Άνθη της Πέτρας·

Πριν λίγες μέρες στα Λαγκάδια!

 Η διεπιστημονική ομάδα από το Παν/μιο Πατρών, την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και το Χαροκόπειο Παν/μιο αποτελούμενη από βιολόγους (Σ. Γκιώκας. Μ. Πανίστσα, Β. Δέτσης), αρχιτέκτονες (Β. Γκανιάτσας. Μ. Σούμας), έναν γεωλόγο (Γ. Ηλιόπουλος) κι έναν τοπογράφο (Θ. Μπέτσας) και τους συνεργάτες τους, εργάστηκαν από τις 1-3 Μαΐου κάτω από δύσκολες συνθήκες (πρόσβαση στα Λαγκάδια, βλάστηση κτλ) στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου που έχουν αναλάβει τα Άνθη της Πέτρας στο πλαίσιο προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.

 Μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας σε σχέση με τα μονοπάτια που βρίσκονται στη γειτονιά του Αγ’ Απόστολου, τις ξερολιθιές που τα ορίζουν καθώς και το μονοπάτι των μύλων, αλλά και γεωγραφική τεκμηρίωση και μελέτη των διαφόρων ειδών πέτρας των παλιών λατομείων που λειτουργούσαν την εποχή της ακμής της μαστορικής τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων.

 Ως Άνθη της Πέτρας οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον Αποστόλη Καγιούλη και τον Κανέλλο Νικήτα που συνέδραμαν τη διεπιστημονική ομάδα σε διάφορες φάσεις των εργασιών του τριημέρου.

(χιμ)

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.