Άνθη της Πέτρας·

Πριν λίγες μέρες στα Λαγκάδια!

 Η διεπιστημονική ομάδα από το Παν/μιο Πατρών, την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και το Χαροκόπειο Παν/μιο αποτελούμενη από βιολόγους (Σ. Γκιώκας. Μ. Πανίστσα, Β. Δέτσης), αρχιτέκτονες (Β. Γκανιάτσας. Μ. Σούμας), έναν γεωλόγο (Γ. Ηλιόπουλος) κι έναν τοπογράφο (Θ. Μπέτσας) και τους συνεργάτες τους, εργάστηκαν από τις 1-3 Μαΐου κάτω από δύσκολες συνθήκες (πρόσβαση στα Λαγκάδια, βλάστηση κτλ) στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου που έχουν αναλάβει τα Άνθη της Πέτρας στο πλαίσιο προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.

 Μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας σε σχέση με τα μονοπάτια που βρίσκονται στη γειτονιά του Αγ’ Απόστολου, τις ξερολιθιές που τα ορίζουν καθώς και το μονοπάτι των μύλων, αλλά και γεωγραφική τεκμηρίωση και μελέτη των διαφόρων ειδών πέτρας των παλιών λατομείων που λειτουργούσαν την εποχή της ακμής της μαστορικής τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων.

 Ως Άνθη της Πέτρας οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον Αποστόλη Καγιούλη και τον Κανέλλο Νικήτα που συνέδραμαν τη διεπιστημονική ομάδα σε διάφορες φάσεις των εργασιών του τριημέρου.

(χιμ)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.