ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣλογοτυπο

 

ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» 28ης Οκτωβρίου 55, Ν. Πεντέλη, Τ.Κ. 15236 | emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | url: www.anthitispetras.gr

 

 

 

 

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04-12-2023 

Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ το 2023 συμπληρώνουν 10 χρόνια ζωής! Στα δέκα αυτά χρόνια της διαρκούς προσπάθειας για τη διάσωση, προστασία και αξιοποίηση της Άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λαγκαδινής παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, πρωτοποριακές δράσεις και πρωτοβουλίες του σωματείου μας, είχαν πολλά και αξιόλογα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ετήσιες Γιορτές πέτρας και τα εργαστήρια της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, με πανελλαδική εμβέλεια, παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο τη διασύνδεση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς ( ΥΠΟΟΑ, ΕΜΠ, τοπική αυτοδιοίκηση, Μουσεία, κα ), εκδόσεις , πρωτοβουλίες για ανακηρύξεις μνημείων καi δημιουργία σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας, ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πέτρας κα. Στο πλαίσιο των βασικών δραστηριοτήτων ανήκει και η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση πάσης φύσεως αρχειακού υλικού, σχετικού με την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας των Λαγκαδινών μαστόρων και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης και διαχείρισης περιεχομένου (Enterprise Content Mangement-ECM). Το ολοκληρωμένο αυτό ψηφιακό αποθετήριο, προορίζεται να είναι στην on line διάθεση μελετητών –ερευνητών, φορέων και όσων ενδιαφέρονται για το αντικείμενο. Η υλοποίηση όλων των δράσεων κατέστη εφικτή, κυρίως με την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και άλλων φορέων (Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Γορτυνίας, χορηγών, μελών, φίλων και υποστηρικτών των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ). Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 ετών παρουσίας του σωματείου μας, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7.30 μμ, εκδήλωση, με θέμα «Πρωτοβουλίες και ψηφιακές δράσεις για την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική». Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Επετειακών Δράσεων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, εν όψει της συμπλήρωσης 20 ετών από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) .


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τη μεγαλύτερη θητεία ως πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων έκανε ο γιατρός Ιωάννης Δ. Δημόπουλος. Συνολικά χρημάτισε πρόεδρος 21 χρόνια (1936-1953, 1956 και 1962-1964). Επί προεδρίας του χτίστηκε το σχολείο στο χωριό, συνεχίστηκε το χτίσιμο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου και έγινε η διάνοιξη του δρόμου για αυτοκίνητα από το Αγιώργη Σαρά μέχρι το χωριό.