Προς το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σερβαίων Αρκαδίας

   Κύριε πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. γεια σας. Εύχομαι υγεία σε σας και τις οικογένειές σας.
Διάβασα στην εφημερίδα τα πεπραγμένα σας για τη διετία που ασκείτε τη διοίκηση του Συλλόγου μας. Η αλήθεια είναι ότι πέσατε πάνω στην πανδημία και ότι ήταν δύσκολο να κάνετε ορισμένα πράγματα που είχατε προγραμματίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να σχολιάσω ή να κάνω κριτική. Ο κύριος Θάνος Σχίζας καλώς έκανε και ζήτησε να γίνει Mουσείο η κάτω αίθουσα. Ξέρετε πόσες φορές έχει συζητηθεί το θέμα αυτό; Σε κάθε γενική συνέλευση και σε πολλές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και είχαν παρθεί πάντα αποφάσεις και σε κάθε νέα συνεδρίαση και το νέο  Δ.Σ. προγραμμάτιζε και δυστυχώς συνεχίζεται, νέα έργα  χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του τις προηγούμενες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

   Σας θυμίζω, Πρακτικά Γ.Σ.  09/06/2016 ο κ. Γιώργος Κατσιάπης δήλωσε ότι παραχωρεί τη συλλογή του για το μουσείο του Συλλόγου. Πρακτικά Γ. Σ. 16/08/2016 εγκρίθηκε η αίθουσα και παραχωρείται για μουσείο. Αφήνω βέβαια ότι όταν το 2009 περίπου που κάναμε τα κάτω παράθυρα γιατί τα κάναμε; Γι’ αυτό τον σκοπό.  Γι’ αυτό δεν χρειάζεται νέα απόφαση γενικής συνέλευσης. Διότι αν συνεχίσουμε έτσι το επόμενο Δ. Σ. που κάποτε θα σας αντικαταστήσει θα προγραμματίσει κάποιο άλλο έργο και δεν θα γίνει ποτέ.

   Δέκα χρόνια τώρα δεν μπήκε ούτε ένα καρφί στην αίθουσα ή κάπου αλλού. Η είσοδος της κάτω αίθουσας παρουσιάζει ένα κενό κάτω και μέσα μπαίνουν σκυλιά, γάτες, ποντίκια και ότι άλλο φανταστούμε. Πολλές φορές έχω παρακαλέσει να το κλείσουν έστω και με τσιμεντόλιθους δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς ούτε μέλος του Δ.Σ. ούτε πατριώτης, κρίμα.   

    Διετέλεσα μέλος του Δ.Σ. από το 2002 μέχρι το 2011 επί προεδρίας του αείμνηστου Ηλία Χειμώνα και του κ. Θοδωρή Τρουπή. Το τι κάναμε επί των ημερών μας είναι γνωστό. Αγορά του γραφείου αξίας 30.000 ευρώ, μαζί με την επίπλωση, αίθουσα πολιτιστικού στο χωριό 97.000 ευρώ, πολλά άλλα μικροέξοδα και παροχές σε αναξιοπαθούντες πατριώτες και μικρά έργα στο χωριό που τα υπολογίζω πάνω από 50.000 ευρώ.

   Όλα αυτά που κάναμε εργαστήκαμε σαν ένα άτομο, σαν ομάδα. Μην νομίσατε ότι τότε ήταν όλα τζάμπα, και ούτε ‘’έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα’’ που λέει και η παροιμία. Πάντα υπήρχαν ανάγκες. Πολλές φορές γινόμαστε ζητιάνοι και πιεστικοί, πολλοί μας έκριναν γι’ αυτό. Παραλάβαμε ταμείο το 2002 με 12.493 ευρώ και παραδώσαμε το 2011 (Μάρτιος) 6.186 ευρώ συν τις εισπράξεις της Γενικής Συνέλευσης τα οποία γράφτηκαν έσοδα του επόμενου Δ.Σ. Αναλογιστείτε πόσα και πως τα εισπράξαμε. Κάναμε εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες (έξι), κόψιμο πίτας κάθε χρόνο και λοιπά, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Για όλα αυτά αφήσαμε τη σφραγίδα μας στα έργα. Όλα τα άλλα ξεχνιούνται.

