Μια καθώς πρέπει Στρατιωτική θητεία

Ο κοντοχωριανός μας από το χωριό Ψάρι, πολυπράγμων και φίλος της ιστοσελίδας μας κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, συνεχίζει το συγγραφικό του έργο, εκδίδοντας το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μια καθώς πρέπει Στρατιωτική θητεία» Του ευχόμαστε να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο, και για ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας, παραθέτουμε το διαχρονικό συγγραφικό, και όχι μόνο, έργο του.

Εισαγωγικά ο συγγραφέας για το νέο του βιβλίο αναφέρει «Οι σημειώσεις του παρόντος πονήματος, μέσα από την θητεία και τις παραξενιές της, τα καλά και τις ασχήμιες της, σκοπό έχουν ν’ αναδείξουν τον μεγάλο πρωταγωνιστή που δεν είναι παρά ο Έβρος και οι άνθρωποί του, αλλά κι ο απλός κι ανώνυμος φαντάρος, αυτός που άφησε πίσω στο σπίτι του γονείς κι αδέλφια, πλούτο ή φτώχεια και καρτερία, κορίτσι αρραβωνιασμένο ή σχέση εφήμερη, δυστυχία και πόνο και χαρά ίσως, γιατί όχι………….κλπ

                                                       

Το συγγραφικό έργο του Γαλατσιώτη , Βασίλη Αναστασόπουλου

      (https://www.e-galatsi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3682&catid=89&Itemid=611&fbclid=IwAR33cHfNroZxnEWS2uCjn2Y8zV0r_Lx7omRVLVWHD5YcpbJ1tJYRPjHJjio

Ο Βασίλης Κων. Αναστασόπουλος, γεννήθηκε στο Γαλάτσι,όπου συνεχίζει αδιαλείπτως να ζει, από Αρκάδες γονείς. Βιοπορίσθηκε σαν εργάτης του Τύπου και ασχολήθηκε συστηματικά με τον ορειβασία, την συγγραφή ιστορικών μελετών για την Αρκαδία, επικεντρώθηκε στα Τοπωνύμια και τις ερμηνείες τους, οργάνωσε το πρώτο στην Ελλάδα διαδικτυακό συνέδριο το 2005, διατηρεί τις δικτυακές σελίδες www.arcadians.gr (Αρκάδες Εσμέν) και την σελίδα www.opsarion.gr (σελίδα του οικισμού Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας απ’ όπου έλκει την καταγωγή του).

Πέρα από τις μελέτες και τα συνέδρια στα οποία έλαβε μέρος, έχει συγγράψει μέχρι τώρα πέντε (5) βιβλία. Το πρώτο από αυτά με τον τίτλο «Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – πηγές γραπτές επί του εδάφους & επί του χάρτου», φέροντας στην επιφάνεια για πρώτη φορά ανέκδοτα αρχεία.Σάν ορειβάτης, γνώρισε και περπάτησε όλα σχεδόν τα ελληνικά βουνά με τους φίλους του και ελάχιστες φορές οργανωμένα μέσα από τον ορειβατικό σύλλογο Λάρισας του οποίου υπήρξε για ένα μικρό διάστημα μέλος. Αποτέλεσμα της ορειβατικής του εμπειρίας, είναι η συγγραφή του δεύτερου βιβλίου του με τον τίτλο «Που είναι η Αρκαδία;». Μέσα από  τις σελίδες του βιβλίου αυτού που είναι απόλυτα βιωματικό, αναζητά την Αρκαδία του ρομαντισμού ορειβατώντας στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας.Λάτρης της ιστορίας και της μυθολογίας, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην έκδοση του τρίτου βιβλίου του, συγγράφοντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μία μυθοπλασία που βασίζεται όμως σε ακριβή ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία. Πλάθει στο βιβλίο αυτό που φέρει τον τίτλο «Ο Φύλακας της αρχαίας Ηραίας & οι απόκρυφες πόλεις της», την μυθολογική και ιστορική εξέλιξη της Ηραίας Αρκαδίας, με τρόπο σκωπτικό και γλαφυρό.Το 4ο βιβλίο του, φέρει τον τίτλο «Λεηλασίες». Είναι ένα μυθιστόρημα που χρονολογικά εξελίσσεται κατά την δεύτερη Ενετοκρατία στον Μοριά και συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλάδας του Αλφειού. Μέσα από τις σελίδες του διακρίνεται η καταπίεση των Ενετών καταχτητών προς τον υπόδουλο Έλληνα, αλλά και ο τρόπος που αυτός προετοιμάζει την ελευθερία του.Το 5ο βιβλίο του είναι μία ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ποίησις έκ του προχείρου». Ποιήματα που γέννησε αβίαστα η παρατήρηση της καθημερινότητας.Σήμερα, ετοιμάζεται να εκδόσει το 6ο βιβλίο του με τον τίτλο «Μία “καθώς πρέπει” στρατιωτική θητεία – από το 502 μ.τ.π. του Έβρου έως το ΓΕΕΘΑ». Με τρόπο πάλι σκωπτικό, δίνει στρατιωτικές ιστορίες, απομυθοποιεί τα ιερά και όσια της φυλής, και όσα έζησε κατά την 24μηνη θητεία του.Παράλληλα, ετοιμάζει και θα εκδόσει τους προσεχείς μήνες, το 7ο βιβλίο του που έχει σαν θέμα την «Ιστορία του Ελληνικού Τύπου», κυρίως μέσα από ανέκδοτες πηγές από το 1916 έως και το πρόσφατο παρελθόν.Για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 13 ετών, αρθρογράφησε στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε εβδομαδιαία βάση, για την φύση και το κυνήγι στην Ελλάδα.

Θοδωρής Γ. Τρουπής( Γκράβαρης)


Εικόνες από το χωριό