2020: η ΕΕ προτείνει την εκπόνηση Σχεδίων Αντιμετώπισης της Ξηρασίας. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έκανε κάτι.

2024: α) να εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της Ξηρασίας και της Λειψυδρίας. Σε σύνδεση με τις Πολιτικές για το περιβάλλον (νερά, δάση, εδάφη), τον Πρωτογενή Τομέα, τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις Πολιτικές για Αειφορική Τουριστική Ανάπτυξη, β) Να δημιουργηθεί Κεντρικός Φορέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Όπου έχουν εκπονηθεί σχέδια σε περιφερειακό επίπεδο ή λεκάνης απορροής, έχουν μείνει στα χαρτιά!!

Νέα κανονικότητα τα επόμενα χρόνια: διεύρυνση των περιόδων χωρίς ή με περιορισμένη βροχόπτωση, αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων φαινομένων ξηρασίας, αυξημένη διάρκεια και ένταση των καυσώνων.

Δεν είναι κανονικότητα: η μοιρολατρική αποδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την ξηρασία και τις επιπτώσεις της

Δεν είναι κανονικότητα: η αντιμετώπιση των προβλημάτων με διαδικασίες fast track, λόγω μη έγκαιρου σχεδιασμού.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

 

(Θ.Γ.Τ)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Τον Φεβρουάριο 1956 έριξε τόσο χιόνι που έκλεισε ο δρόμος και το χωριό αποκλείσθηκε από το υπόλοιπο κόσμο για εβδομάδες. Οι «σάκκινες» με το αλεύρι στα μαγαζιά τελείωσαν και ο κόσμος άρχισε να μην έχει ψωμί. Ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργης Δάρας (Γιώκο-Ντάρας) τηλεφώνησε στο Νομάρχη και του είπε «πεθαίνουμε απαξάπαντες. Ανάγκη να μας στείλετε κατεπειγόντως άλευρα. Μη βραδύνετε». Η νομαρχία ανταποκρίθηκε και την άλλη ημέρα ήρθε ένα ντακότα και έριξε αλεύρι και σιτάρι στα χωράφια, στην απάνω μεριά του χωριού, από τη Ζευγολατίτσα μέχρι το σπίτι του Γιωργιού.