Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 έγινε η συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου μας, στο γραφείο μας στην Αθήνα. Παρόντα ήσαν 6 μέλη: Ο πρόεδρος Ι. Μπόρας, ο αντιπρόεδρος Ι. Ν. Βέργος, ο ταμίας Ι. Στ. Βέργος, ο γραμματέας Χ. Μαραγκός και τα μέλη Γ. Βέργος και Θ. Τρουπής. 

Η συνεδρίαση αυτή είναι η τελευταία του ΔΣ, αφού το Δεκαπενταύγουστο λήγει η θητεία του και θα καταθέσει την σχετική εντολή που είχε λάβει από τη Γ.Σ. τον Αύγουστο του 2015 στο χωριό. Υπενθυμίζεται πως η εντολή (μετά από ομόφωνη απόφαση των  παρόντων μελών στη Γ/Σ),  αφορούσε στην συγκρότηση ΔΣ χωρίς αρχαιρεσίες, επειδή μετά επανειλημμένες προσπάθειες δεν βρέθηκαν υποψήφιοι για διενέργεια εκλογών (όπως ορίζει το καταστατικό) και προκειμένου να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Συνδέσμου. 

Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση έγινε μία ανασκόπηση του έργου που επιτέλεσε το ΔΣ στη χρονιά που πέρασε. Πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων αποφασίστηκε να σταλούν 500 ευρώ στην επιτροπή των Αραπαίων για έργα μέσα στο συνοικισμό που αφορούν σε διαπλάτυνση του δρόμου κλπ από τα μηχανήματα που εργάζονται στον δρόμο Σέρβου-Αράπηδες.Το ΔΣ κάνει έκκληση στους πατριώτες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια των Αραπαίων.

Ειδικότερα έγινε αναφορά στα εξής θέματα: 

1.Έκδοση εφημερίδας «Αρτοζήνος». Με το φύλλο που θα κυκλοφορήσει περί το τέλος του μηνός, εκδόθηκαν 4 φύλλα, όσα έπρεπε να εκδοθούν. 

2.Ιστοσελίδα servou.gr.  Αναρτήθηκαν (δημοσιεύθηκαν) 273 άρθρα από 22 Αυγούστου 2015 μέχρι 14 Ιουλίου 2016 (25 περίπου το μήνα). 

3. Κοπή πίτας με βράβευση Σερβιωτόπουλων και Χορός Συνδέσμου Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στο χορό παραβρέθηκαν πάνω από 150 άτομα. 

4.Βρύση στην πλατεία της Ράχης. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.  Το ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα και η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Όπως προβλέπεται από το νόμο σε ανάλογες περιπτώσεις για έργα σε πλατείες,  τα χαρτιά εστάλησαν στο αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Τρίπολης και περιμένουμε την απόφαση, αφού η μηχανικός που έκανε τα σχέδια Γεωργία Γ. Βέργου επικοινώνησε με την Υπηρεσία και ο φάκελος είναι πλήρης. Δυστυχώς όμως η συνεδρίαση του Συμβουλίου αυτού καθυστερεί αρκετούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση το έργο θα γίνει. 

5.Πολιτιστικό Κέντρο. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει παραχώρηση χρήσης όλων των χώρων (κιόσκι, πάνω και κάτω αίθουσα) για 99 χρόνια από 20 που είναι τώρα. Το ΔΣ του Δήμου συμφώνησε σε αυτό και πήρε τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «διαύγεια» και εξουσιοδότησε το δήμαρχο κ. Γιαννόπουλο  να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Σύνδεσμο. Το ΔΣ του Συνδέσμου έστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο (προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το δήμαρχο) και περιμένουμε την πρωτοβουλία από δικής του πλευράς.

Στο Π/Κ έγιναν και κάποιες εργασίες συντήρησης  λόγω υγρασίας στην εξωτερική δυτική πλευρά. Περάστηκε τσιμεντοκονία σε κάποια σημεία, έγινε μόνωση και   μετά ακρυλικό. Επίσης έγιναν καινούριες φωτογραφίες 2 πρώην προέδρων του Συνδέσμου, που είχαν αφαιρεθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων από την παρούσα διοίκηση του Συνδέσμου. Επίσης, χτίστηκε ένα καινό που υπήρχε στην κάτω έξοδο της πάνω αίθουσας, προς αποφυγή τυχόν ατυχήματος από παιδιά. Τέλος έγινε αγορά υλικών και εστάλησαν στο χωριό, για κατασκευή μιας ακόμη βιβλιοθήκης και ντουλαπόφυλλων σε παλιά βιβλιοθήκη. 

