.Το όμορφο και περίτεχνο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του χωριού μας, κολλητά με τη γνωστή μας «Τρανηβρύση», τη βρύση, που τα παλιότερα χρόνια (πριν έρθει το νερό της κοκκινόβρυσης) «πρόσφερε» το νερό της στο μισό σχεδόν χωριό και σε όλα τα ποτιστικά της περιοχής (Νταραίικα κλπ).

Οι πατριώτες, κάθε χρόνο γιορτάζουν με ενδιαφέρον στις 26 Ιουλίου τη μνήμη της Αγίας, την οποία θεωρούν θαυματουργό, και προς τούτο υπάρχει και σχετικό άρθρο του πατριώτη μας ιστοριοδίφη, Ν. Παπαγεωργίου (σύνδεση στο τέλος).

Φέτος, έγινε θεία λειτουργία με αρτοκλασία, χωρίς όμως προσφορά βραστής γίδας, όπως συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια. Περί τους 50 πατριώτες που βρέθηκαν στο χωριό παρακολούθησαν τη λειτουργία και πήραν και …το λουκουμάκι τους.

Ο σύζυγος της Μίνας Δημοπούλου, κ. Ραυτόπουλος,   έβγαλε εξαιρετικές φωτογραφίες από τον εορτασμό, που μπορείτε να απολαύσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (τις είδαμε δημοσιευμένες στη σερβαίικη  ιστοσελίδα  servou lovers) .

https://www.facebook.com/photo/?fbid=994299707997796&set=gm.1015961499237113

Ο πατριώτης απόστρατος στρατηγός Χ. Αθ. Μαραγκός, που ασχολείται εξονυχιστικά με θέματα ιστορίας του χωριού μας (και έχουμε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα του στην ιστοσελίδα μας), ασχολήθηκε και με την ιστορία αυτού του Ναού, που χρονολογείται πιθανότατα από την παλαιοχρηστιανική εποχή (4ος αιώνας μ.Χ.). Οι διαπιστώσεις του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες και απίστευτες και αξίζει να τις μελετήσουμε ξανά όλοι, για να διαπιστώσουμε την εξαιρετική φαντασία, γνώση, τέχνη και τεχνική των Σερβαίων μαστόρων, αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα των προγόνων μας, που σκέφτηκαν και έφτιαξαν  έναν τέτοιο πέτρινο Ναό (3-4 φορές τον ξανάφτιαξαν από την αρχή, μετά από ολική καταστροφή), με τόσες πολλές επιστημονικές λεπτομέρειες. Τα τελευταία χρόνια, έγινε συντήρηση του Ναού (μαζί και της Τρανηβρύσης) από ευσεβείς Σερβαίους, προσφορές πατριωτών  και ενδιαφέρον του Συνδέσμου.

 Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Σέρβου.

Το θαύμα της Αγίας Παρασκευής.

.Λόγω της σημαντικότητας του Ιερού Ναού,

δύο πατριώτες έφτιαξαν το ξωκλήσι μας και ως έργο τέχνης.

AgiasParaskeyismaketa
Ο πατριώτης Χρήστος Δ. Κωνσταντόπουλος
έφτιαξε ανάγλυφο το Ναό με πετραδάκια 
και   πρόσφερε το έργο του στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού.
.
(Τα πρόσωπα και παραθυρα που φαίνονται στη στέγη είναι από την ανατανάκλαση
του φωτός στο Πολιτιστικό. Η στέγη συνεχίζεται κανονικά).
Agia parask. M
Η ιατρός Μαρία συζ. Χ. Ι.  Μαραγκού, ερασιτέχνης ζωγράφος,
ζωγράφισε το Ναό και πρόσφερε τον πίνακα 
στο Πολ. Κέντρο του χωριού.

.

Χ.  Ι. Μαραγκός


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Η διάνοιξη του δρόμου από τον Αγιώργη το Σαρά μέχρι το χωριό, μήκους 12 χιλιομέτρων έγινε το 1950. Οι Σερβαίοι διέθεσαν τις μερίδες τους από τη βοήθεια της UNRA που πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μπολντόζα. Επίσης δούλεψαν προσωπική εργασία όλοι οι ενήλικες του χωριού. Οι Αραπαίοι, επειδή είχαν να περπατήσουν μια ώρα παραπάνω από τους Σερβαίους, για να φθάσουν από το σπίτι τους στο έργο και μία να γυρίσουν, κοιμόσαντε το βράδυ εκεί που δούλευαν.