♥ Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, πολύς ήταν και φέτος ο κόσμος που βρέθηκε της ημέρες της Παναγίας στο χωριό, για να εορτάσει την "Κοίμηση της Θεοτόκου". Πολλοί πατριώτες από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά και του Εξωτερικού επεσκέφθησαν την γεννέτειρα να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους την εορτή της Παναγίας.   

Η στολισμένη εικόνα της Παναγίας, είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του Ιερού Ναού και οι ευσεβείς Σερβαίοι την ασπάζονταν και άναβαν ένα κεράκι στη χάρη της.ZP_Litaneysi_2009Ο Εσπερινός την παραμονή της Παναγίας, η περιφορά της εικόνας και η θεία λειτουργία ανήμερα, έγιναν με την καθιερωμένη διαδικασία.Η συμμετοχή των πατριωτών και επισκεπτών ήταν καθολική. Όλοι όσοι συμμετείχαν στον πανηγυρικό εορτασμό έμειναν ευχαριστημένοι και οι εικόνες θα τους μείνοιυν αξέχαστες.

 

Επισκεφθείτε το σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ για να δείτε ενδιαφέροντα φωτογραφικά στιγμιότυπα

♥ Τα αυτοκίνητα των πατριωτών και επισκεπτών είχαν καταλάβει όλους τους χώρους παρκαρίσματος από την τρανηβρύση μέχρι τη γαϊδουροκυλίστρα και από το σπίτι των παιδιών του Χαρλάμπη Στρίκου στο κάτω χωριό μέχρι του "Παπά τ΄αλώνι", στο πάνω χωριό. Κάποιος τα υπολόγισε γύρω στα τρακόσια. Η διαπλάτυνση του δρόμου από το Σουλινάρι μέχρι το χωριό, με την εντυπωσιακή πέτρινη μάντρα, διευκόλυνε σημαντικά τόσο το σοβαρό πρόβλημα του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων όσο και της βόλτας των πατριωτών στον κεντρικό δρόμο.

♥ Για πρώτη φορά φέτος έγινε συναυλία στο χωριό μας. Έγινε για τον αείμνηστο Σερβαίο λογοτέχνη και λαογράφο Θοδωρή Κ. Τρουπή, όχι εις μνήμην του αλλά επειδή δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ανηψιός του, διεθνούς φήμης μουσικός Αναστάσιος Απ. Στρίκος, που είχε την ιδέα και την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης. Τραγούδησαν η πασίγνωστη τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου και ο Βασίλης Αγροκώστας, που η φωνή του είναι καταπληκτική στο λαϊκό και δημοτικό τραγούδι. Την λογοτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Ελένη Τρουπή, κόρη του λογοτέχνη, φιλόλογος. Ο Δήμος Ηραίας στήριξε αυτή την εκδήλωση.

Synavlia_plateia Synavlia_tragoydistes
Οι πατριώτες προσέρχονται στην πλατεία και κάθονται για να απολαύσουν την συναυλία. Υπολογίζεται πως πάνω από 300 Σερβαίοι και κάτοικοι των γύρω χωριών, αλλά και επισκέπτες παρακολούθησαν την συναυλία. Αριστερά στη φωτογραφία ο πατριώτης μας κ.Τάσσος Στρίκος, δίπλα του ο κ. Χάρης Μέρμηγκας, στο κέντρο ο τραγουδιστής κ. Β. Αγροκώστας, δεξιά του η τραγουδίστρια κυρία Νένα Βενετσάνου και δεξιά της ο κ. Πέτρος Στεργιόπουλος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση διαβάστε στο άρθρο που αναρτήθηκε επίσης στα ΝΕΑ και υπογράφει η Καλλιστώ.

