ΣΤΗ ΜΑΝΝΑ ΜΟΥ !

Το πέταγμα σου στην άλλη ζωή με συνέτριψε . Αβάσταχτο το κενό που μου άφησες . Ανείπωτος ο πόνος μου. Ήμασταν πάντα μαζί. Δεν χωρίσαμε ποτέ.

Τι να πρωτοθυμηθώ μάννα ;

Ήσουν το πρώτο παιδί μιας μεγάλης σερβαίικης οικογένειας. Δε φοίτησες σε σχολεία όπως σου άξιζε. Προορισμός σου ήταν να βοηθήσεις την πολυπληθή οικογένεια σου. Όμως ενέπνεες πολιτισμό και καλλιέργεια .Σε είχαν γαλουχήσει με εντιμότητα, ντομπροσύνη και αλτρουισμό δύο δυναμικές γυναίκες , η γιαγιά σου η Κατερίνη η Παπίτσαινα και η μάννα σου η Αγγελική η Ντάραινα. Μεγάλο σχολείο! Και αργότερα η πεθερά σου η Κώσταινα.

Μάνα μου ήσουν ένας σπάνιος ,άξιος άνθρωπος, πανέξυπνος, δυναμικός, τολμηρός, θαρραλέος, οξυδερκής διορατικός με αρχές τις οποίες μεταλαμπάδεψες και στο παιδί σου. Υπήρξες ακριβοδίκαιη, μισούσες το ψέμα, μου δίδαξες την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την εντιμότητα και την εργατικότητα. Θέλω να πιστεύω πως σε αντάμειψα μάννα.

Αγαπούσες υποδειγματικά τα αδέλφια σου, λύγισες όταν χάθηκαν από τη ζωή μικρότερα σου σε ηλικία , αλλά στάθηκες στα πόδια σου σαν βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα.

Τους συγγενείς του αγαπημένου σου συζύγου αγάπησες σαν δικά σου αδέλφια και τα πεθερικά σου σαν δικούς σου γονείς.

Στα δύσκολα νεανικά σου χρόνια δούλεψες σκληρά όπως όλες οι Σερβαiες γυναίκες για την επιβίωση με τη δυναμικότητα που σε διέκρινε εκπαιδεύτηκες στη μοδιστρική και πλεκτική και όλη η Γορτυνία φορούσε τα πλεχτά της μηχανής σου.

Αλλά δε σταμάτησες εκεί. Η μετοίκηση μας στην Αθήνα συνοδεύτηκε και εκεί από σκληρή εργασία για την απόκτηση αγαθών στεκόμενη βράχος δίπλα στον αγαπημένο σου σύζυγο.

Και αργότερα στα χρόνια των σπουδών μου με υψηλά ιδανικά με ακολούθησες και κατόρθωσες να γίνεις η Ελληνίδα μάννα των Ελλήνων φοιτητών της Πάρμα και της Ρώμης, Έμαθες την ιταλική γλώσσα και έγινες κοσμοπολίτισσα. Δίδαξες την Ελληνική κουζίνα και τα πατροπαράδοτα έθιμα μας και κατέκτησες τους φίλους μας τους Ιταλούς,

Αγάπησες τις πόλεις που έμενες και τους ανθρώπους τους σαν δική σου πατρίδα και διδάχτηκες τον πολιτισμό τους. Σε αναζητά μάννα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρώμης, Σε αναζητούν οι συνάδελφοι μου και τα παιδιά τους που φιλοξενούσες κάθε καλοκαίρι στα σπίτια σου στην Ελλάδα Σε αναζητούν οι σύνεδροι των Επιστημονικών μας συνεδρίων για να γευτούν την κουζίνα σου. Σε αναζητούν οι άνθρωποι του χειρουργείου του «Σωτηρία» που σε κάθε γιορτή μας και επιτυχία μας τους ετοίμαζες τις λιχουδιές σου.

Ο χαμός του πολυαγαπημένου σου συζύγου σε τσάκισε .Το δέχτηκες όμως με καρτερικότητα και δύναμη ως το τέλος .

Ας είναι ευλογημένο το χώμα   του ιερού μας χωριού που σε αγκαλιάζει.

Αιωνία σου η μνήμη μαννούλα μου

                                                                                                      Η κόρη σου

                                                                                                        Γεωργία

Ανθοδεσμη κρινων


Εικόνες από το χωριό