Χ. Ι. Μαραγκός. 

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Κωνσταντίνου, πολιούχου των Αραπαίων, είχα τη χαρά να επισκεφτώ το συνοικισμό του χωριού μας Σέρβου, και να συμμετέχω στις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί. Παράλληλα θεώρησα χρέος μου να γράψω ένα σχετικό άρθρο, και να το αναρτήσω στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Σερβαίων servou.gr, μαζί με αρκετές φωτογραφίες, από το εξαιρετικό παραδοσιακό αυτό πανηγύρι. Εκτός από το ρόλο του «πανηγυριώτη» (έτσι έλεγαν στα παιδικά μας χρόνια –και όχι μόνο- όσους πήγαιναν στα πανηγύρια) είχα επιπλέον και τη χαρά να επισκεφθώ την ιστορική βρύση του χωριού, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, και κοσμεί πλέον όλη την περιοχή.

Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά ανακατασκευής της παλιάς βρύσης, με αγάπη, επιμέλεια και μεράκι, από τους ίδιους τους Αραπαίους, χωρίς καμία κρατική ή άλλη συλλογική βοήθεια.

ΑΡΑΠ-ΒΡΥΣΗ-Α - Αντιγραφή

Πρωτομάστορας, σχεδιαστής και εκτελεστής του έργου ήταν ο δεξιοτέχνης Αραπαίος Γιάννης Ν. Χρονόπουλος

(φαίνεται στη φωτογραφία), γιος του αείμνηστου Νίκου (Ντρουμέκα), από το συνοικισμό και της Αγγέλως Αναστασοπούλου (Γιάνναρου) από του Σέρβου. Βλέποντας κανείς από κοντά την αναμόρφωση της παλιάς βρύσης, χαίρεται πραγματικά και λέει «για στα χέρια του μάστορα», που είναι ο ίδιος που εκτέλεσε τις εργασίες και στο μνημείο του κλέφτη Δήμου, με απόφαση και εντολή του Συνδέσμου Σερβαίων.

Η οικονομική κάλυψη του κόστους του έργου της βρύσης, έγινε από δύο άξια νέα τέκνα του συνοικισμού, την Έφη Βαγγέλη Μπουρνά και το Νίκο Γεωργακόπουλο, γιο της Ρίνας του Τερζή. Η Έφη είναι στέλεχος τράπεζας και ο Νίκος είναι φαρμακοποιός. Είναι αυτός που πριν 1-2 χρόνια ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία και τσιμεντοστρώθηκε τμήμα του δρόμου πριν το Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου και έγιναν και κάποια άλλα μικρά έργα. Και οι δύο ζουν στην Αθήνα. Άξιοι συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση.

Σχετικά με την ιστορία της βρύσης, υπάρχει λεπτομερέστατο άρθρο στην ιστοσελίδα servou.gr, από τον αείμνηστο Ηλία Θ. Χειμώνα, που μπορείτε να διαβάσετε, κάνοντας κλικ στη φράση ΑΡΑΠΑΙΚΗ ΒΡΥΣΗ, που βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου.

Ο Ηλίας έχει περιγράψει με παραστατικό και συνάμα γλαφυρό και ρομαντικό τρόπο, την μακρόχρονη ιστορία της βρύσης, που προφανώς βρίσκεται ως πηγή στην περιοχή, από τότε τουλάχιστον που κατοικήθηκε ο τόπος αυτός. Την ιστορική αυτή βρύση των Αραπαίων, που παλιά ήταν κάτω από το δρόμο (δεν υπήρχε τότε αμαξιτός δρόμος) και μετά κάποια χρόνια οι κάτοικοι την μετέφεραν στο πάνω μέρος, στη ρίζα του πελώριου βράχου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο, θα μάθετε επί πλέον, πως το νερό της βρύσης μολύνθηκε δύο φορές. Πρώτα από τον ασβέστη κατασκευής παρακείμενου σπιτιού, και αργότερα από τα κόπρανα των γιδοπροβάτων, που σταβλίζονταν στο ίδιο αυτό σπίτι. Αυτό είχε ως επακόλουθο το νερό να μην είναι πόσιμο, και να γίνει «πρόχειρα» μεταφορά νερού από του Σέρβου (4 χιλιόμετρα), με επιφανειακό λάστιχο. Φέτος, μετά από 33 χρόνια, θα γίνει το κανονικό έργο μεταφοράς του νερού, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του χωριού Σέρβου, Γιάννης Ρουσιάς, αφού υπάρχει ήδη η έγκριση του σχετικού κονδυλίου, από το Δήμο Γορτυνίας. Κάλιο αργά παρά ποτέ… Επίσης υπάρχει έγκριση ποσού κοντά στις δέκα χιλιάδες ευρώ, για διαμόρφωση του δρόμου από τη βρύση μέχρι την εκκλησία.