   Το 2015, τον Αύγουστο, υπήρχε απροθυμία για συμμετοχή στο Δ.Σ. το ταμείο ήταν 2.862 ευρώ που πάλι έλαβα μέρος στο Δ.Σ. μέχρι το 2017 με πρόεδρο τον εφέτη κ. Γιάννη Μπόρα, ενώ προθυμοποιηθήκαμε ορισμένοι πατριώτες να μην διαλυθεί ο Σύλλογος μάς ονόμασαν «ΔΟΤΟΥΣ»! προσωπικά τους ευχαριστώ. Τον Αύγουστο του 2019, το ταμείο βελτιώθηκε από τους «δοτούς» και το υπόλοιπο  ήταν 6.933 ευρώ. Σήμερα, Μάρτιος 2021, όπως αναφέρετε στην εφημερίδα βελτιώθηκε και παρουσίαζε υπόλοιπο 8.895 ευρώ. Καλό είναι αυτό. Έργα από τους «δοτούς» δεν έγιναν διότι δεν υπήρχε ταμείο και δεύτερο είμαστε όλοι μεγάλοι σε ηλικία.

   Μπορούσαν να γίνουν και σήμερα μπορούν, αρκεί να υπάρχει η θέληση και η προθυμία και να μην σκεπτόμαστε μόνο τη διασκέδαση. Αν κι εμείς δεν κάναμε την αίθουσα που θα κάνατε τις εκδηλώσεις; Αν δεν αγοράζαμε το γραφείο που θα ήταν σήμερα το αρχείο του Συλλόγου; Γι’ αυτό φροντίστε να αφήσετε κάποιο έργο να θυμούνται οι νεότεροι και συνομήλικοί σας ότι αυτό έγινε επί εποχής της θητείας σας. Προχωρήστε, οι πατριώτες μας πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αρκεί να βλέπουν ότι γίνεται έργο και ότι τα χρήματά τους ή οι κόποι  τους πιάνουν τόπο.

   Είχατε προγραμματίσει το 2020 μουσική τον εξαίρετο μουσικό κ. Δαλιάνη με ποσό (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια),3.500 ευρώ. Αναλογιστήκατε πως θα καλύπτονταν αυτά τα χρήματα; Θα έπρεπε να επιβαρύνετε το κέτεριν την κάθε μερίδα δέκα ευρώ. Μπορούσε να γίνει η δουλειά με ντιτζέι, και όλο αυτό αντί για 3.500 θα κόστιζε 500-600 ευρώ. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επιδείξεις αν εμείς ή οι Ψαραίοι ή δεν ξέρω ποιος άλλος κάνει καλύτερο πανηγύρι, με ξακουστούς μουσικούς και τραγουδιστές. Οι πατεράδες μας και παππούδες σας έλεγαν όσο στρώμα έχουμε, τόσο απλώνουμε τα πόδια μας.

   Αυτά είχα να σας γράψω, δεν νομίζω να γίνει εφέτος συνέλευση στο χωριό, αλλά και να γίνει, ίσως δεν μπορούσα να αναφέρω όλα αυτά. Παρακαλώ τη γραμματέα κ. Ελένη Μπόρα να διαβιβάσει σε όλα τα μέλη του Δ. Σ. αυτή την επιστολή  μου και παρακαλώ να αρχειοθετηθεί και να πρωτοκολληθεί στα αρχεία του Συλλόγου μας.

Ιούλιος 2021
Με τιμή,
Γιώργος Δ. Βέργος

(Η ανωτέρω επιστολή επαναδημοσιεύεται από την Κατηγορία άρθρων  Γ.Συνελεύσεις - Αρχαιρεσίες- Διοικ. Συμβούλια προς τοποθέτησή της στην Κατηγορία Συλλογικά και άλλα.)

 

(ΕΚΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.