Οπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν σε αυτόν τον «Όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο»
υπάρχουν τόσα παιδιά που υποφέρουν από κακομεταχείριση φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Η 4η Ιουνίου  καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1983.

Το 1989 τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπέγραψαν αυτή τη Σύμβαση, η οποία ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το 1992 έγινε νόμος και στη χώρα μας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες δικαιωμάτων που αφορούν:

α) στην προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, κακοποίηση, ρατσισμό, διάκριση, κ.λπ.

β) στις παροχές για τα παιδιά, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, υγεία, ψυχαγωγία, κ.λπ.

γ) στη συμμετοχή των παιδιών, όπως το δικαίωμα έκφρασης, πληροφόρησης, ελεύθερος χρόνος, κ.λπ.

Οι μη αισιόδοξες στατιστικές δείχνουν ότι πάρα πολλά παιδιά καταμετρώνται καθημερινά ανάμεσα στα θύματα των πολεμικών αναμετρήσεων, ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων ή πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

 

Ελένη Κ. Μπόρα


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.