Στην εφημερίδα «Γορτυνία», στο φύλλο Ιουνίου διαβάζουμε σχετικά (τίτλοι-περιλήψεις):

*Αποχή  στη Γορτυνία 70%, στις Ευρωεκλογές.  ΝΔ=31,16  (από 35,81 στις προηγούμενες ευρωεκλογές)  ΠΑΣΟΚ=19,12   ΣΥΡΙΖΑ=13,54  ΚΚΕ=10,2%. Αύξηση σημείωσαν και τα μικρότερα κόμματα. Ειδικότερα  στην Ηραία η ΝΔ πήρε 35,15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,74%, το ΠΑΣΟΚ 22,59%, το ΚΚΕ 8,37%,  η ΕΛ.  ΛΥΣΗ 6,97 και τα μικρότερα κόμματα κάτω του 3%.

*Ευρωβουλευτές εξελέγησαν και οι Δ. Τσιόδρας (ΝΔ), από το Μάναρη Μαντινείας και ο Κ. Παπαδάκης (ΚΚΕ) με καταγωγή εκ μητρός από Μοναστηράκι και Κοντοβάζαινα (3η θητεία). 

*Η κυρία Ζωή Ράπτη με καταγωγή από Παραδείσια Μεγαλόπολης, μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός ανάπτυξης.

*Ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου, με πρόεδρο τον εκ Σέρβου Ψυχίατρο Ι. Κουτσανδρέα, συμμετείχε στο μεγάλο πολιτιστικό και αθλητικό αντάμωμα «Τα Ίλια» και καταχειροκροτήθηκε για την άψογη εμφάνισή του.

*Το ΔΣ του Δήμου Γορτυνίας ομόφωνα αποφάσισε να σταλεί επιστολή στην Περιφέρεια για ασφαλτόστρωση του δρόμου Σέρβου-Αράπηδες-Κοκκινορράχη.

*Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στην Παλιά Βουλή, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της αφιερωματικής έκδοσης της Παγγορτυνιακής για τα Μοναστήρια και τα Ασκητήρια Γορτυνίας, που συνέγραψε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης.

*Την Κυριακή 16 Ιουνίου, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και Εθνικής Υπερηφάνειας,  πραγματοποιήθηκε η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων του Έλληνα Αγωνιστή,  Ανθυπασπιστή Πεζικού,  Αναστασίου Κ. Κρατημένου, στο Καλονέρι Λαγκαδίων.

.

*Στον Οικισμό Αράπηδες του χωριού Σέρβου, με μεγάλη προσέλευση και λαμπρότητα, που θύμιζε παλαιότερους χρόνους, γιορτάστηκε και φέτος η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η όλη προετοιμασία ήταν εντυπωσιακή. Ο στολισμός ήταν εξαιρετικός. Το φαγητό στα καζάνια  καλομαγειρεμένο, από κρέατα ζώων που βόσκισαν στην περιοχή. Για όλα αυτά εργάστηκαν με μεθοδικότητα οι Αραπαίοι. Οι ψυχές των ξεχωριστών προγόνων τους, Δήμου και Μακρυγιάννη  αγάλλονται. Οι σημερινοί είναι αντάξιοι απόγονοί τους.  Μην ξεχνάμε πως ο πολυτραγουδισμένος Δήμος ήταν από του Οικισμό  «Μαράθηκαν τα δέντρα και όλα τα κλαριά…». Όσο για τον Μακρυγιάννη, τον Κλέφτη, πέθανε από κακουχίες το 1806, τότε που οι Τούρκοι έκαψαν στο ληνό της Αιμυαλούς και τον αδερφό του Κολοκοτρώνη Γιάννη (Ζορμπά). Γ.Ν.Π.

*Αετορράχη  16/8. Ανάβαση από την φυσιολατρικη μας ομάδα «Στ΄αγνάρια του αγριόχοιρου» ανάβαση στην κορυφή του βουνού (Γριμάδα) και επίσκεψη-εξερεύνηση, για πρώτη φορά στα συλλογικά χρονικά, της «Τρούπας του Αράπη».

*Δημητσάνα 17/8. Για την ενίσχυση της ομάδας «ΑΕ Δημητσάνας»  θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση στο υπαίθριο θέατρο Δημητσάνας.

Λαγκάδια. Ομάδα κυριών (με τα μικρά τους ονόματα, Μαρία, Άννα, Δέσποινα, Ελίνα, Κατερίνα) με επιστολή τους στην εφημερίδα μας, εκφράζουν την πλήρη δυσαρέσκειά τους για το κλείσιμο του ιατρείου, αλλά κυρίως για τον απινιδωτή που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του χωριού και έχει καταστεί …διακοσμητικός!  Προτείνουν δε να δωριθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, όπου σίγουρα το έχουν ανάγκη.

*Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΚΑΔΙΣΜΟΣ. Μια ιδέα που συγκίνησε επί αιώνες την πνευματική Ευρώπη. Είναι ένα άρθρο του Σερβαίου ιστοριοδίφη  Ν. Παπαγεωργίου, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο ημερολόγιο των Αρκάδων το 1981.

(Σ.Σ. Εξαιρετικό άρθρο, που καλό θα ήταν να αναδημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα μας. Ας μας το στείλει ο αγαπητός πατριώτης, σε ηλεκτρονική μορφή).

.

*Το ανέκδοτο του ΓΟΡΤΥΝΙΟΥ.

Ένας Γορτύνιος πηγαίνει σε έναν Εβραίο που πουλά σουτιέν και ρωτά αν έχει σε μαύρο χρώμα το XL. Ο Εβραίος αρχίζει να του εξηγεί πόσο σπάνιο είναι αυτό που του ζητά και πως «ναι, υπάρχουν αλλά είναι ακριβούτσικα».

Θα σου κοστίσει 50 ευρώ το ένα. Ο Γορτύνιος αγοράζει 25 κομμάτια και φεύγει, ενώ ο πονηρός Εβραίος τρίβει τα χέρια του. Σε λίγες μέρες νάτος πάλι ο Γορτύνιος στο μαγαζί του Εβραίου και ζητά το ίδιο πράγμα.

Α, του λέει ο Εβραίος, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ με τους προμηθευτές μου και έτσι αυτή τη φορά θα τα πληρώσεις  προς 60 ευρώ.

Ο Γορτύνιος παίρνει 30 κομμάτια και φεύγει τραγουδώντας, ενώ του Εβραίου γέλασαν και τα μουστάκια του, γιατί έπιασε κορόιδο τον Γορτύνιο. Σε μια βδομάδα εμφανίζεται πάλι ο Γορτύνιος, αλλά αυτή τη φορά δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο.

Ο Εβραίος ζητά 70 ευρώ το κομμάτι. Ο Γορτύνιος αγοράζει όλο το στοκ, πληρώνει και πάει να φύγει, οπότε ο Εβραίος τον ρωτά.

Πες μου να χαρείς, τόσα σουτιέν τι τα κάνεις;

Και η απάντηση του Γορτύνιου.

Τα κόβω στη μέση και τα πουλώ προς εκατό ευρώ το κομμάτι για σκουφάκια στους Εβραίους.

ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΚΟΡΟΙΔΟ Ο ΓΟΡΤΥΝΙΟΣ!!!

(ΧΙΜ)


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.