Τον τελευταίο καιρό σε πολλά μέσα ενημέρωσης και επιστημονικά περιοδικά, γίνονται αναφορές στην Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence), και στη Ρομποτική.

 

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια και παραδείγματα να κάνω κοινωνούς τους αναγνώστες της ιστοσελίδας  μας για την τεχνική πρόοδο της εποχής μας και τις προοπτικές για τα χρόνια που έρχονται.

Λέγοντας «Τεχνητή νοημοσύνη» αναφερόμαστε στο σχεδιασμό , ανάπτυξη και υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων (εφαρμογές Πληροφορικής), που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά για επίλυση προβλημάτων.

Για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με το τεχνικό πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε, εμπλέκονται οι επιστήμες πρωτίστως η πληροφορική και η επιστήμη των μηχανικών, , η ψυχολογία, η νευρολογία, η γλωσσολογία, τα μαθηματικά κλπ.

Η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα από τα πλέον «μαθηματικοποιημένα» και ταχέως εξελισσόμενα πεδία της πληροφορικής. Σήμερα, ο τομέας αξιοποιεί μεθόδους και εργαλεία καταγόμενα από τα εφαρμοσμένα μαθηματικά όπως είναι τα οικονομικά μαθηματικά , τα ασφαλιστικά μαθηματικά και θεωρία των πιθανοτήτων, οι επιστήμες των μηχανικών, η στατιστική, και η ηλεκτρονική μηχανική.

Τα κλασικά προβλήματα της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την επίλυση ενός προβλήματος, επεξεργασία γλώσσας(να ακούει και να καταλαβαίνει ένα ρομπότ όταν του μιλάμε, και να ανταποκρίνεται στις εντολές που του έχουμε δώσει με προγράμματα ), λογικούς συλλογισμούς (πχ ένα πολεμικό drone να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τα μετεωρολογικά στοιχεία και να τροποποιεί το σχέδιο πτήσης του), αντίληψη του περιβάλλοντος (πχ ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό να αντιλαμβάνεται έγκαιρα την πτώση ενός δένδρου και να σταματά, με παράλληλη ειδοποίηση της Πυροσβεστικής) καθώς και την ικανότητα χειρισμού διαφόρων αντικειμένων (πχ. Ένα Robot σε ρόλο οικιακής βοηθού να πλένει το φλιτζάνι, να κάνει τον καφέ και να τον σερβίρει). Η προσέγγιση του προβλήματος επιτυγχάνεται, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, με τη χρήση μαθηματικών εργαλείων βασισμένων σε πιθανότητες, στατιστική καθώς και ορισμένα μοντέλα λογικής(Πρόκειται για λογικά διαγράμματα που έχουν την είσοδο πληροφοριών, την επεξεργασία τους και την απόδοση του αποτελέσματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές και ακραίες ακόμη περιπτώσεις.).

Γενικά στόχος της τεχνητής νοημοσύνης είναι η δημιουργία τεχνολογίας που επιτρέπει στους υπολογιστές και τις μηχανές να λειτουργούν με έξυπνο τρόπο.

Τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι εκπαιδευμένα να εκτελούν ένα σαφώς και μόνο, καθορισμένο καθήκον. Το σύστημα που παίζει πόκερ δεν μπορεί να παίξει σκάκι. Το σύστημα που ανιχνεύει απάτες, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο Στην πραγματικότητα, αν ένα σύστημα ΑΙ που ανιχνεύει απάτες στον τομέα της φροντίδας υγείας από επίορκους γιατρούς στα νοσοκομεία η πλαστές συνταγογραφίσεις δεν μπορεί να ανιχνεύσει φορολογικές απάτες ή απάτες στις ασφαλιστικές εταιρίες και Τράπεζες.

Η ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, οριοθετεί την είσοδο « Στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.»

Η πρώτη ΒΕ αντικατέστησε πλήρως τα ανθρώπινα χέρια,, αξιοποιώντας την ισχύ του νερού και του ατμού και μηχανοποιώντας τη διαδικασία της παραγωγής. Η δεύτερη βασίστηκε στην ηλεκτρική ενέργεια και μια σειρά ευφάνταστων εφευρέσεων από τα τέλη του 19ου αιώνα –μεταξύ των οποίων, η μηχανή εσωτερικής καύσης, το αεροπλάνο και οι κινούμενες εικόνες– μεταμόρφωσε κάθε φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης, από τις μεταφορές μέχρι τη διασκέδαση. Η τρίτη ήρθε στο τέλος της δεκαετίας του ’60, με την ψηφιακή τεχνολογία, τους υπολογιστές και τη διάδοση του Διαδικτύου.

Η Τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται ευρέως στη Ρομποτική.

Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τα ρομπότ έχουν ξεκινήσει δειλά να έχουν ρόλο customer service στην Ιαπωνία και να χρησιμοποιούνται στη φροντίδα των ηλικιωμένων εν είδει ρομποτικού “pet – κατοικίδιου ζώου”, κρατώντας τους συντροφιά, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους κτλ. Αυτό προφανώς θα έχει σημαντικές επιπλοκές και στις κοινωνικές σχέσεις (Φαντασθείτε έναν εγκαταλελειμμένο παππού στο σπίτι του να έχει αφεθεί χωρίς αγάπη , να συνομιλεί με μια μηχανή-ρομπότ που θα τον φροντίζει ακόμη και με μουσική. Μελαγχολικό και να το σκεφθεί κάποιος!!...)

Μηχανική αντίληψη

Η αντίληψη μιας μηχανής - ρομπότ είναι η δυνατότητα χρήσης συναγερμών από αισθητήρες (όπως κάμερες, μικρόφωνα, αισθητήρες αφής, σόναρ και άλλα) για την εξαγωγή πληροφοριών από το περιβάλλον. . Η όραση υπολογιστών είναι η δυνατότητα ανάλυσης και επεξεργασίας εικόνων. Μερικά συγκεκριμένα προβλήματα είναι η αναγνώριση ομιλίας, η βιομετρική αναγνώριση προσώπου, και η αναγνώριση αντικειμένων.

Παραδείγματα εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσφατα διάβασα άρθρο, ότι ειδικό μηχάνημα ανιχνεύει, διαβάζοντας χιλιάδες ακτινογραφίες με συγκρίσεις που κάνει με την ακτινογραφία ενός ασθενούς, με ποσοστό επιτυχίας 93% τον καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), όταν οι δερματολόγοι διαβάζοντας μια ακτινογραφία, η σωστή διάγνωσή τους αγγίζει το 70%. Το σύστημα αυτό αυτοεκπαιδεύται και γίνεται ακόμη πιο αξιόπιστο, όταν τροφοδοτείται με περισσότερες πληροφορίες. Στο παράδειγμά μας, με όσες χιλιάδες περισσότερες ακτινογραφίες τροφοδοτείται, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης θα μεγαλώνει.

Άλλο παράδειγμα από τον Τραπεζικό χώρο, είναι ένα σύστημα creditscoringπου αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα ενός ατόμου η επιχείρησης για να του χορηγήσει ένα δάνειο, αφού λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους χώρας, επιτοκίων, ρευστότητας, την προηγουμένη οικονομική του συμπεριφορά, το επάγγελμά του, η το αντικείμενο της επιχείρησης (που θα επιρεασθούν από την τεχνολογία) , κλπ.

Προ ετών στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας CEBIT, που κάθε χρόνο γίνεται στο Ανόβερο της Γερμανίας, επεδείχθη ένα αυτόματο ηλεκτρονικό τραπεζικό κατάστημα με κανέναν υπάλληλο. Το σύστημα για την αναγνώριση του πελάτη ώστε να του επιτρέψει να μπει στο κατάστημα, συγκρίνει τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου του, που τα είχε αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά την αρχική εγγραφή ως πελάτη στην Τράπεζα, και εφόσον διαπιστώνει την ταυτότητά του, ανοίγει την πόρτα εισόδου. Έτσι πχ στις 4 η ώρα τα ξημερώματα, μπορεί μια κυρία να πάει στην τράπεζα μετά από μια δεξίωση, να ανοίξει την θυρίδα της στο θησαυροφυλάκιο και να βγάλει τα κοσμήματά της και να τα ασφαλίσει στη θυρίδα.

Πάρα πολλά παραδείγματα εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης έχουμε στα Ipad, σε έξυπνα ρολόγια που φορά κάποιος που σε πραγματικό χρόνο στέλνουν εικόνα του φορέα σε απομακρυσμένες βάσεις για την ασφάλεια του.

 

 

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται ευρέως στην διαγνωστική και επεμβατική ιατρική, σε Ηλεκτρονικά παιχνίδια, στην πρόβλεψη αγορών/χρηματιστήρια, τρισδιάστατους εκτυπωτές 3D κλπ.

             ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει μεγάλης κλίμακας, έξυπνες αυτοματοποιήσεις που θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην απασχόληση και την αγορά εργασίας.

Προ μερικών μηνών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι 150 εκατ. θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το 2022, ενώ 300 εκατ. νεοεισερχόμενοι δεν θα βρίσκουν εργασία. Δεκάδες οικονομολόγοι φοβούνται πως η 4η βιομηχανική επανάσταση θα ανοίξει την ψαλίδα της ανισότητας περισσότερο από ποτέ. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός συζητήθηκε το ίδιο κεντρικό θέμα αυτολεξεί: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης»...

