Με λαμπρότητα, όπως εξ άλλου ταιριάζει και στη "Θεία Hμέρα", έγινε στο χωριό η λειτουργία και η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού. Ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, αν και το κρύο αρκετά τσουχτερό. Η προσέλευση του κόσμου, μεγάλη για την εποχή αυτή στο χωριό και η παρουσία τους στον ναό σχεδόν καθολική.
8-1-11_Eymenios_2
Πατήρ Ευμένιος
Τη Θεία λειτουργία έψαλλε ένας νέος ιερέας, προσωρινός ίσως, αλλά και πιθανός αντικαταστάτης του πατρός Σωτηρίου. Πρόκειται για τον πατέρα Ευμένιο, από Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και Αθήνα, ορμώμενο. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί, η παρουσία του Τοπικού Συμβούλου και ψάλτη "μπάρμπα-Γιάννη Σχίζα, ο οποίος βοήθησε σημαντικά με την παρουσία του στην θεία λειτουργία. Μετά το πέρας της εκκλησίας και την βάπτιση του Τιμίου Σταυρού, η Ράχη υποδέχθηκε για λίγο τους χειμερινούς επισκέπτες, όπου ζεστάθηκε το περιβάλλον με τις ανταλλαγές ευχών και τις ένθερμες συζητήσεις των συμπατριωτών μας.
8-1-11_Pita_Servou_2Ακολούθως, οι περισσότεροι του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο καφενείο του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννη Ρουσιά, για την κοπή της
πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Το κλίμα ένθερμο, τα πρόσωπα χαμογελαστά και η αγάπη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων.
Ο πατέρας Ευμένιος ευλόγησε την πίτα και μαζί με τον Γιάννη Ρουσιά, την έκοψαν και την μοίρασαν στους παρευρισκόμενους. Ο δίσκος με τα τσίπουρα πηγαινοερχόταν, για να μας ζεστάνει από το κρύο, μιας και οι καρδιές μας είχαν ζεσταθεί από την παρουσία των πατριωτών και τις ολόθερμες ευχές τους. Από τους μη διαμένοντες μόνιμα στο χωριό, παρευρέθηκαν για την κοπή της πίτας, μεταξύ των άλλων, η κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου, από τον Δήμο Γορτυ νίας, σύμβουλος στο δημ. διαμέρισμα Ηραίας και ως εκπρόσωπος του Δ/Σ του συλλόγου μας ο γραμματέας κ. Νίκος Τρουπής. Από το ΤΣ, εκτός βέβαια του προέδρου, στο πλευρό του και οι δύο άλλοι σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Θ. Σχίζας και Ανδρέας Ανδριόπουλος.
    
         Και του χρόνου!
         Ν. Αρ. Τρουπής

Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.