Πριν από 28 χρόνια, ο συγχωριανός μας δάσκαλος Βασίλειος Ιωάννου Δάρας, πέρα των εκπαιδευτικών καθηκόντων του, ασχολήθηκε  με την ιστορία και  λαογραφία του χωριού μας συγγράφοντας δίτομο έργο, με γενικό τίτλο  "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ" . Στον πρώτο τόμο  ασχολείται με " ΙΣΤΟΡΊΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ", και στο δεύτερο τόμο  με "ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΑΙΩΝ". 

Ιδιαίτερη  αξία, για τους γεννημένους ή έλκοντας την καταγωγή τους από του Σέρβου, έχει ο δεύτερος τόμος "ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΑΙΩΝ", που διατηρεί στο χρόνο άσβεστη τη μνήμη των απελθόντων προγόνων μας. Εκτιμώντας την αξία του έργου του Β.Δάρα, τελευταία πολλοί πατριώτες άρχισαν και καταγράφουν τα γενεαλογικά δένδρα των σογιών τους, και ο Σύνδεσμος προτρέπει  για πρωτοβουλίες ώστε να καταγραφούν όλα τα σόγια μέχρι σήμερα, και  οργανωμένα.

Το έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Βασίλης Δάρας, με την ευγενή παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των θυγατέρων του συγγραφέα  Μαρίας και Γεωργίας Δάρα, το ΔΣ του Συνδέσμου το θέτει ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας μας, στη διάθεση των συγχωριανών μας Σερβαίων και φίλων της ιστοσελίδας μας.

 ATomosBTomos

 (Την ψηφιοποίηση των βιβλίων έκανε δωρεάν ο κ.Βασίλης Αναστασόπουλος, διαχειριστής της ιστοσελίδας opsarion.gr, τον οποίο και ευχαριστούμε.)

           

 
Θ.Γ.Τ.

 

 

 

 

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )