Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πληροφορηθήκαμε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μνημείο που έγινε στην Τρίπολη, για τους 603 αρκάδες, που έχασαν τη ζωή τους στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Πριν απ΄όλα αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Αργύρη Αποστολόπουλο - Πετρονώτη, αρχιτέκτονα-καθηγητή Πολυτεχνείου, που χωρίς τη δική του πολυετή προσπάθεια και χρηματική και ηθική του προσφορά, το Μνημείο δεν θα είχε ποτέ δημιουργηθεί.
Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του υπέροχου έργου, και στην εκπλήρωση έτσι του χρέους ημών των Αρκάδων, απέναντι στους πεσόντες πατριώτες μας.
Στο μνημείο αυτό είναι γραμμένα και τα ονόματα των 5 Σερβαίων πεσόντων, που είναι οι:
1) Βέργος Διαμαντής του Κωνσταντίνου
2) Μπόρας Παρασκευάς του Ιωάννου
3) Τρουπής Γεώργιος του Βασιλείου
4) Δημητρόπουλος Δημήτριος του Δημητρίου
5) Δημόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη.
Η αναγραφή αυτή είναι ασφαλώς μία δικαίωση για τους 5 αείμνηστους πατριώτες, δεν είναι όμως καθόλου τιμητικό για εμάς τους Σερβαίους, που ακόμα δεν έχουμε αναγράψει τα ονόματά τους (όπως και τα ονόματα των υπολοίπων πεσόντων πατριωτών σε άλλους πολέμους) στο δικό μας Ηρώο, στην πλατεία του χωριού.
Το γιατί ας το αναλογιστεί κάθε πατριώτης μόνος του, και ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, αν νομίζει πως και αυτός έχει κάποια ευθύνη (συνήθως η ευθύνη ανήκει ...στους άλλους).
Δυστυχώς όταν έγιναν και τα δύο Ηρώα στο χωριό (το πρώτο -πάνω- το 1976 και το δεύτερο -κάτω- το 2010) δεν αναγράφηκαν τα ονόματα των πεσόντων. Νομίζω πως έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για την αναγραφή των ονομάτων στο υπάρχον Ηρώο, στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Κοίμ. Θεοτόκου στη «Ράχη». Από τεχνικής πλευράς υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο υπάρχον Ηρώον, αλλά και από οικονομικής πλευράς ο Σύνδεσμος μπορεί προφανώς να καλύψει το όποιο κόστος.
Που είναι η δυσκολία;
Στο να αναλάβει κάποιος τη σχετική πρωτοβουλία. Προτεραιότητα ασφαλώς έχουν οι Τοπικές Αρχές και ο πολιτιστικός-εξωραϊστικός μας Σύνδεσμος. Όμως, στην ανάγκη, και μια ομάδα πατριωτών μπορεί να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία, ή ακόμη και κάποιος ένθερμος πατριώτης, όπως ο κ. Πετρονώτης, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το θεάρεστο αυτό έργο για τους Αρκάδες πεσόντες.
Χ. Ι. Μαραγκός
Σχετικά με τα εγκαίνια του Μνημείου στην Τρίπολη δημοσιεύθηκε στο kalimeraArkadia.grτο παρακάτω κείμενο με τις φωτογραφίες. Στον ίδιο ιστότοπο ArcadiaPortal.gr μπορεί κανείς να βρει και τον κατάλογο με τα ονόματα των 603 πεσόντων.
Τρίπολη | Εγκαινιάστηκε το Μνημείο Αρκάδων Πεσόντων 1940-1941.
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 17:49
Μία ιδιαίτερη ημέρα ήταν για την Τρίπολη η Πέμπτη 24 Απριλίου. Μια μέρα τιμής και μνήμης των ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και ειδικότερα τους Αρκάδες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1940-41, στη διάρκεια της Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μνημείου των Αρκάδων Πεσόντων 1940-41 με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:45, στη θέση του νέου Μνημείου, παρουσία τοπικών αρχόντων, όπως του Δημάρχου Τριπόλεως κ. Δημήτρη Παυλή και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, εκπροσώπων της εκκλησίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και με την παρουσία και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.
Στην εκδήλωση φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μεγάλος οραματιστής αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού Μνημείου, κ. Αργύρης Αποστολόπουλος - Πετρονώτης, που χωρίς τη δική του πολυετή προσπάθεια και χρηματική και ηθική του προσφορά, το Μνημείο δεν θα είχε ποτέ δημιουργηθεί.
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.[/caption]
Αρχικά, στο χώρο του Μνημείου Αρκάδων πεσόντων, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία στρατιωτικού τιμητικού αγήματος, με την παρουσία της στρατιωτικής μπάντας.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από το Διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», τον Υποστράτηγο Γεώργιο Μπουζάκη, αλλά και τον κ. Αργύριου Πετρονώτη, Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμπνευστή και κύριο υποστηρικτή της ανέγερσης του Μνημείου των 603 Αξιωματικών και Οπλιτών πεσόντων Αρκάδων, κατά της επιχειρήσεις του 1940-41.
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.[/caption]
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Αρχηγό του ΓΕΣ, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και από τον κ. Αργύρη Πετρονώτη και έγινε προσκλητήριο των πεσόντων μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε παρουσία πλήθους κόσμου και μαθητών σχολείων της Τρίπολης, που τίμησαν με την παρουσία τους τη Μνήμη των Αρκάδων Πεσόντων.
Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο Αρχηγός ΓΕΣ, κ. Στεφανής, απευθυνόμενος στους μαθητές και δασκάλους τους που τους συνόδευαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τους συνεχάρη για την παρουσία τους.
Τέλος, στο χώρο δεξιώσεων του 11ου Συντάγματος Πεζικού έγινε συγκέντρωση στην οποία πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και κάποιες τιμητικές βραβεύσεις.