Aναδημοσίευση από το face book του Κωνσταντίνου Αγ. Παγκράτη.

Σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο αυτό που δημοσίευσε ο πατριώτης,  για το θάνατο του 25χρονου θείου του (ήταν ο  μεγαλύτερος αδερφός του πατέρα του, γεννημένος το 1896), στον πόλεμο της  Μικράς Ασίας, το 1921.

 

ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ Κ.   Αντιγραφή

Σ.Σ.

Σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο για τη χώρα μας,  11 πατριώτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με όσα τεκμηριωμένα γράφει ο υποστράτηγος ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκός

 ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΕΡΒΑΙΟΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ 

Θεωρώ  πως είναι κρίμα το γεγονός,  πως  για 101 χρόνια δεν μπορέσαμε ως χωριό, ως Τοπικές Αρχές, ως Σύνδεσμος,  να τιμήσουμε αυτούς τους πατριώτες (και όσους άλλους έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα), αναγράφοντας τα ονόματά τους στο Ηρώο του χωριού!

Βέβαια, για το λοχαγό Δ. Τρουπή, ο γιατρός Γ. Θ. Τρουπής (εγγονός του αδερφού του Νίκου) φρόντισε με δικά του έξοδα, να στηθεί προτομή στην κεντρική πλατεία του χωριού.  Αξιέπαινη πράξη. 

Πάντως όλοι οι πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους (ότι πολυτιμότερο) στους πολέμους, έχουν δικαίωμα να υπάρχουν τα ονόματά τους σε δημόσια θέα.  Η προσφορά τους  είναι ανεκτίμητη και δεν υπάρχει σύγκριση με καμία άλλη.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Σχετικές αποφάσεις, από Γ. Συνελεύσεις του Συνδέσμου,  για την αναγραφή των ονομάτων στο Ηρώο του χωριού, έχουν ληφθεί επανειλημμένα!!.

Χ. Ι. Μαραγκός

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.