.

Με αφορμή το φετινό εορτασμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στο συνοικισμό του χωριού μας «Αράπηδες», θυμήθηκα παλιότερους πανηγυρικούς εορτασμούς, που πολλοί από αυτούς είναι βαθειά χαραγμένοι στη μνήμη μας, ιδιαίτερα ημών των μεγαλύτερων πατριωτών.

Ως παιδιά περιμέναμε αυτό το πανηγύρι, …πως και …πως. Αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτοικοι πλέον της πρωτεύουσας, πολλοί πατριώτες κατέβαιναν του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό, για να παραβρεθούν στον πανηγυρικό εορτασμό. Οι Αραπαίοι, φυσικά, ΟΛΟΙ.

Αναπολώντας τα παλιά θυμήθηκα τον εορτασμό το 1977 (44 χρόνια πριν) που ο Σύνδεσμος οργάνωσε εκδρομή με πούλμαν για το πανηγύρι. Ο δρόμος «Σέρβου-Αράπηδες» βέβαια δεν είχε γίνει (είχε φτάσει μέχρι το ρέμα «Μηλιάνθη») και το πούλμαν πήγε από Σταυροδρόμι. Οργανωτής ήταν ο Αραπαίος Κ. Χρονόπουλος που μετείχε του ΔΣ του Συνδέσμου και δημοσίευσε και σχετικό άρθρο στον «Αρτοζήνο». Αυτό το άρθρο σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω και στην ιστοσελίδα μας, έτσι για να μην ξεχνάμε τα παλιά, την ιστορία μας…

.

Εκείνη την εποχή ο Σύνδεσμος βρισκόταν σε έντονη δραστηριότητα, με πρόεδρο τον αείμνηστο γιατρό Στάθη Δάρα, ο οποίος είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τους «Αράπηδες» και σχεδόν ποτέ δεν έλλειπε από το πανηγύρι. Ήταν η εποχή που:

*Η εφημερίδα «Αρτοζήνος» κυκλοφορούσε κάθε 2 μήνες και οι πατριώτες την περίμεναν με αγωνία.

*Το θέμα του δρόμου προς τον συνοικισμό ήταν κυρίαρχο και γίνονταν πολύπλευρες ενέργειες.

*Τα βραβεία του Συνδέσμου σε Σερβιωτόπουλα είχαν καθιερωθεί και απονεμήθηκαν το 1977 σε καλά οργανωμένη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, που κράτησε περί τις 3 ώρες.

*Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς οργανώθηκε εκδρομή με 2 πούλμαν στην περιοχή της Εύβοιας, με συντονιστή τον αείμνηστο Χρ. Κωνσταντόπουλο, που ήταν μέλος του ΔΣ.

*….

Του χρόνου ο Σύνδεσμός μας συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας, με πλουσιότατο και πολύπλευρο έργο. Μακάρι να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, στις συνθήκες βέβαια που έχουν διαμορφωθεί την σημερινή εποχή.

Οι νέοι έχουν τον πρώτο λόγο.

ΧΙΜ.

 

ΑΡΑΠ.ΠΑΝ.19.α (2)
ΑΡΑΠ-ΠΑΝΗΓ-1977-1
ΑΡΑΠ-ΠΑΝΗΓ-1977-1β
ΑΡΑΠ-ΠΑΝΗΓ-1977-2


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το 1952 εκδηλώθηκε επιδημία τύφου στο χωριό. Οι υγειονομικές αρχές τότε θεώρησαν σαν αιτία της μόλυνσης τις κορύτες στις βρύσες και στα πλαίσια των έργων εξυγίανσης αντικατέστησαν τις καλαίσθητες πέτρινες πελεκητές κορύτες με ακαλαίσθητους μεταλλικούς σωλήνες. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το νερό θα μπορούσε να είχε μολυνθεί από το πέρασμά του κάτω από αυλές και σπίτια, αφού οι βρύσες ήταν σε σημείο χαμηλότερο από τα σπίτια. Το υδραγωγείο που έφερε καθαρό νερό από την Κοκκινόβρυση έγινε αργότερα, το 1959.