xoros_a
Η Παναγούλα Ηλ. Σχίζα (κόρη του Παπανικολάου), από τους λίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού, χορεύει στην νέα πλατεία,

Όταν τέλειωσε η εκδήλωση της Δευτέρας, 16-08-10, το πρόγραμμα προέβλεπε ποτό με ξηρούς καρπούς και αν υπήρχε διάθεση να λέγαμε κανένα τραγούδι με το στόμα,  ακόμη μπορεί και να χορεύαμε. Όμως ο Στάθης ο Δάρας, διαισθανόμενος τις προθέσεις των πατριωτών και ενθουσιασμένος προφανώς από την υπέροχη νέα πλατεία, πρότεινε να ανεβούμε στην πλατεία και να πούμε δημοτικά  με το στόμα. Έτσι και έγινε.

Ανεβάσαμε επάνω τα τραπέζια που είχε ο Σύνδεσμος στο υπόγειο, τις πλαστικές καρέκλες, στρώσαμε τραπεζομάντιλα και απλώσαμε όλα τα γλυκά, ξηρούς καρπούς κλπ. Ο Χρήστος Παναγόπουλος πήγε στα μαγαζιά και έφερε τσίπουρο. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται στην πλατεία και σύντομα γίναμε πάρα πολλοί. Κάποια στιγμή που κουραστήκαμε να λέμε τα τραγούδια με το στόμα τέθηκαν σε λειτουργία τα μηχανήματα και τα δημοτικά αντιλάλησαν  σε όλο το χωριό και τη γύρω περιοχή. Το κέφι και η διάθεση για χορό δεν περιγράφονται, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Το "πανηγυράκι" αυτό κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια ακολούθησε νεολαιίστικη μουσική βραδιά, που κράτησε μέχρι τις πέντε το πρωί. 

xoros_1a xoros_1b xoros_1c
Οι γυναίκες κάθισαν μπροστά από την είσοδο του Ναού, για να έχουν θέα προς το κατάκολο. Οι άντρες κάθισαν προς τη βορεινή πλευρά και επαναλάμβαναν το τραγούδι των γυναικών. Στη νότια πλευρά κάθισαν ανάμεικτα άντρες και γυναίκες και βοηθούσαν πότε τους άντρες και πότε τις γυναίκες.
xoros_2a xoros_2b xoros_2c
Όλες οι γυναίκες που ήσαν στην πλατεία χόρεψαν. Εδώ χορεύει η Ντίνα του Τάκη Δημητρόπουλου (Τασιάς), που την κρατάει η Κούλα Θ. Βέργου (Αναστασιοπούλου). Ο Στάθης κρατάει γερά τη Γεωργία Ν. Κωνσταντοπούλου (Γκράβαρη), που χορεύει εξαιρετικά και με πολύ κέφι. Η Κανέλλα Αρ. Τρουπή (κόρη Αθ. Μαραγκού) χορεύει με πολύ σιγουριά, αφού την κρατάει η νύφη της Μαρίνα.
xoros_3a xoros_3b xoros_3c
Νεαρές Σερβιωτοπούλες χόρεψαν και διασκέδασαν αυτή τη βραδιά. Η έκφραση του προσώπου της όμορφης νεαράς "λέει πολλά".  Ο Σύνδεσμος πρέπει να βοηθήσει όσο μπορεί τους νέους του χωριού, στην οργάνωση  δικών τους νεολαιίστικων εκδηλώσεων. Οι γυναίκες που τραγουδούν με φόντο το όμορφο πέτρινο περίπτερο του Πολιτιστικού Κέντρου. Πρέπει και αυτό να βρεί το σκοπό του.
xoros_4a Όλοι διασκέδασαν πολύ. Αυτός που "έδωσε ρέστα' ήταν ο Σούλης Δάρας, όπως δείχνει και η αριστερή φωτογραφία (τρίτος από το τέλος). Στη δεξιά φωτογαφία ο υποστράτηγος ε.α. Χ. Αθ. Μαραγκός χορεύει με μεγάλη ευχαρίστηση. Φαίνεται πως δεν είναι καλός μόνο στα ιστορικά του χωριού, διαπρέπει και στο χορό. Και του χρόνου. xoros_4c


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.