Δυστυχώς όμως, η μοίρα δεν επέτρεψε στον Ηλία, στον Αλέξη και σε άλλους Αραπαίους, να δουν την παλιά βρύση ωραία ανακατασκευασμένη, από τον πατριώτη Ι. Χρονόπουλο. (Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει).

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους Αραπαίους, για την ωραία τους πρωτοβουλία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Με το έργο αυτό, και επί πλέον έργα όπως είναι η άριστη συντήρηση του Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου με τον εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο, και το εντυπωσιακό Ηρώο (στη μνήμη του κλέφτη Δήμου, που ήταν από την περιοχή), αναβάθμισαν πραγματικά τον συνοικισμό τους. Εάν σε αυτά προστεθεί και το μοναδικό φαράγγι της γκούρας, που περιδιαβαίνει στο κάτω μέρος της περιοχής το τοπίο μετατρέπεται σε ειδυλλιακό, μέσα σε ένα εξαίσιο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Με αφορμή αυτό το έργο των Αραπαίων, ευχόμαστε και στους πατριώΑΡΑΠ-ΒΡΥΣΗ-Γ - Αντιγραφήτες μας Σερβαίους, αλλά και σε άλλους κοντοχωριανούς φίλους μας, να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες, και να ανακατασκευάσουν παλιά δικά τους μνημεία, ώστε να διατηρηθεί για πάντα η παράδοση και η ιστορία του υπέροχου Τόπου μας.

ΑΡΑΠΑΙΙΚΗ ΒΡΥΣΗ

 

ΑΡΑΠ-ΒΡΥΣΗ-Β - ΑντιγραφήΧ. Ι. Μαραγκός

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται από μακριά η βρύση, στη ρίζα του επιβλητικού αραπαίικου βράχου. Στη δεύτερη, το εσωτερικό της βρύσης και στην τρίτη ο δημιουργός Ι. Χρονόπουλος πλάι στο δημιούργημά του, στην θολωτή πέτρινη βρύση. 

Στα αριστερά της βρύσης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, υπάρχει και μικρή περίτεχνη, πέτρινη κατασκευή, με παροχή πόσιμου ύδατος, από το υδραγωγείο του συνοικισμού.


Εικόνες από το χωριό

 

Newsflash - Ξέρετε ότι...

Το χωριό μας αναφέρεται στα Κατάστιχα του Δήμου (kaza) Καρύταινας (περίοδος 1566-1574). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο φαίνεται  ότι είχε 22 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 10 άγαμους μη Μουσουλμάνους κατοίκους. Κατ' εκτίμηση είχε περί τους 120 κατοίκους. Το χωριό Αρτοζήνος, το οποίο επίσης αναφέρεται στα ίδια Κατάστιχα, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Είχε 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων και 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους. Κατ' εκτίμηση είχε 726 κατοίκους.
(Πηγή: Ιστοσελίδα Arcadians.gr. Εισήγηση για τη Δημογραφική Σύνθεση Λεονταρίου-Καρύταινας http://conference.arcadians.gr/index.php?itemid=29&catid=2 )