτηκε στην Αθήνα και έχει την Ιωάννα και την Πάτρα, ο Θανάσης τον Μαρίνο και τη Στέλλα. Ο Τάσος έχει τη Σταυρούλα και την Ανδριανή. Η Γιαννούλα έχει τον Μανώλη και την Αργυρώ.
ΧΕΙΜΩΝΑΙΟΙ
Ο πρώτος Χειμώνας που εγκαταστάθηκε στους Αράπηδες είναι ο Δήμος, καταγόμενος από το Πυρί Ηραίας και μεγαλωμένος στη Λυσσαρέα, ο οποίος παντρεύτηκε την Τασούλα, κόρη του Γιώργη Χρονόπουλου, γύρω στο 1890. Απέκτησε την Παναγιώτα, την Κανέλλα, τον Αγγελή, το Θοδωρή και τον Ηλία. Η Παναγιώτα παντρεύτηκε το Κώστα Ν Χρονόπουλο, η Κανέλλα παντρεύτηκε στη Λυσσαρέα τον Αγγελή Καρπούζο, ο Αγγελής απέκτησε από πρώτο γάμο τον Μήτσιο, τη Φρόσω και τον Γιάννη και από δεύτερο γάμο την Άννα. Ο Θοδωρής απέκτησε την Τασία, την Αθανασία, την Κανέλλα, την Ελένη, τον Ηλία και τη Δήμητρα. Ο αδελφός του Ηλίας σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα πριν παντρευτεί και δεν άφησε απογόνους. Από την τρίτη γενιά, Μήτσιος απέκτησε τον Βαγγέλη και τον Νίκο. Η Φρόσω παντρεύτηκε στο Σέρβου τον Παρασκευά Λιατσιόπουλο και απέκτησε την Ευγενία, τον Γιάννη και τη Σταυρούλα. Ο Γιάννης έχει τον Βαγγέλη, τον Χαράλαμπο και τον Σταύρο. Η Άννα παντρεύτηκε τον Κώστα Χρονόπουλο από τα Κακουρέικα και απέκτησε τη Μαρία και την Αντιγόνη. Η Τασία παντρεύτηκε στο Ψάρι τον Πέτρο Πανουσόπουλο και απόκτησε τον Κώστα, το Θοδωρή και τον Γιάννη. Η Αθανασία παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Γκούτη από το Σέρβου και απέκτησε την Ντίνα, τον Κώστα που πέθανε από ατύχημα στην κατάδυση και τον Θοδωρή. Η Κανέλλα παντρεύτηκε τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη Λυσσαρέα και απέκτησε τη Γεωργία και τη Βασιλική. Η Ελένη παντρεύτηκε στην Αθήνα τον Γιώργη Παρασκευόπουλο από τη Λυσσαρέα και απέκτησε τον Παναγιώτη, τη Μαρία και τον Θοδωρή. Ο Ηλίας απέκτησε τον Θοδωρή και τη Δωροθέα. Η Δήμητρα παντρεύτηκε τον Γιάννη Τσαντήλα και απέκτησε την Αγγελική, τον Άγγελο και την Γεωργία. Από την τέταρτη γενιά, ο Βαγγέλης απέκτησε την Δημήτρη που πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 16 χρονών και την Αργυρώ. Ο Νίκος απέκτησε την Μαρία και τον Δημήτρη-Ηλία
ΣΧΙΖΑΙΟΙ
Ο Κωσταντής Σχίζας από το Σέρβου παντρεύτηκε σώγαμπρος την Αικατερίνη Παναγοπούλου, κόρη του Νάκη. Απέκτησε με αυτή 4 κόρες, τη Γεωργία, τη Σοφία, την Σταμάτα και τη Τασία. Οι τρεις πρώτες παντρεύτηκαν στην Αθήνα και η τελευταία στην Τρίπολη. Η Αικατερίνη πέθανε ενωρίς και ο Κωσταντής σε δεύτερο γάμο απόκτησε τον Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης έχει την Τασία και τη Μαρία