6.Οικονομικά ΣυνδέσμουΠροσπαθήσαμε να περιορίσουμε τα έξοδα όσο ήταν δυνατό. Μειώσαμε αισθητά το κόστος για την εφημερίδα, διακόψαμε το τηλέφωνο και δεν κάναμε κανένα περιττό έξοδο. Τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα στο ταμείο δεσμεύονται να διατεθούν για διαμόρφωση της κάτω αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου σε μουσείο. Υπενθυμίζεται πως ο πατριώτης Γ. Κατσιάπης έχει προσφέρει όλη τη συλλογή που είχε στο «μουσείο Ζαχαρού» στο Π/Κ. Επίσης ο Κ. Κατσιάπης έχει προσφέρει μία αξιόλογη συλλογή και πολλοί πατριώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να προσφέρουν. Είναι κρίμα να υπάρχει ο χώρος, η  δυνατότητα και η θέληση και να μην γίνεται…  

7.Εκδηλώσεις Αυγούστου 2016 στο χωριό.  Το ΔΣ, αξιολογώντας τις δυνάμεις του και τις δυνατότητες που υπάρχουν, αποφάσισε να κάνει δύο εκδηλώσεις.  

α) Το Σάββατο  το απόγευμα (13.8.2016) θα γίνει στο Πολ. Κέντρο, εκδήλωση-συζήτηση, για θέματα που έχουν σχέση με τις εμπειρίες των πατριωτών από τα μαθητικά τους χρόνια στο δημοτικό σχολείο του χωριού και στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων και Δημητσάνας. Θα γίνει μια βραχεία εισαγωγή από μέλη του ΔΣ και τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Στάθη Δάρα και στη συνέχεια κάθε πατριώτης μπορεί να εκθέσει τις δικές του αναμνήσεις και οι νέοι να ρωτήσουν τους παλιούς, πως μάθαιναν γράμματα στην «παλιά» εποχή. Στην εκδήλωση αυτή θα προσφερθούν και ποτά από το Σύνδεσμο και γενικά η όλη συζήτηση θα είναι «χαλαρή». 

β) Την Κυριακή το πρωί (14.8.2016) το πρωί μετά τη λειτουργία, θα γίνει πάλι στο Π/Κ η Γ. Συνέλευση του Συνδέσμου με κύριο και βασικό στόχο τη συγκρότηση νέου ΔΣ, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Συνδέσμου, αφού η λειτουργία του σημερινού ΔΣ έχει οριστικά λήξει. Θα γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και συζήτηση διαφόρων συλλογικών θεμάτων. Είναι προφανές πως οι πατριώτες δεν θέλουν να διαλυθεί ο ιστορικός μας Σύνδεσμος, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο χωριό και στους Σερβαίους (όπου γης) επί 94 χρόνια. Επίσης είναι αυτονόητο πως όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί το καταστατικό γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι για εκλογές, οι όποιες αποφάσεις της Γ. Συνέλευσης είναι οι μόνες που μπορούν να διασώσουν το Σύνδεσμο, τουλάχιστον για όσους  θέλουν να συνεχιστεί έστω και «όπως-όπως» ο Σύνδεσμος για κάποια περίοδο. Πάντα υπάρχει η ελπίδα πως θα βρεθούν πατριώτες που οικειοθελώς  θα οδηγήσουν τον Σύνδεσμο μπροστά! Πάντως, η τακτική του διορισμού ΔΣ από την Γ/Σ, προλαβαίνει τα χειρότερα και από ότι φαίνεται μάλλον  θα γίνει «καθεστώς». (Εκ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον). 

ΔΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΕΡΒΑΙΩΝ 14-7-16.8. Χορός. Δυστυχώς το σημερινό ΔΣ δεν έχει τις δυνατότητες να οργανώσει χορό, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια στην πλατεία του χωριού. Σε αυτό συνηγορούν και οι γενικότερες δυσμενείς συνθήκες της εποχής. Αν «επί τόπου» μπορεί να γίνει κάτι και κάποιοι έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα….  Μακάρι.

 .

Μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης του παρόντος ΔΣ, ο πρόεδρος Ι. Μπόρας κάλεσε τα μέλη και τους πρόσφερε μια μπύρα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Τα ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία που είχε μαζί τους, όλη την περίοδο της θητείας τους και υπογράμμισε το σημαντικό έργο που παρήγαγε ο Σύνδεσμος εκφράζοντας την ευχή το νέο ΔΣ που θα αναδειχθεί από την προσεχή ΓΣ, να είναι πολύ ποιο παραγωγικό από το δικό μας.

(Στην αριστερή σειρά, τελευταίος είναι ο πρόεδρος Ι. Μπόρας και δίπλα του ο Ι. Στ. Βέργος και Γ. Δ. Βέργος. Στην άλλη σειρά με τη σειρά Θ. Τρουπής, Χ. Μαραγκός και Ι. Ν. Βέργος).

.

Ο γραμματέας Χ. Ι. Μαραγκός

                  


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.