Βρισκόμαστε στο τέλος του Οκτώβρη, με τον Νοέμβρη προ των πυλών, τους δύο μήνες που είναι ταυτισμένοι με την έναρξη του χειμώνα και την οριστική λήξη κάποιας θερμής καλοκαιρινής περιόδου.

Για το χωριό μας όμως, η σημασία τους ήταν πάντα ξεχωριστή,  μιας και αποτελούν τη συνέχεια μιας παράδοσης, η οποία επιμένει να αναβιώνει από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Βρισκόμαστε λοιπόν, στην εποχή των καζανιών, εκεί που οι άμβυκες και οι αποστακτήρες δουλεύουν νύχτα μέρα γύρω από τη φωτιά ακολουθώντας χρόνια τώρα το ίδιο τελετουργικό.

 

Έτσι, ο Σύνδεσμος για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε εκδήλωση, στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μαθητεύσουν πλάι στον μπαρμπά Νίκο Τρουπή (Αλούπη), μύστη της τέχνης της απόσταξης και να λάβουν μέρος σε όλα τα στάδια της. Η πρώτη στάλα τους αποζημίωσε όλους, βλέπετε την περίμεναν να φτάσει στο φλυτζάνι ώρα πριν εκέινη αποφασίσει να εμφανιστεί στην άκρη του λουλέ. Οι βαθμοί της πρώτης απόσταξης ξεκινούν κοντά σε αυτούς του οινοπνεύματος, γι' αυτό και την πρώτη στάλα την κρατούσαν για εντριβή, απολύμανση κ.λπ.

Το καζάνι άνοιξε και η μυρωδιά από τα βρασμένα στέμφυλα συνεπήρε τους παρακολουθούντες, αλλά ο Σύνδεσμος είχε προβλέψει, μεζές και φρέσκο τσίπουρο στην αρχή και μπόλικο χόρό στη συνέχεια. Όλοι φεύγοντας ευχήθηκαν και του χρόνου, υγεία, υπομονή, αλληλεγγύη σε πείσμα των καιρών και να είμαστε όλοι καλά.

 

Κλικ στις κατωτέρω φωτογραφίες για να συνδεθείτε με το αντίστοιχο Slideshow

tsip_7

8 Φωτογραφίες

Το Slideshow ανοίγει σε νέο παράθυρο/καρτέλα.
Για να επιστρέψετε στην παρούσα σελίδα και να συνεχίσετε θα πρέπει να κλείσετε το νέο παράθυρο/καρτέλα.

 

Video παραγωγής Νίκου Α. Τρουπή

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.