Κομμάτια της συναυλίας καταγράφηκαν σε video, από το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου κ. Χ. Μαραγκό. Αφού γίνει κατάλληλη επεξεργασία θα φτιαχτεί ένα video που θα μπορεί να προβάλλεται σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου στο χωριό ή και αλλού, ώστε να απολαύσουν την συναυλία και όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν αυτή τη μέρα στο χωριό. Το video αυτό προσφέρθηκε και στα παιδιά του Θ. Τρουπή, ώστε να επιλέξουν μικρά κομμάτια και να φτιάξουν ένα μικρό video λίγων λεπτών, που να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα servou.gr. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας στη Νένα Βενετσάνου και στο Βασίλη Αγροκώστα, για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στη συναυλία του χωριού, αναρτήσαμε ένα video από αυτά που βρήκαμε στο διαδίκτυο.

Video Νένας Βενετσάνου και Βασίλη Αγροκώστα.

 

♥ Παρόλο που φέτος δεν υπήρχαν όργανα την παραμονή της Παναγίας (ανήμερα έγινε η συναυλία), οι πατριώτες διασκέδασαν κανονικά με τη μουσική απο την ταράτσα του καφενείου.Οι γουρνοπούλες (ακούσαμε για 160 κιλά) σύντομα εξαντλήθηκαν και είδαμε το Γιάννη Ρουσιά στη συνέχεια να ψήνει σουβλάκια. ...Σκεφτείτε να μην υπήρχε και οικονομική κρίση... Κατά γενική ομολογία η γουρνοπούλα "ήταν άλλο πράμα". Όμως και το βραστό του Νίκου Τρουπή ήταν "να γλύφεις τα δάχτυλά σου". Την Κυριακή νωρίς το βράδυ που μια παρέα στου Γιάννη Ρουσιά ζήτησε σουβλάκια ακούσαμε το Μαρίνη να λέει πως τέλειωσαν. Γιατί Γιάννη δεν φροντίζεις ώστε ο κόσμος να μην στερείτε των γαστρονομικών του ορέξεων; Ελπίζουμε του χρόνου να λάβεις τα μέτρα σου... Αλλά και τομαγαζί του Μήτσιου Ρουσιά, στην αρχή του χωριού, ήταν γεμάτο.

♥ Οι εραστές της πρέφας και δηλωτής είχαν την τιμητική τους τις ημέρες της Παναγίας. Γεμάτα τα τραπέζια του καφενείου. Η αφοσίωση πάντως ορισμένων "στο χαρτί" είναι εντυπωσιακή. Η "χαιρετούρα" συνήθως γίνεται με τον παίχτη να σηκώνει το ένα χέρι να χαιρετήσει τον επισκέπτη, ενώ είναι σκημένος στα χαρτιά που κρατάει στο άλλο χέρι και μιλάει με τους συμπαίχτες του... Εντάξει, μην το παίρνεται "τοις μετρητοίς"... κάποιοι σηκώνονται και όρθιοι να χαιρετήσουν τον επισκέπτη και του αφιερώνουν και λίγες λέξεις.

♥ Είδαμε πως η στροφή στον κεντρικό δρόμο, στο ύψος που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγιοθανάση κόβεται και διαμορφώνεται εκεί μια μεγάλη πλατεία. Ακούσαμε πως θα γίνει γήπεδο μπάσκετ. Αν έτσι έχουν τα πράγματα αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο για το έργο, γιατί αποτελεί μία σημαντική προσφορά στους νέους του χωριού μας και τους δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκέπτονται το καλοκαίρι το χωριό.

Periptero_20-8-09♥ Πολύ όμορφο έγινε το Πολιτιστικό Κέντρο που φτιάχνει ο Σύνδεσμος στο χωριό, με τις συνδρομές και τις προσφορές των πατριωτών. Η πελεκητή πέτρα που χτίστηκε το περίπτερο και η μία πλευρά της πλατείας (και όλη η νότια πλευρά του κτιρίου) "δένει" με τον "πέτρινο Ναό" της Κοίμησης της Θεοτόκου και το καμπαναριό του και διαμορφώνεται έτσι μια αρμονική σύνθεση σε μια μεγάλη πλατεία με περιμετρική θέα σε όλο το χωριό και στην ευρύτερη περιοχή, που νότια μπορεί να φτάσει μέχρι το Κατάκολο. Politistiko_20-8-09Μια πλατεία που ομορφαίνει το χωριό μας και προσφέρεται για βόλτα και Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις. Όταν γίνει η πλακόστρωση και στο τμήμα της νέας πλατείας, επεκταθεί η τοποθέτηση των ίδιων κάγκελων και στην παλιά πλατεία και μετατεθεί το Ηρώο (η ανεγερθεί νέο) στην πέτρινη πλευρά της πλατείας, η νέα πλέον μεγάλη πλατεία θα είναι ένα κόσμημα.