Γνώμες πολύ γνωστών επιστημόνων για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στίβεν Χόκινγκ

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το τέλος μας

Stephen Hawking.StarChildΟι προσπάθειες των επιστημόνων να αναπτύξουν μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός εξέφρασε αυτή την ανησυχία σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, και συμπλήρωσε :

 Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται «φορτωμένη» με υποσχέσεις, προκλήσεις και κινδύνους. Και παρότι για να ανοίξει ο νέος αυτός οικονομικός κύκλος στην ιστορία της ανθρωπότητας απαιτείται ένα μεγάλο άλμα (η μετάβαση από την τεχνητή νοημοσύνη ειδικών εφαρμογών -που ήδη «βλέπουμε» να εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις- στη γενική τεχνητή νοημοσύνη, η πλήρης ανάπτυξη της οποίας πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετές δεκαετίες), μια νέα συναρπαστική εποχή ήδη ανατέλλει.

 

Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Κων/νος Δασκαλάκης

Constantinos DaskalakisΗ τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους, επειδή, αντίθετα με άλλες τεχνολογίες, αυτή σκέφτεται κιόλας. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό διεθνές βραβείο μαθηματικών Nevanlinna.Από την άλλη, όπως λέει, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αποδεσμεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τετριμμένες νοητικές λειτουργίες, ώστε το μυαλό μας να απασχοληθεί με πιο δημιουργικά και ενδιαφέροντα πράγματα.

 

 

 

 

         

Ερευνητικό κέντρο ανάχωμα στο brain drain

(http://www.kathimerini.gr/1004846/gallery/epikairothta/ellada/ereynhtiko-kentro-anaxwma-sto-brain-drain)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

$1·    15s5dask-thumb-large                            

Η δημιουργία στην Ελλάδα ερευνητικού κέντρου διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι στα σχέδια του 37χρονου καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT Κωνσταντίνου Δασκαλάκη (φωτ.), όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί». Το κέντρο θα έχει ως απώτερο σκοπό την αναστροφή του brain drain (φωτ. Panoulis Photography).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την πρόθεσή του να ιδρύσει ένα ερευνητικό κέντρο διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο 37χρονος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του MIT. Μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί» το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hilton, ο Δασκαλάκης ανέφερε ότι το κέντρο, όπως το οραματίζεται, θα διαθέτει περίπου 30 ερευνητές και 150 φοιτητές και θα έχει τη μορφή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου κοινωφελούς οργανισμού.

Οπως είπε ο Δασκαλάκης, ο απώτερος σκοπός του, πέρα από την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία συστάδας καινοτόμων εταιρειών γύρω από το κέντρο, είναι η συμβολή στην αναστροφή του brain drain. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ προ τριών μηνών εξέφραζε την απαισιοδοξία του για την ανακοπή της εκροής των πιο ταλαντούχων νέων μυαλών από τη χώρα, που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δήλωνε ωστόσο πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, υπό προϋποθέσεις.

Η αποκάλυψή του για το υπό σχεδιασμόν ερευνητικό κέντρο –που προκάλεσε το χειροκρότημα του κοινού– ήλθε στο τέλος μιας ομιλίας στην οποία εστίασε στην υπό εξέλιξη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ο καθηγητής του ΜΙΤ, που έλαβε πέρυσι το βραβείο Rolf Nevanlinna της Διεθνούς Μαθηματικής Ενωσης, ανέδειξε κάποια από τα θαύματα που ήδη μπορούν να επιτελέσουν οι έξυπνες μηχανές. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση αλγορίθμων οι οποίοι, έχοντας «δει» έναν επαρκή αριθμό φωτογραφιών υπαρκτών προσώπων, μπορούν να «φανταστούν» απολύτως αληθοφανείς εικόνες ανθρώπων που δεν υπάρχουν. Δέος προκάλεσε και ο αλγόριθμος που μπορεί να μετατρέπει φωτογραφίες σε πίνακες με την τεχνοτροπία συγκεκριμένων ζωγράφων.

Ο Δασκαλάκης, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα τόσο των ουτοπιστών όσο και των τεχνοφοβικών που προβλέπουν ότι οι μηχανές είναι έτοιμες να κατακτήσουν τον κόσμο, υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της επανάστασης του AI και ότι αμφότερα τα προηγούμενα τα διαδέχθηκε ένας μακρύς «χειμώνας» – μία περίοδος κατά την οποία η τεχνολογία είχε σταματήσει να εξελίσσεται. Oπως ανέφερε, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μέτριες επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τη μετάφραση και τη σύνθεση: «Οι αλγόριθμοι καταλαβαίνουν μόνο πολύ μικρά αποσπάσματα, όχι νουβέλες». Εκεί δε που οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές είναι «στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στη μεταφορά γνώσεων που έχουν αποκτηθεί σε ένα πεδίο σε άλλα». Ο άνθρωπος, εξήγησε ο Δασκαλάκης, μπορεί να κάνει χρήση των δεξιοτήτων που απέκτησε μαθαίνοντας να κάνει ποδήλατο, όταν κάνει σκι. Αντιθέτως, όπως είπε, «οι αλγόριθμοι αποκτούν συγκεκριμένες γνωστικές εμπειρίες», τις οποίες δεν μπορούν να μεταφέρουν σε άλλα αντικείμενα. Παρομοίασε τη στενή νοημοσύνη που διαθέτουν σήμερα οι μηχανές με μαθητές χαμηλής ευφυΐας.

