Την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη», υπό την αιγίδα του Δήμου και με φροντίδα του συγχωριανού μας εκδότη της εφημερίδας «Κρητική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» κ. Βασίλη Σχίζα, ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου «Οι Προσέληνοι»,  (με προσωπική επιμέλεια του γραμματέα του εν λόγω Συλλόγου και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Σερβαίων συγχωριανού μας κ. Ιωάννη Ν. Βέργου ), οργάνωσε εκδήλωση με θέμα :

«Ο Ελληνισμός της Πόλης και των Πριγκιποννήσων» προς τιμή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκιποννήσων κ. Ιακώβου (τρίτος στην Ιεραρχία του Πατριαρχικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως ), για τη συμπλήρωση 40 χρόνων ιεροσύνης του.

Το έργο του Σεβασμιωτάτου με τις ομιλίες τους ανέδειξαν οι καθηγητές Πανεπιστημίου :

Νικόλαος Ξεξάκης, καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα «Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ. Ιάκωβος, 40 χρόνια διακονίας στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία».

Εμμανουήλ Βαρβούνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα

«Ο Ελληνισμός της Πόλης και των Πριγκιποννήσων»

Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος με τίτλο «3 Ιστορικοί Ναοί της Πόλεως», από τον Δρ. Θεοχάρη Προβατάκη, Άρχοντα Καστρίνσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λογοτεχνών Ελλάδος. Για το βιβλίο έκανε κριτική ο συγγραφέας και μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κ. Γεώργιος Πετρόπουλος.

Ο Σεβ. Μητρ. Πριγκιποννήσων κ. Ιάκωβος έχει επιτελέσει και συνεχίζει να προσφέρει πλούσιο ανθρωπιστικό, εκκλησιαστικό και εθνικό έργο.

Τα τελευταία χρόνια επέτυχε την ανοικοδόμηση και ανακαίνιση πολλών ναών στην Κωνσταντινούπολη και την Μητρόπολή του, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφορά του Επιταφίου επιτρέπεται στη γείτονα χώρα μόνο στην Μητρόπολη Πριγκιποννήσων, παρίσταται δε στην λιτάνευση

ο Δήμαρχος της πόλης και αντιπροσωπείες άλλων αρχών προς τιμήν του Μητροπολίτου. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε ο δραστήριος πατριώτης μας

Βασίλης Σχίζας :

1 ) Από το Σεβ. Μητρ. κ. Ιάκωβο με επάργυρο αναμνηστικό δίσκο φέροντα επίχρυσο το έμβλημα της «Ιεράς Μητρόπολης Πριγκιποννήσων - 1924» για την προβολή της Μητρόπολης και των δραστηριοτήτων της.Sxizas_Vasilis_250

2) Από το Δήμαρχο κ. Νικόλαο Ζεννέτο (την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κ. Βασίλης Αλεξόπουλος), με ειδικό μετάλλιο που έχει ανάγλυφο το έμβλημα του Δήμου, για τη συμβολή του στην προβολή του έργου της Μητρόπολης Πριγκιποννήσων. Η γιορτή είχε και ενδιαφέρουσα μουσική έκφραση, από τηνΒυζαντινή χορωδία του κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου.

 Στην εκδήλωση εκτός των άλλων παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ηραίας κ.κ. Χρήστος Γαβράς και Ελένη Θανοπούλου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας,   Νικόλαος Αρ.Τρουπής γραμματέας, Ιωάννης Σταύρου Βέργος ειδικός γραμματέας και άλλοι πατριώτες.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )