«Αν σαν την μάνα σου ομιλείς, ποτέ σου δεν λαθεύεις»,

έγραψε ο αείμνηστος πατριώτης Θ.Κ. Τρουπής, στο Ιδιωματικό Γλωσσάρι των έργων του Εθνικού μας Ποιητή Δ. Σολωμού,

που έφτιαξε και δημοσίευσε στο τεύχος 67 του περιοδικού «Μοριάς».

ΤΡΟΥΠΗΣ ΜΩΡΙΑΣ

 

Η μητέρα του Δ. ΣολωμούΑγγελική Νίκλη καταγόταν από την Μάνη ή απο την Τεγέα.

Ισως να μην είναι αυτό τόσο σημαντικό όσο σημαντικό είναι για μας η γλώσσα που πρωτοάκουσε ο μικρός Διονύσιος από την μόλις 14 ετών υπηρέτρια μητέρα του.

Τι κι αν σπούδασε στην Ιταλία, τι κι αν έζησε τα πιο πολλά του χρόνια στα Επτάνησα; Αυτό πού πάντα τον ακολουθούσε όταν έγραφε ή μετέφραζε στα ελληνικά ήταν τα παιδικά του ακούσματα. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι ο Δ. Σολωμός έκανε πάντα πολλά προσχέδια και ελάχιστα έργα του έφτασαν να δημοσιεύονται στην τελική τους μορφή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ότι γράφτηκαν τελικά με τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς που μάζεψε ο αείμνηστος Θ. Κ. Τρουπής. Και μάλιστα μια εποχή που σχεδόν τίποτα λόγιο δεν υπήρχε στην Δημοτική γλώσσα του Δ. Σολωμού, στις αρχές δηλαδή του 19ου αιώνα!

Πολλοί απο αυτούς τους ιδιωματισμούς ακούγονται μέχρι τις μέρες μας στα χωριά της Αρκαδίας.

Για ανάγνωση  ΚΛΙΚ  :  ΕΔΩ

  

  .Παύλος Δάρας.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.