Σε επίπεδο κοινωνικό και ρυθμιστικό, ο Δασκαλάκης εστίασε σε τέσσερα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης: στην αξιοπιστία, στην ηθική, στην ιδιωτικότητα και στην αμεροληψία. Οπως εξήγησε, η διοχέτευση ανεπαρκών ή μη αντιπροσωπευτικών δεδομένων σε έναν αλγόριθμο σημαίνει ότι οι αποφάσεις του θα είναι λανθασμένες – με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες.

Για παράδειγμα, έδειξε βίντεο ενός αυτόνομου οχήματος της Tesla το οποίο δεν αναγνωρίζει μία νταλίκα σταθμευμένη στα αριστερά του δρόμου ως εμπόδιο και καρφώνεται επάνω της χωρίς να φρενάρει. «Οι απαντήσεις που θα δώσουμε σε αυτά τα ζητήματα θα καθορίσουν το μέλλον», κατέληξε ο Δασκαλάκης. Οσο για τον φόβο σύγκρουσης ανθρώπων και μηχανών, είπε ότι δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα, γιατί στις επόμενες δεκαετίες «δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο».

Τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε ερώτηση για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, o Δασκαλάκης επαίνεσε εμμέσως τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου («έγιναν μεγάλα, σωστά βήματα») και κατηγόρησε πολιτικούς και πανεπιστημιακούς ότι συνέπραξαν για την αναίρεση των θετικών διατάξεων του νόμου. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας, τόνισε, αλλά «για να γίνουν πολιτικοί».

  

 Σάββας Ρομπόλης, Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

(Αναφορά στη Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Οικονομικών κ. Κώστα Μελά, « Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ» που έγινε στις 12.11.2018.)

Robolis5451Ο κ. καθηγητής επικεντρώθηκε στην κοινωνική διάσταση και επιπτώσεις στο χώρο της εργασίας. Με την επέκταση χρήσης των robots και της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή, πολλοί άνθρωποι υψηλών προσόντων, τα επαγγέλματα των οποίων θα καταργηθούν, θα μείνουν άνεργοι, η βρίσκοντας εργασίες κατώτερες των προσόντων τους και αμοιβών τους. Πολλοί θα αναγκασθούν να εκπαιδευτούν στις απαιτήσεις των νέων επαγγελμάτων που θα ανακύψουν.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2017 υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων προκειμένου «να αναγνωριστούν τα ρομπότ ως ηλεκτρονικά πρόσωπα» και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες-εργοδότες της συνεχώς αυξανόμενης στρατιάς των ρομποτικών εργατών να πληρώνουν γι’ αυτά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόρριψη της πρότασης φορολόγησης των ιδιοκτητών των ρομπότ.

 Την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, o οποίος υποστήριξε ότι «η εργασία των ρομπότ πρέπει να 

bill-gatesφορολογείται όπως η ανθρώπινη εργασία», γιατί διαφορετικά οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες των ρομπότ θα αποκομίζουν τα τεράστια κέρδη που θα παράγει η αυτοματοποιημένη εργασία χωρίς να καταβάλλουν φόρους στο κράτος και ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν η επιδότηση ανεργίας των ανέργων λόγω της χρήσης των ρομπότ, καθώς και η επιμόρφωση, η επανεκπαίδευση και η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια, παρά την απόρριψη της πρότασης φορολόγησης των ιδιοκτητών των ρομπότ, το πρόβλημα υπάρχει και θα συζητείται έντονα στα χρόνια που έρχονται.

 

 

Ο κ. Ρομπόλης συμπλήρωσε ότι για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την ευρεία χρήση των ρομπότ στη βιομηχανία απαιτούνται μείωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων χωρίς μείωση μισθών ( 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα και 32 ώρες εργασίας), φορολόγηση των χρηστών των ρομπότ, για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων, και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Το θέμα είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές, αν αναφερθούν και οι τεχνικές ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (πχ Γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται, Νευρωνικά δίκτυα υπολογιστών κλπ.)

Θοδωρής Γ. Τρουπής 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.