Η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου “ΣΤΡ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, θα οργανώσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, στις 17 και 18 Αυγούστου 2024, με σκοπό να συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας μας και του πολιτισμού, καθώς και στην ψυχαγωγία των επισκεπτών του τόπου μας.
Καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα που περιέχει παρουσίαση βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου, παραδοσιακά τραγούδια, έκθεση ιστορικών κειμηλίων, προβολή ιστορικής επετειακής ταινίας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
.
- Σάββατο 17 Αυγούστου 2024:
-Ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας
- Ώρα 8.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή
Ομιλίες:
-Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, συγγραφέας του βιβλίου
-Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης, συντονίστρια της παρουσίασης.
Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα: Δημήτρης Καραχάλιος τραγούδι, Βασίλης Βήλος κλαρίνο, Στέλιος Κατσιάνης λαούτο, Τάκης Παπαδημητρίου κρουστά.
.
- Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
-Ώρα 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Έκθεση ιστορικών κειμηλίων από τους "Ελληνομνήμονες"- υπεύθυνος Σπύρος Κατσίρας
"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, ώστε δεν τη συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του Συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του. Μίας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντικειμένων. Συχνά ξεχνάμε ότι έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία στον χρόνο. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.
-Ώρα 8.30 μ.μ. Προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821”- Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Στη ταινία «Άνεμος Ελευθερίας» συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας.
.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η πρόεδρος
Δημοπούλου Γεωργία
Η Γραμματέας

Διαμαντοπούλου Μαρίνα

(XIM)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )