Γορτυνιακά ΝΕΑ,  Από την εφημερίδα «Γορτυνία»,  φ. 428, 31 Αυγούστου 2024.

.

*Μελέτη για παράκαμψη της Δημητσάνας,  προϋπολογισμού   300.000 ευρώ,  ενέκρινε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 *Ξανά πρόεδρος ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. (Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου) , ο δήμαρχος Γορτυνίας   Ευστ. Κούλης

*Τα κλαδιά μισοέκλεισαν το δρόμο Σέρβου-Λυκούρεση.   Έτσι και το οδόστρωμα στενεύει και η ορατότητα περιορίζεται αισθητά.

.

*Χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στον Τσιπολίτη Θοδωρή Σκούρο του Παναγιώτη. 

Σε πανελλήνιο πρωτάθλημα  στο Βόλο είχε έγκυρο άλμα 7,43 μέτρα..

*Δημήτριος Αν. Κρατημένος,  από Καλονέρι  Λαγκαδίων.  ¨Άριστος μαθητής και ταλαντούχος πολίστας εξασφάλισε υποτροφία  στο πανεπιστήμιο CROWN.

.

*Προτομή Ν. Πλουμπίδη στα Λαγκάδια.  Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 28 Ιουλίου, παρουσία του συνονόματου εγγονού του Νίκου. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογεράτος. Την μεγαλειώδη εκδήλωση διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, όπου μίλησε ο γραμματέας Δ. Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό απήφθηνε ο δήμαρχος Ευστ. Κούλης. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία στη Αγία Παρασκευή.

*9η έκθεση ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών έγινε στα Λαγκάδια, της Νίκης Κούρταλη-Κούλη.  Η φετινή έκθεση,  με 36 εκθέματα,  ήταν αφιερωμένη στην Λακαδινή αρχοντική οικογένεια των Δεληγιανναίων. .

*Εξαιρετική  57η Γιορτή γερόντων  στο Λευκοχώρι, προς τιμή της 3ης ηλικίας, το Σάββατο 17/8.   Προσφέρθηκαν εκλεκτά εδέσματα  και μετά διασκέδασαν με πολυμελή ορχήστρα. Επίσης στην πλατεία του χωριού έγινε επιτυχημένη  έκθεση με παλιές φωτογραφίες!

.

*Απογραφή Ενετών στη Γορτυνία  (terittorio Καρύταινας) το 1700.

Τα στοιχεία  αφορούν  85 χωριά. Το δικό μας χωριό Σέρβου είχε  66 κατοίκους  με 20 οικογένειες.  Το χωριό «Αρτοζήνος» (που δεν υπάρχει σήμερα) είχε 92 κατοίκους. Το διπλανό χωριό Λυκούρεση είχε 12 κατοίκους με 4 οικογένειες. Τα Λαγκάδια  και η Δημητσάνα αντίστοιχα είχαν 207  και 753  κατοίκους.

.

*Κλείνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, λόγω μηδενικών εγγραφών.

Στα Λαγκάδια έκλεισε το νηπιαγωγείο και  το δημοτικό, στο Βαλτεσινίκο, στο Νεοχώριο και στην Καρύταινα  έκλεισαν τα  νηπιαγωγεία.

.

*Ο Δήμος Γορτυνίας προμηθεύτηκε 107 κάδους σκουπιδιών  που θα τοποθετηθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

.*Έλεγχος ποιότητας νερού στην Γορτυνία.  Ο Δήμος ενέκρινε ποσό  37.200 ευρώ  για έλεγχο των υδραγωγείων.

.

*Λίαν επιτυχής στα Λαγκάδια ο 51ος πανελλήνιος διαγωνισμός τραγουδιού.

Η διοργάνωση ήταν άριστη  και έγινε από το Δήμο Γορτυνίας, στις 27 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή. Διαγωνίσθηκαν πάνω από 20 συμμετέχοντες, από όλη την Ελλάδα και μεταξύ των βραβευθέντων είναι και 3 Γορτύνιοι, η Φωτεινή Πανοπούλου-Μαρινοπούλου και Σπύρος Δουρίδας στο τραγούδι και ο Άγγελος Κοκκώνης στο κλαρίνο. 

.

*Ο ξενώνας «Ξενιού» της αδελφότητας δημητσανιωτών εκμισθώθηκε στην εταιρία SOGEM HOTELS για 4 χρόνια,  με μηνιαίο μίσθωμα 450 ευρώ. Η εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση ανακαίνισης και εξοπλισμού..

*Σύγκρουση στην Καρκαλού.

Στις 2/8 συγκρούστηκαν ένα ΙΧ και ένα Φορτηγό στην λίαν επικίνδυνη διασταύρωση προς Δημητσάνα, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές. Το 2021 είχε αποφασιστεί κατασκευή κόμβου εκεί, αλλά ακόμη τίποτα…

.

Χ. Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.