Από το ιστολόγιο της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή, προέδρου της ΔΗΚΕΓ του Δήμου Γορτυνίας
 
 

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

44ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας – Αποτελέσματα

 

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) οργάνωσαν και πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, τον 44ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής. Συνδιοργανωτής φορέας της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Π.Ε. Αρκαδίας.
 
Φέτος η εκδήλωση του διαγωνισμού περιλάμβανε παρουσίαση παραδοσιακών χορών το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2017 από τα Λύκεια Ελληνίδων Άργους, Μεγάρων, Τρίπολης, ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου και οι «Δικταίοι-Καστρινοί».  Η παράσταση οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών με την στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017, στα Λαγκάδια διεξήχθη η προκριματική φάση, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων είκοσι δύο (22) άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά για την τελική φάση του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.
 
 
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν:
1.    Ευάγγελος Καραμανές Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος.
2.    Ζωή Μάργαρη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
3.    Παύλος Μπατσικούρας, μουσικολόγος
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κώστας Παυλόπουλος, που συνεργάζεται γενικότερα με τον Δήμο για θέματα παραδοσιακής μουσικής.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Λαμπρόπουλος.
Ο Χορευτικός Σύλλογος "Τεγέα" με πρόεδρο τον Ξενοφώντα Αγγελάκο και χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Λιάρο, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
 
Όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρουσίαση ενός ποιοτικού και πλούσιου προγράμματος με τραγούδι, μουσική, χορό και ευγενή άμιλλα, που απόλαυσαν οι θεατές και επιβραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπρόσωπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων, καθώς και τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην πολιτική του δήμου να στηρίζει τις καθιερωμένες  εκδηλώσεις σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες παρά τις δυσκολίες, όπως επίσης τόνισε την μεγάλη συμμετοχή νεαρών διαγωνιζόμενων στην φετινή διοργάνωση.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, ΕΡΑ Τρίπολης, Arcadia 938, Arcadia sports, Kalimera-Arkadia.gr, arcadia portal.gr, pna.gr, εφημερίδα ΓΟΡΤΥΝΙΑ, εφημερίδα «Αρκαδικοί Ορίζοντες», εφημερίδα «Αρκαδικός Κήρυκας», καθώς και όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του νομού και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Χορηγός επίσης ήταν και η επιχείρηση «Φυτώρια Τρουπή» της Τρίπολης που διέθεσε φυτά για τον στολισμό της σκηνής και για πολλοστή χρονιά.
 
Απονομές βραβείων:
 
Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν πολύ καλό και η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε αρκετά στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν έχουν ως εξής:
Ειδικοί έπαινοι απονεμήθηκαν στα παιδιά:
Αικατερίνη Κατσίγιαννη 9 ετών από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας για το τραγούδι «Μανουσάκια»
Αικατερίνη Παναγούλια 9 ετών από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας για το τραγούδι «Όλα τα πουλάκια»
Θεόδωρο Παναγούλια 13 ετών από τα Τρόπαια Γορτυνίας για το τραγούδι «Λάμπει ο ήλιος στα βουνά»
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Βάγια  Μαντέλου από την Άρτα με το τραγούδι «Ξύπνα περδικομάτα μου»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Σταυρούλα Μαριόλα από την Τρίπολη με το τραγούδι «Είχα ένα περιβολάκι» και ο Παναγιώτης Καρπούζος από την Καμενίτσα Γορτυνίας με το τραγούδι «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα»
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Αλέξανδρος Χουλιάρας από το Πριόλιθο Καλαβρύτων με το τραγούδι «Μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι» και ο Άγγελος Ρίζος από την Καρδίτσα με το τραγούδι «Θα ξεκινήσω απόγιομα»-κλειστός χορός
 
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών
Το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι: Διονυσία Νικητοπούλου και η Χρυσοβαλάντου- Κανέλα Τούντα από τη Ζαχάρω με το τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ» και η Βαρβάρα Μπουλούγαρη από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας με το τραγούδι «Αμυγδαλοτσακίσματα»
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Μαρία Παρασκευοπούλου από την Τρίπολη με το τραγούδι «Ας παν να ιδούν τα μάτια μου»  και ο Ιωάννης  Φουτρής από τη Μάκρη Αρκαδίας για το τραγούδι «Νάχα νεράτζι νάριχνα»
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Γεσθημανή Καφετζή από την Τρίπολη με το τραγούδι «Η Λάμπρω» και ο Ασημάκης Τούμπας από την Τρίπολη με το τραγούδι «Στέργιος»
 
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου
Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος από τους Αραχαμίτες Αρκαδίας στην κρητική λύρα.
Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι: Σωτηρία Αδαμοπούλου από την Πάτρα στο σαντούρι, Νεκταρία - Ελπίδα Μπάκα από Βραχάτι Κορινθίας στο σαντούρι, ο Στέφανος Ρίζος από Αθήνα στο βιολί και ο Κωνσταντίνος Τσάμης από Δάρα Αρκαδίας στο λαούτο.
Το τρίτο βραβείο απέσπασαν οι: Δημήτρης Μπαλάσης από τα Τρόπαια Γορτυνίας στο κλαρίνο και η Μαρία Ρίζου από την Αθήνα στο σαντούρι.
Την παραδοσιακή ορχήστρα της εκδήλωσης αποτελούσαν οι: Ανδρέας Νιάρχος φλογέρα, Παύλος Μπατσικούρας βιολί, Χρήστος Χάρης κλαρίνο, Δημήτρης Περής  λαούτο-τραγούδι, Βασίλης Κανελόπουλος λαούτο-κλασική κιθάρα, Χρήστος Λυκουρέντζος κρουστά, Ραφαήλ Ανδριανού κρητική λύρα,  Αγγελική Παρδάλη  σαντούρι-τραγούδι.
 
Στο τέλος της βραδιάς ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος τίμησε τους συντελεστές, προσφέροντας βιβλία γορτυνίων συγγραφέων και αναμνηστικά για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) ευχαριστούν όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.
Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου.
.
(ΧΙΜ)
 

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.