♥ Όπως γράφτηκε στον τελευταίο Αρτοζήνο η διοίκηση του Συνδέσμου αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα στη συνέχιση των εργασιών του Κέντρου, πράγμα που ανάγκασε τα μέλη του ΔΣ να επιβαρυνθούν τα ίδια τα έξοδα έκδοσης της εφημερίδας. Όμως οι εργασίες συνεχίζονται με εθελοντική κυρίως προσφορά των πατριωτών. Είδαμε τον ηλεκτρολόγο Θανάση Σχίζα με το μέλος του ΔΣ Κώστα Δάρα να περνούν τα καλώδια στο Κέντρο και να τοποθετούν διακόπτες και μπρίζες. Είδαμε τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Βέργο να φτιάχνει μερεμέτια στην αίθουσα και να τοποθετεί μαρμαροποδιές στα παράθυρα. Επίσης δύο άλλα μέλη του ΔΣ μετρούσαν το χώρο για τοποθέτηση ντουλαπιών κουζίνας. Είδαμε επίσης το Μαρίνη το Σκούρο να κατεβάζουν στην αίθουσα είδη υγιεινής και μάθαμε πως είναι προσφορά ενός πατριώτη, ενώ άλλος πατριώτης από τους Αράπηδες προσφέρθηκε να τα τοποθετήσει. Μάθαμε ακόμη πως εντός των ημερών θα αρχίσει το τρίψιμο των τοίχων και στη συνέχεια θα γίνει το βάψιμο της αίθουσας, που θα προσφερθεί (η εργασία του βαψίματος) δωρεάν από τον πατριώτη μας ελαιοχρωματιστή Μήτσιο Στρίκο (Στρικοπαναγή). Ακούσαμετέλος πως θα τοποθετηθούν "τα καπέλα" πάνω στο πέτρινο τοιχίο της πλατείας και στο αντίστοιχο τοιχίο της ράμπας και θα γίνει τσιμεντακονία στην εξωτερική πλευρά του νέου τοιχίου προς την πλευρά του κήπου Δημητρόπουλου.

♥ Όποιος πατριώτης μπορεί να βοηθήσει είτε οικονομικά είτε με προσφορά εργασίας πιστεύουμε πως είναι η πλέον κατάλληλη ώρα, τώρα που οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι βέβαιο πως η προσφορά του θα πιάσει τόπο.

♥ Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε φέτος ο μεγάλος αριθμός των παιδιών και νεολαίων που πλημμύριζαν τους δρόμους του χωριού, κυρίως τις βραδυνο-νυχτερινές ώρες, από τον Άγιο Νεκτάριο μέχρι το Σουλινάρι και τον Άγιο Αθανάσιο αλλά και βόρεια μέχρι τον Αγιαντριά.

 


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να χτίζεται τον Αύγουστο του 1936. Επειδή τότε δεν πήγαινε αυτοκίνητο στου Σέρβου, τα τσιμέντα τα κουβάλησαν με μουλάρια από τα Λαγκάδια. Τις σιδερόβεργες όμως για την πλάκα, λόγω του μήκους τους και της φύσης του μονοπατιού δεν μπορούσαν να τις φορτώσουν στα ζώα και γι' αυτό τις κουβάλησαν οι Σερβαίοι στον ώμο από τα Λαγκάδια. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγω του πολέμου και συνεχίστηκαν μετά το 1949. Οι αίθουσες του σχολείου άνοιξαν για τους μαθητές το 1954.